8.8 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

A doktor téli jótanácsai

Közismert, hogy a téli évszak beköszöntével sok tekintetben módosulnak étkezési szokásaink, napi életvitelünk és fogékonyabbak lehetünk járványos megbetegedésekre is. Dr. Túri József főorvos urat, a Túri Poliklinika vezetőjét kérdeztem, milyen jó orvosi tanácsai vannak hidegebb időre.

– Öltözködés, napi tevékenységünk kapcsán miket ajánl a figyelmünkbe?

A téli időben – szinte észrevétlenül – sok minden megváltozik. Igyekezzünk mindig a napi átlaghőmérsékletnek megfelelően, rétegesen ruházkodni. Se alul, se túl, ne öltözzünk! Általában a felnőttek, az idősebbek, jobban vigyáznak magukra. A fiatalabbak hajlamosak egyfajta, egészségükre káros divatot követni. Biztosan mindenki látott már fiúkat szeles, hűvös időben sapka nélkül, kigombolt ingnyakkal közlekedni. Lányokat, olyan felső ruházatban – talán mostanában kevésbé jellemző -, ami szabadon hagyja a derekukat. Mindezek eredményeként, megfázás, fájó ízületek, vesebetegségek adódhatnak.

Télen általában kevesebbet mozgunk. Ha lehet, ügyeinket a városban, gyalogosan intézzük. A hétvégén tegyünk nagyobb sétákat a friss levegőn.

Miért javasolja, a szabad levegőn tartózkodást?

Az otthon üléssel, tespedtséggel szemben napi mozgással, bizonyos mértékig szinten tarthatjuk fizikai állapotunkat, kondíciónkat. Télen viszonylag többet eszünk. Kell ez a mozgás, mert segíti a kalória elégetését. Ezen kívül a kis napsütésnek is óriási a jelentősége. Elég, ha csak arra utalok, hogy hatásaként D-vitamin, azaz hormon képződik, ami csont- és immunrendszer erősítő. A mai kutatások megállapították, nagy szerepe van daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében.

– Mire vigyázzunk, az ünnepek alatti étkezések során?

Egyszerű tanácsaim vannak. Nem kell megtartóztatni magunkat! Az ünnepi étkekből, a házi disznótorosból, szedjünk, együnk nyugodtan, de mindig csak mértékkel. Ha ezt nem tartjuk be, nagyon gyorsan plusz kilókat szedünk fel. A házi mérlegre állva, majd nem akarunk hinni a szemünknek. A gyors elhízás eredményeként kialakulhat, az úgynevezett kappanháj, ami magas vérnyomást, a cukorbetegséget, és ízületi panaszokat okozhat. Ma már feketén-fehéren megállapított tény, hogy egészséges, mértékletes táplálkozással a betegségek közel ötven százaléka megelőzhető. Tartsák be a táplálkozási piramis elvárásait, aminek alapja, hogy télen-nyáron sok gyümölcsöt-zöldséget fogyasszunk, míg a különböző húsok evése csak a piramis csúcsán szerepeljen.

Mi a véleménye az étrend kiegészítőkről?

Véleményem szerint ez nem más, mint komoly bevételt jelentő üzlet. Nincs szükségünk rá! Törekedjünk az előbb említett egészséges étkezésre, ha van lehetőségünk, fogyasszunk természetes élelmiszereket. Mindig kerüljük a sok cukor és az édesített üdítőitalok fogyasztását. Nálunk a családban az a szokás, ha szomjasak vagyunk, vizet iszunk, mert egészséges és oltja a szomjat.

-A védőoltásokról is szeretném kérni az állásfoglalását.

A védőoltások szükségesek, kellenek! Fel kell vállalni őket! Az orvosok sokszor találkoznak olyan túlzó véleményekkel, hogy az oltások szövődményeket okozhatnak. Higgyék el, ezek előfordulása rendkívül ritka. Viszont a védőoltással megelőzhető az influenzajárvány, vagy más betegség kialakulása. Jó ötletnek tartom, hogy név- és születésnapra védőoltást ajándékozzanak az emberek egymásnak.

-Ma már mindenre antibiotikumot kérnek a betegek az orvosoktól! Mi erről a véleménye?

Igen, szinte divat lett, pedig ez rossz szokás! Nem szabad már egy kis láz esetén is, azonnal antibiotikumot szedni. Bízzanak az orvosukban, aki tudni fogja, milyen gyógyszert kell felírni. Az antibiotikumok túlzott használata rezisztencia kialakulásához vezethet. Komoly betegség esetén emiatt elmaradhat az elvárható gyógyító hatás, és végzetes is lehet.

-Befejezésül mit kíván még az olvasóknak?

Téli időszakban, az ünnepek alatt vigyázzanak magukra, senki ne legyen az orvosok páciense! Egyben kellemes, áldott ünnepeket, boldog újévet kívánok Mindenkinek!

Kocsis István
Fotó: google.com, a kép illusztráció.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...