9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

’56 ceglédi eseményeire emlékeztek

Mint minden évben, idén is megemlékeztek az ’56-os forradalom és szabadságharc ceglédi történéseiről a Kossuth Lajos Gimnáziumban.

Takáts László, polgármester:

“Október 23-ához kapcsolódva főleg a budapesti eseményekről emlékezünk, a pesti srácokról, akiket a szabadságba vetett hitük vezetett az utcára. A szabadságba vetett hit, az elnyomó rendszer fojtogató kezéből való mindenáron szabadulás vitte őket az utcára, a nemzet szeretette adott kezükbe fegyvert. A forradalom névtelen hősei büszkén meneteltek a bukás, a megtorlás árnyékába is, mert hitték, hogy megharcolhatnak szabadságukért, az igazukért, hitték, hogy a haza fényre derül.

Hitték, hogy amelyik nemzet bátor és a függetlenségét fenn tudja tartani, az a szabadságát is meg tudja őrizni.

Október 23-án első sorban Nagy Imréről, a névtelen hősökről, a pesti srácokról beszélünk, de hozzánk ceglédiekhez közel álló személyek, e patinás gimnáziunm falai között dolgozó tanárok kezei alatt pallérozódott diákok gondolkodása, tettei okán a forradalmi fény Ceglédre is vetült: 1956. október 26-án gimnáziumi diákok kezdeményezte tüntetés volt a városban, melyet követően a forradalmárok kezébe került a hatalom.

A forradalmi fiatalok hevülete mögött ott volt az alma mater szellemisége is.

Itt a Kossuth Gimnázium patinás épületében a bátor ceglédi srácokra is emlékeznünk kell tehát, akik a szabadságvágytól vezérelve szintén készek voltak miden áldozatot meghozni.

Október 23-ához kapcsolódva tehát ünnepeljük az alma matert, emlékezzünk a ceglédi hősökre, a ceglédi srácokra, akiket a szabadságba vetett hitük vezetett városunk utcáira. Az Ő példájuk is mutatja nekünk, Nektek, kedves fiatalok, hogy amelyik nemzet bátor és a függetlenségét fenn tudja tartani, az a szabadságát is meg tudja őrizni.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...