6.7 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Ingatlanpiaci hírek a ceglédi járásban

Az elmúlt évek ingatlanpiaci hírei az áremelkedésekről szóltak, melyek várhatóan még sokáig ki fognak tartani. Ha tehát vásárlásban gondolkozunk érdemes minél előbb belevágni a nagy befektetésbe, különben még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Jó döntést hozhatunk, ha Cegléden, Albertirsán vagy akár Abonyban ingatlanba fektetjük a pénzünket. De mit vegyünk? Házat vagy lakást? Sok érvet és ellenérvet fel lehetne hozni egyik vagy másik ingatlantípus mellett és ellen, de ezek alapján nem általánosíthatunk, hiszen az egyéni preferenciáinknak megfelelően mások a prioritások. Ami mégis mindenki számára egy stabil kiindulópontot jelenthet a vásárlás során, az az ingatlanok árai. Ezt részletezzük a továbbiakban.

Családi házak

A családi házak tekintetében egyre nagyobb különbségek alakulnak a járás városainak átlagos négyzetméterárai között. Abonyban és Cegléden kismértékű, 10%-os növekedést figyelhetünk meg idén, míg Albertirsán 40%-os az emelkedés. Ez utóbbinál a legnagyobb átlagos négyzetméterár augusztusban volt, amikor 214 ezer Ft/m2 áron lehetett családi házat vásárolni. A másik két városban júliusban érkezett el a csúcs, ekkor az abonyi családi házak átlagos négyzetméter ára 124 ezer Ft/m2, a ceglédi családi házaké pedig 164 ezer Ft/m2 volt.

Téglalakások és panellakások

A lakások esetében Cegléd ingatlanpiacát érdemes jobban megnézni. A januárban még nagy fölénnyel rendelkező téglalakásokat februárban megelőzték a panellakások. Áprilisban a téglalakások 258 ezer Ft/m2 átlagárral újra átvették a vezetést és ezzel együtt elérték az idei csúcsot. Ezt követően a két lakástípus fej-fej mellett haladt, majd egyre nagyobb különbségek alakultak ki közöttük. Augusztusban, átlagosan 30 ezer Ft/m2 volt az eltérés.

Tovább dübörög a CSOK

A magas albérletárak miatt sokan a vásárlás mellett teszik le a voksukat, az ingatlanok árcédulái azonban szintén magas összegeket takarnak. Mégis jobban járhatunk, ha nem az ablakon dobjuk ki a pénzünket, hanem egy saját ingatlanba fektetjük be. Ennek a megvalósításához pedig az állam is segítséget nyújt.

2018. március 15-étől a CSOK-ban új rendelet lépett érvénybe, melynek köszönhetően egyszerűsödtek és kedvezőbbé váltak a feltételek. A változtatások egyik előnye, hogy kevesebb időt kell tölteni az adminisztrációval, ugyanis a támogatást igénybe vevő személy nyilatkozatot is tehet. További pozitívum, hogy használt lakás/ház vásárlása esetén is igénybe vehető a támogatás, mivel 2018-tól a CSOK nem különbözteti meg egymástól a használt és új lakásokat.

Az új rendelet szerint, használt lakás/ház vásárlása esetén két gyermeknél 1.430.000 Ft, három gyermeknél pedig 2.200.000. Ft vehető igénybe. A kormány az új lakások piacának fellendítését helyezi előtérbe, azáltal, hogy magasabb összegű támogatásokat tesz lehetővé újonnan épült lakások vásárlására, ezért ebben az esetben, két gyermek vállalása esetén 2.600.000. Ft, három gyermek esetén pedig 10.000.000. Ft a támogatás mértéke. Gyermeknek számít a 25 év alatti eltartott gyermek, illetve a várandósság 12. hetét betöltött magzat.

Mindezeken felül a bankok bírálati ideje új vagy használt lakás vásárlása esetén egyaránt 30 napban merül ki. A CSOK által nyújtott további segítség, hogy mindemellett államilag támogatott hitelfelvétel is lehetséges.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....