3.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Református tapasztalataink Belgiumban

A Cegléd-Felszegi Református gyülekezet tizenegy fiataljával novemberben Belgiumba látogattunk el. Az idén nyáron belga fiatalok tábort szerveztek Sárospatak környékére, ahová magyar fiatalokat kerestek, és minket hívtak meg. A néhány közös nap olyan jól sikerült, hogy rögtön visszaadtuk a látogatást, így kerültünk ősszel Belgiumba. Öt különböző gyülekezetet látogattunk meg Belgium három fontos városában (Brüsszel, Gent, Antwerpen). Sok mindent tanultunk, egypár tanulságot megosztunk az Olvasókkal.

Belgium kétnyelvű ország, az egyik fele holland, a másik fele francia. Mi Flandriában a flamandoknál, azaz a holland nyelvűknél voltunk. Az itteni protestánsok (reformátusok és evangélikusok itt egy egyházban vannak) gyülekezeti élete, gondolkodása ugyanolyan, mint a holland reformátusoké – akikkel évszázados kapcsolat fűz össze a magyar reformátusokat. Belgium katolikus ország, többek között a vallás miatt szakadtak el 1831-ben Hollandiától, de az 1-2 %-nyi protestáns a reformáció (1517) óta fennmaradt. Minden nagyvárosban van 1-2 kisebb protestáns gyülekezet.

Első nap a milliós Antwerpen aprócska templomában a templom közepén terítettek meg nekünk, orgonaszóval vártak bennünket. A kedvesség, a szűkös hely, és hajnali repülőút okozta fáradtság miatt azt élhettük át, mintha két kis őskeresztyén közösség találkozott volna egymással.

Konyhapult az antwerpeni gyülekezet közösségi termében.

Antwerpenben 175 nemzetiség él, Cegléden talán 2. Minden banán, amit itthon eszünk, megjárta Antwerpent: ez a világ harmadik legnagyobb kikötője. Antwerpenből az egész világ látszik. A belga protestáns gyülekezetek aprók, egyházi nyelvünk szavával: szórványok. Azok is voltak mindig. Ottani keresztyén testvéreink a menekültek befogadását, a belga életbe való beilleszkedésük segítését tartja legfontosabb feladatának. Ne akadjunk fenn ezen a tényen, csak állapítsuk meg, hogy más tapasztalatokkal, más történelemmel egy másik országban a keresztyének más gondolatok mentén építik fel a szolgálatukat. Tisztelettel figyeltük őket.

Tanulságos volt látni, hogy minden templomépület mellett nagy hangsúlyt kapnak a közösségi élet különböző formáira alkalmas termek. Felszegen 2019-ben új gyülekezeti termet fogunk építeni, és a flamandoknál látottak pont hasznosak voltak a saját tervezgetéseinkhez. Például mi is jóféle konyhai pultra vágyunk, ahol mindig lehet kávéval és teával várni a beszélgetni akarókat. Aztán: a fiataljaink meglátták az ifjúsági szobákat kanapéval, rögtön követelőzni kezdtek egy saját itthoni helyért. A híres holland praktikus gondolkodás nem téveszti el szem elől, hogy a templomban Istent tisztelő gyülekezetnek a templom mellett olyan helyekre is szüksége van, ahol kötetlenül találkozhatnak egymással az emberek.

Gent, protestáns templom. A templomtól balra lévő házban laktunk.

Érdekesek errefelé a házak: felfelé terjeszkednek. Az általunk lakott, Gent városában lévő lelkészlakás így nézett ki: alul a bejárat, az első emeleten a nappali a konyhával, a másodikon két szoba egy fürdővel, a harmadikon a vendégszobák. A lépcső sokkal szűkebb és meredekebb, mint idehaza, ráadásul fa szerkezetű, nyikorgós fajta. Lépcsőztünk eleget, kiabáltunk egymásnak a szintek között. A holland anyák manapság kénytelenek mobilon írni feljebb lakó gyermekeiknek, ha kész az ebéd… Ezt a lakhatási tapasztalatot egyik ottani barátunktól hallottuk. Mert mégis az volt mindennél jobb, hogy barátokat szereztünk, olyanokkal találkoztunk, akik hozzánk hasonlók, akikkel a különbségek ellenére nagy örömmel voltunk együtt.

Bereczky Örs

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...