13.3 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Népszerűek az e-töltők

A tapasztalatok azt mutatják, hogy népszerűek az elektromos töltők a ceglédi autósok körében. A töltők telepítésére a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett „„Jedlik Ányos Terv” Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére” pályázat keretében került sor. Augusztus 18-tól üzemel három helyszínen – a Kossuth, a Szabadság és a Kölcsey tereken – és már abban a hónapban 33 alkalommal használták.

„Az első teljes hónapban, szeptemberben a töltőpontokat 97 alkalommal használták, és 700,17 kWh elektromos energia kerül felhasználásra. Az elektromos gépjárművek a felhasznált energiával akár 4667 km-t is megtehettek, lokálisan zéró emisszióval. Az elektromos energia használatának köszönhetően a 4667 km alatt megközelítőleg 700 kg-mal kevesebb CO2 került a légkörbe.” – írja az üzemeltető Nemzeti Közművek statisztikája.

Lapunk megkereste Szokolai Attila sajtóreferenst kérdéseinkkel, aki készségesen bocsátotta rendelkezésünkre a töltőpontok adatait és tájékoztatott a részletekről:

– A 3 db töltő Ensto gyártmányú 2*22 kW-os gyorstöltő (AC töltő) két-két autó töltésére alkalmasak egyidőben. Mindegyik töltő mellett kialakításra került két, kizárólag e-autók töltése alatt használható parkolóhely. Az elektromos autótöltő segítségével az összes, jelenleg forgalomban lévő autó feltölthető 2-6 óra alatt a megfelelő töltőkábel használatával. A töltőpontok Cegléd Város Önkormányzatának tulajdonai, de az üzemeltető a Nemzeti Közművek, azon belül is az NKM Mobilitás Kft., ezért hiba esetén a Mobiliti ügyfélszolgálata hívható éjjel-nappal (+36/62-56-57-58), és a help@mobiliti.hu e-mail címen fogadják a kérdéseket, észrevételeket.

– Van-e költsége a töltésnek?

– Jelenleg a töltők használata 7/24 hozzáférhető és egyelőre mindenki számára ingyenes, a töltés a töltőkábel csatlakoztatása után automatikusan indul. A töltők fizetőssé tételére nincs konkrét időpont, az viszont valószínűsíthető, hogy jövő év elejétől már csak applikációval lehet indítani a töltést.

– Mi alapján kerültek a töltőpontok helyszínei kiválasztásra, tervben van-e újabb pontok kiépítése?

– A leginkább kihasznált parkoló övezetekbe helyezte el őket az önkormányzat (Szabadság tér, Kossuth tér a piacnál, Kölcsey tér a vasútállomásnál). Az anyagi lehetőségektől vagy a töltőhálózatot kiépítő cégek érdeklődésétől függően vannak tervben újabb pontok például a Termálfürdőnél. Ugyanakkor a jogszabály alapján a közeljövőben feltűnnek e-töltők a nagyobb áruházak, bevásárlóközpontok parkolójában is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...

Válogatottságért küzdöttek

Hétvégén rendezték az U17-es korosztály második válogató versenyét. Szombaton...