6.2 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Infineon egészségnap

2018-ban is megrendezésre került Cegléd legnagyobb munkáltatójánál, az Infineonnál az egészségnap, 2018. szeptember 24-én.

A nap során kb. 500 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A legnépszerűbb vizsgálatok a melanóma, érállapot és szívstressz, de sokan jelentkeztek a testösszetétel és járásanalízisre is.

Az egészségnapon nem csak ingyenes viszgálatokon vehettek részt a munkavállalók, hanem a vállalat ingyenesen biztosított a kantinokban gyümölcsöt, 24 óra alatt kb. 500 kg került kiosztásra – gondolva a több, mint 1200 dolgozóra.

A melegkonyhás kantin is készült az egészségnapra, a vegetáriánus menü mellett, amely egyébként minden nap elérhető a munkatársak számára, a másik két fő étel is az egészséges ételekre irányította a figyelmet – ezeket a menüket a szokásos 300 Ft/ menü áron vehették meg a dolgozók az egészégnapon is.

A nap során elérhető vizsgálatok:

  1. TESTÖSSZETÉTEL MÉRÉSE – TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS

Lényege: az egészséges élethez nem a testsúly, hanem a test szövet összetétele a hasznos egészségmutató. Speciális mérleg segítségével meghatározzuk a zsír-, izom-, víz arányát, csonttömeget, zsigeri zsír arányt, testalkat értéket, szakemberünk elemzi az értékeket, kor nem arányában és tanácsadást nyújt.  Vizsgálat tartalma:  o Testzsír százalék mérés: teljes test, jobb kar, bal kar, törzs, bal láb, jobb láb  o Testalkat érték  o Zsigeri zsír arány  o Izomhányad: teljes test, jobb kar, bal kar, törzs, bal láb, jobb láb  o Víztartalom: a test víztartalma.  o Csonttömeg: a csont tömege jelentősen befolyásolja a testsúlyt. A mérés az alkat tipizációban segít, melynek figyelembe vétele fontos az egyénre szabott edzés- és étkezésterv kialakításakor.  o BMI: testtömeg index számítás, a testsúly és magasság alapján  o Visszajelzés és tanácsadás: az eredményeket összefüggéseiben értelmezzük a résztvevővel, illetve konkrét megoldási javaslatot teszünk.

Felépítése: a résztvevők egyenként érkeznek. A vizsgálatra csupán a cipőjüket kell levenniük.  Időtartam: átlagosan 10-15 perc/fő.

  1. PREVENCIÓS ÉRÁLLAPOT MÉRÉS AZ ÉRELMESZESEDÉS KISZŰRÉSÉRE

Lényege: A szív- és érrendszeri problémák korai stádiumi prevenciós szűrésére szolgáló vizsgálat. Segítségével az ér rugalmasságát tudjuk megvizsgálni, így az érelmeszesedés folyamatának korai felismerése válik lehetővé. A probléma a 25 év feletti korosztálytól kiindulóan jelenik meg, 30 év felett pedig az emberek több mint 60%-át érinti a kérdés. A korai felismerés életeket menthet! A felmérés Arteriograph segítségével történik, ahol az artériás funkciókat egy egyszerű, felkaron végzett vérnyomásméréssel teszteljük. Speciális magyar szabadalom, gyors és fájdalommentes. A vizsgálat fekvő helyzetben történik.

Időtartam: 15 perc/fő.

  1. SZÍV STRESSZ MÉRÉS Lényege: a folyamatos stressz jelentős terhelést okoz a szívnek. Prevencisós vizsgálat, amely a szív funkcionális állapotát méri, mellyel akár komolyabb stressz okozta megbetegedéseket is ki tudunk szűrni. Lényege: a folyamatos stressz jelentős terhelést okoz a szívnek. Egy német fejlesztésű EKG , stressz mérő készülékkel végezzük a mérést, amely a világon az egyedüli orvosi berendezés, mely a szív ingerületvezetése adataiból (EKG) már 120 sec alatt Elektro Kardio Portre-t (EKP) készít. Ez a színes, háromdimenziós portré gyorsan vizualizálja vizsgáló és páciens számára a szívizom állapotát, ingerületvezetés folyamatát valamint a vizsgált szív stressz terhelésének intenzitását. Az akut stresszterhelés ábrázolja, miközben különválaszthatóvá teszi az ideiglenes és a krónikus túlterhelést, a közvetített értéket pedig egy 0-tól 5-ig terjedő skálán mutatja. be. A vizsgálatot asszisztensi csapat végzi, probléma estén további vizsgáltra történő irányítás történik.

Felépítése: egyéni konzultáció és mérés, amelyhez csak a csuklónak és bokának kell szabadon lennie. Időtartam: 15 perc/fő.

