15.6 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Sütőtök szezonban

Szeptembertől januárig tart a sütőtök szezonja, nevével ellentétben azonban nem csak sütni lehet, finom desszerteket, leveseket, köreteket is készíthetünk ebből a vitaminokban gazdag és olcsó zöldségből.

A sütőtök őshazájaként egyes források Észak-Amerikát, mások Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékét említik, ahol texasi és mexikói indiánok termesztették ültetvényeiken. Kedvező élettani hatásai ugyanis már régóta ismertek, a szeplő és egyéb bőrhibák kezelésétől kezdve egészen a kígyómarásig kúráltak vele különböző betegségeket. Európába a spanyol hódítók hozták, hazánkban is nagyon régen termelik táplálkozás-élettani értékei miatt, a második világháborút követő szűkös esztendőkben szinte néptápláléknak számított. A húsa – mint azt sárga színe is mutatja – igen gazdag karotinoidokban, C- és B-vitaminokban.

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, de tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztmarohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, a népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Jótékony hatással van az emésztési problémákra, serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabajok és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

Nem csak a sütőtök veszi elejét a megbetegedéseknek, vétek lenne kidobni magját, hiszen a tökmag is gyógyító hatással bír. Vértisztító hatása miatt a köszvénykitűnő ellenszere, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását.

Bár minden évben ültetek, idén kifejezetten gazdag termést hozott az Orange típusú sütőtök a kertünkben. Úgyhogy a klasszikus sült változat, a leves, a sütőtökös rizottó, pite vagy muffin mellett a kekszet is kipróbáljuk. A puha és egészséges kekszből nem érdemes egy adagot sütni…

Sütőtökös keksz

Hozzávalók: 300 g finomliszt, 1 tk. sütőpor, 1 tk. szódabikarbóna, 2 tk. mézeskalács fűszer, csipet só, 180 g barna cukor, 100 g puha vaj, 2 tojás, 200 g sütőtökpüré, 1 tk. vanília eszencia, 100 g sütésálló csokilencse, vagy darabolt étcsoki

A megsütött és kihűlt sütőtököt villával összenyomkodjuk.

Egy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fűszerekkel és sóval. Robotgéppel kihabosítom a vajat, cukrot, majd egyesével a tojásokat hozzáadom. Ezután kerül bele a sütőtök és a vanília, végül a lisztes keverék és a csoki.

Sütőpapírral kibélelek két nagy sütőlemezt, és két kiskanál segítségével gömböket rakok a tepsire.

175 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütöm, majd a tepsin hagyom rövid ideig, csak azután szedem rácsra hűlni.

(A kép illusztráció.)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...