13.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Kisbolt a multik árnyékában

Repüljünk vissza kicsit a múltba, amikor még a COOP, az ÁFÉSZ volt az egyetlen mindenki által ismert üzletlánc, viszont voltak kis vegyes boltok, ahol a kenyér mellett ezer más dolgot is meg tudtunk venni. Repüljünk vissza egy olyan világba, ahol az eladó kedvesen mosolygott, ahol volt idő beszélgetni a csemegepultos nénivel, aki egy idő után a nevükön szólított. Ugye milyen más világ volt?

Ma már ritka az ilyen üzlet, hiszen szinte minden piaci rést be tudnak tömni a multik. Viszont Cegléden még néhány bolt őrzi a régi korok emlékeit, ahol barát lehet az eladó. Van egy bolt megbújva a Széchenyi úton, ahol bár kenyeret nem kaphatunk, de dekorációt az otthonunkba, festéket a falainkra, kerti gyerekjátékot vagy apró csecsebecsét a barátunknak tudunk vásárolni. Immár több mint két évtizedes ismeretség után szeretnék bemutatni egy vérbeli kereskedőt Bóbisné Beheim Juditot.

Hogy kezdődött, hogy kerültél a kereskedelembe?

A Bem József ipari iskolának volt egy részlege, ami a Pesti úton működött, mint kereskedelmi és vendéglátóipari iskola.  Itt végeztem kozmetikai-vegyicikk eladóként, a gyakorlati munkát a mozival szemben levő festékboltban töltöttem le és később is ottmaradtam segédként. A pályám 1973-tól a Rákóczi úti szerelvényboltban folytatódott. Ez a Pest Megyei Iparcikk és Kereskedelmi Vállalat tulajdonában volt. Hozzájuk tartozott Cegléd 13 üzlete, az összes iparcikk jellegű üzlet pl. papírbolt, festékbolt… Itt 1992-ig dolgoztam, ekkor szűnt meg ez a társaság. A privatizációval megjelentek a kft-k és egyéb magánvállalkozások. A szerelvénybolt, a Kossuth Ferenc utcai festékbolt és a Rákóczi úti festékbolt lett PIKTRIÓ Kft. 1994-ben már egy másik cégnél dolgoztam, de ott is festék és vegyi áruval foglalkoztam. Kihasználva a piaci réseket a cég megnyitotta kiszerelő üzemét, majd a saját festékboltját először a Külső-Kátai úton, majd az Összekötő úton, ahol már üzletvezető voltam. Néhány éve kiváltam a cégből. Saját vállalkozásunk van a férjemmel és van egy kis üzletem a Széchenyi úton a fürdővel szembeni üzletházban.

Kiskereskedelmi cégként nem lehet egyszerű fent maradni a multik mellett. Hogy látod a kisüzletek szerepét a mai gazdasági helyzetben?

Szerintem nagyon nehéz most a kiskereskedők helyzete. Többek között a multinacionális cégek sokkal nagyobb és szélesebb árukészletet tudnak felhalmozni és az áraik is többnyire kedvezőbbek, hiszen közvetlenül a gyártótól tudnak vásárolni és a mennyiség miatt jelentős árengedményt is kapnak. Ezzel egy kiskereskedő nem nagyon tud szembeszállni. A kiskereskedelmi bolt előnye a közvetlenség. A multiknál elveszett az ember. Ha bemegyünk egy hipermarketbe, maximum vegyi áru és festék esetén a szakembertől kapott kis cetlinkre támaszkodhatunk. Eladót ezekben a nagyáruházakban csak nagyítóval lehet találni. Ha valaki nem jártas a festékek területén nagyot bukhat anyagilag szakértő segítség nélkül. Ez az előnye egy kiskereskedelmi boltnak, hiszen nálam például azonnal teljeskörű felvilágosítást és segítséget kaphatnak a vásárlók.

Mi az üzleted profilja?

Egész életemben festék és vegyiáruval foglalkoztam. Ez az alapja az üzletemnek is. Viszont kiskereskedelemi egységként csak egyféle termékcsoportra nem lehet építeni. Kis boltként is szükség van a több lábon állásra. Nálam a festékek mellett vegyi áru, hétköznapi használati tárgyak mellett, ajándéktárgyak, kerti játékok is vannak.

Látsz jövőt a kiskereskedelmi boltokban?

Nem igazán. A multinacionális cégek, a webes vásárlás mellett nagyon nehéz életben maradni Szerintem egyre kevésbé szükség lesz ilyen üzletekre, hiszen egy hipermarketben egy helyen mindent meg lehet vásárolni. Bár festéket inkább szakáruháztól érdemes venni és nem árt kerülni a saját márkás termékeket. Bár az áruk hívogató, de sajnos az a tapasztalat, hogy a minőséggel vannak gondok.

Milyen terved van még a jövőre?

46 éve a kereskedelem tölti ki az életem, de a fentiek alapján néha már elgondolkodom, hogy ideje lenne valóban nyugdíjba vonulni, de szeretem ezt az életet. Nagyon sok emberrel találkozom és vannak, akik ismeretlenül is szeretnek mesélni az életükről. Én ezt nagyon szeretem, ezért is nehéz feladni ezt az életformát. Még ennyi év után is vannak kihívások ebben a szakmában, hiszen az igények egyre nőnek és vannak olyan helyzetek, amikor különlegességek beszerzését kérik. Szeretem a kihívásokat, a szakmámat és a vásárlókat – úgyhogy egyelőre még nem tervezek visszavonulni.

László Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...