  1. JÁRÁSANALÍZIS Kiknek javasolt a szűrőcsomag? A programot elsősorban azoknak ajánljuk, akik sok ülőmunkát vagy sok állómunkát végeznek, így a medence fokozott terhelésnek van kitéve. Kiemelten javasolt derékfájdalom esetén.  Lényege a legösszetettebb emberi mozgás, új eszközzel elemezhetővé vált. Motoros képességek, izomerő, idegrendszer együttes elemzése. A mérés valid eredményeket ad a járás szimmetriájáról, a járásmód rengeteg paraméteréről, melyből mozgásszervi és idegrendszeri következtetések is levonhatóak.  Vizsgálat tartalma:  o Járásanalízis  o Medence rotáció, előre- hátra  o Ágyéki gerincre eső nyomáselemzés  o Medence billenésének mértéke,  o Medence felfelé-lefelé való mozgásának mérése.  o Terhelések

Felépítése: 30-40 mp folyamatos séta, cipő nélkül.  Időtartam: átlagosan 15 perc/fő.

  1. MENTÁLIS FITTSÉGI MÉRÉS

Lényege: sokszor elfelejtjük, hogy az izmokhoz hasonlóan, az agyunkat is tornáztatni kell, annak érdekében, hogy fitt maradjon. A mindennapi munka nem feltétlenül elegendő ehhez. Játékos tesztekkel mérjünk fel különböző agyi funkciókat, majd megnézzük az eredményeket és ezt összevetjük a kornak megfelelő adatbázissal is- Ezáltal meg tudjuk határozni a vizsgált funkció valódi életkorát is. A vizsgálatokhoz riport készül, amely számszerűsíti, hogy hány éves is a vizsgált funkció. Tanácsot adunk az eredmények magtarására vagy javítására. Segítségével kiszűrhető a fáradás, melynek kezelésére módszereket mutatunk.

Vizsgálat tartalma: o Memória teszt 1: vizuális memóriát méri o Memória teszt 2: rövid távú memóriát méri o Hallás reakcióidő: a teszt nem hallásvizsgálat, hanem azt vizsgálja, hogy a fülön keresztül érkező információ milyen gyorsan jut el az agyba o Látás reakcióidő teszt: nem látásvizsgálat, , hanem azt vizsgálja, hogy a szemen keresztül érkező információ milyen gyorsan jut el az agyba o Landolt teszt: monotonitástűrés teszt, mennyire bír a páciens koncentrálni.

Felépítése: játékos tesztek számítógépen. Időtartam: átlagosan 10-20 perc/fő.

  1. NYUGALMI HELYZETBEN MÉRT FITTSÉGI INDEX ÉS SPORTOLÁSI TANÁCSADÁS

MIÉRT? Aktív és kevésbé aktív sportolók számára is nagyon hasznos megismerni a saját indexüket, valamint egyéni tanácsadást kapnak a résztvevők.  Lényege: nyugalmi helyzetben mérjük meg a páciens aktuális fittségi állapotát, majd az eredmények után tanácsadást biztosítunk. A hatékony edzésre különböző pulzus célzónák vannak. Az egyén kora, céljai, súlya és egyéb paraméteri alapján határozzuk meg, hogy számára milyen pulzus mellett végzett edzés a leghatékonyabb. Tanácsot adnunk, hogy ezt milyen mozgással érheti könnyen el.

Felépítése: a résztvevők egyenként érkeznek. Személyes konzultáció szakemberünkkel.  Fekvő helyzetben végzett vizsgálat. Időtartam: átlagosan 10-15 perc/fő.

  1. MELANÓMA SZŰRÉS:

Lényege: Dermatoszkópos anyajegyvizsgálat. Átlagos ideje 10 perc/fő, óránként 6-8 fő. A melanóma, a bőrrák egyik típusa, amely korai felismeréssel jól kezelhető, így a rendszerese vizsgálat nagyon fontos a kiszűrés érdekében. A bőrgyógyászatra bejutáshoz órákat, napokat kell várni, így viszont

helybe jön a vizsgálat. Prevenciós felmérés, ahol a szakember megnézi az anyajegyeket, és tanácsokkal látja el a résztvevőket. Időtartam: átlagosan 10 perc/fő.

  1. EGY CSEPP VÉR VIZSGÁLATOK VÉRNYOMÁSMÉRÉSSEL

Lényege: számtalan teszt elvégezhető, amelyhez egy gyorsteszt olvasót használunk. Ez egy reflexiós fotométer: a tesztkazettákat speciális LED-ek világítják meg és egy CCD kamera érzékeli a csíkokról a vissza verődő fényt. A gyors, kromatografikus tesztkazetta leolvasó és kijelző készülék orvosi és laboratóriumi használatra készült.

o Vércukor
o Koleszterin
o Triglicerid, vérzsír

Felépítése: egy csepp vérvétel.  Időtartam:  átlagosan 3-10 perc/fő

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...