8.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Hajléktalanok Ceglédért

Nemcsak az ősz beköszönte, hanem az úgynevezett „hajléktalantörvény” elfogadása is hozzájárult, hogy az utóbbi hetekben fókuszba kerültek a fedél nélküliek. A tél nagyon nehéz a hajléktalanok számára: egy kis odafigyelés, ételadomány sokat jelenthet számukra: ebben bárki segíthet, akinek módja van rá. Cegléden már működik az önkormányzat közmunka programja is, amelyben hajléktalanokat segítenek vissza a munka világába.

Október 17-én megjelent „Szemét és mocsok a vasútállomáson” című cikkünkhöz – mely arról szólt, hogy a ceglédi állomás környékén hajléktalanok húzódtak meg és szemetelnek, sőt illemhelyként használják a közterületet – rengeteg hozzászólás érkezett. Nagyon megoszlottak a vélemények a hajléktalanságról és az utcán élők rehabilitációjáról. Valóban nagyon nehéz igazságot tenni a két tábor között, akik közül az egyik lehetőséget lát a fedél nélküli emberek visszajuttatására a munka világába, a másik pedig alkalmatlannak látja, hogy egy utcára kényszerült, lecsúszott ember visszakerüljön a hagyományos értelembe vett társadalomba. Az viszont egyértelmű, hogy segíteni kell bajba került embertársainknak a visszailleszkedésben.

Cegléd rendelkezik egy hajléktalanokat célzó közmunka programmal, ami segítséget nyújthat a fedél nélküliek visszatéréséhez egy normális életbe. Bár jelenleg városunkban is észlelhető az országosan tapasztalt munkaerőhiány, mégsem jelenthető ki egyértelműen, hogy a rehabilitáció minden esetben lehetséges. A programról Mótyán Krisztiánt, a VÁRVAG Nonprofit Kft ügyvezetőjét kérdeztem.

-A Belügyminisztérium által indított országos hajléktalan mintaprogram Cegléden átlagosan 10 főnek biztosít munkalehetőséget. A Belügyminisztérium kiemelten fontosnak tartja, hogy a program hajléktalan résztvevői lehetőséget kapjanak a társadalomba történő visszailleszkedéshez. A programban egészségügyi, valamint munkaszocializációs problémák miatt jelentős fluktuáció jelentkezik, a maradók viszont ragaszkodnak munkájukhoz. Társaságunk a Belügyminisztériumtól kapott támogatásból munkaruhát, tisztálkodási szereket, törölközőt, plédet vásárol a munkavállalók számára. Munkavezetőjük aktívan részt vesz az életvezetés segítésében, mentorálásban, valamint a mentálhigiéniás gondozásban. A fedél nélküliek munkához való szoktatásához kiemelt gondoskodás szükséges, azonban a nagyobb odafigyelés a résztvevőknek biztonságérzetet is ad. Több munkavállaló is kipróbálja magát az elsődleges munkaerőpiacon, néhányuknak sikerül hosszú távon beilleszkedni. A hajléktalanok a mintaprogram keretében a VÁRVAG Nonprofit Kft-nél értékteremtő tevékenységet végeznek. A közfoglalkoztatottak büszkék az eredményesen elvégzett feladatokra. A program keretében 2016-ban és 2017-ben a 01113/1 helyrajzi számú területre akácfákat telepítettünk, melyet 2018-ban is folytattunk. Az erdő telepítésével művelés alá vontunk idén is egy korábban parlagon lévő önkormányzati területet. A telepítés fontos talajvédelmi szempontból és a terület biológiai aktivitásának, oxigén kibocsátásának növelése érdekében, valamint megfogja a szél által hordott homokot. A jelenleg gyengén humuszos talaj minőségének javulására is jótékony hatást gyakorol. A telepítési munkálatokat ebben az évben több mint 1 hektáros területen kézi erővel valósítottuk meg. A program résztvevői elvégezték az előző évben telepített erdő egy szálra metszését, illetve az esetleges pótlásokat. Májustól október végéig művelik az új telepítésű erdőket.

Novembertől megkezdődik az önkormányzati tulajdonú erdőterületek tisztítása. Az erdőterületeknél végzendő munkálatokhoz melegedésre és pihenésre alkalmas helyet tudunk számukra biztosítani a 2016-ban vásárolt mobil konténerekben. Emellett az erdőtisztításból, a fasori munkákból, a gallyazásokból és a fakivágásokból telephelyünkre beszállított faanyag feldolgozását, összevágását, deponálását is végzik, illetve az ágaprításra is sor kerül annak érdekében, hogy a téli időszakban a rászorulók részére krízis tűzifaként kiosztásra kerülhessen.

Az erdőművelés mellett az év során szükség szerint a felhalmozott bazaltkockák válogatását végzik telephelyünkön, melyeket a közterületek burkolására használ fel az Önkormányzat. További feladatuk még a város négy temetőjében 36 sírhely rendben tartása, ezek a díszpolgárok, az 1956-ban elesettek sírhelyei, valamint a honvédsírok. Társaságunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hajléktalan munkavállalók életminősége javuljon és a jövőben lehetőségük legyen teljes értékű életet élni. – számolt be az ügyvezető.

A hajléktalan program tehát egy nagyon jó lehetőség lehet azoknak, akik akarnak és tudnak is tenni azért, hogy ebből a sajnálatos élethelyzetből kitörjenek. A programban részt vevő hajléktalanoknak pedig köszönjük, hogy nem csak önmagukért dolgoznak, hanem azokért a ceglédi polgárokért is, akik tűzifára szorulnak és dolgoznak mindenkiért, hogy a városunk szépüljön.

László Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...