12.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

120 év – 120 diák: Orosz Adrienn

December elején pályaorientációs napot tartottunk a gimnáziumban. Az egyik legfiatalabb meghívott vendégünk Orosz Adrienn volt, aki idén érettségizett, jelenleg pedig a Miskolci Egyetemen tanul duális képzési rendszerben.

– Miért választottad annakidején a gimit?

– Ez egyfajta családi hagyomány volt nálunk, nagypapám, édesapám, az ő testvére, édesanyám és nővérem is a gimibe járt, ezért szerettem volna én is ide járni. Amikor nyolcadikos voltam, ellátogattam a nyílt napra, és rögtön megtetszett a gimi hangulata. A festmények a falon és a lépcsőforduló a díszterem előtt nagyon különlegesek, a látogatott órák pedig nagyon jó hangulatban teltek.

– Utólag hogy érzed, jó választás volt-e?

– Igen. Egyetemistaként tudom értékelni, hogy mennyi mindent megtanítottak nekünk középiskolában. Nyilván az is számít, hogy milyen fakultációra jelentkeztünk és ezután milyen pályát választottunk. Emellett sok szép emlékkel gazdagodtam a gimiben eltöltött négy év alatt.

– Hol és hogyan kerültél kapcsolatba a duális képzéssel?

– Tizenkettedikben félév környékén ellátogatott a Miskolci Egyetem az un. school-túra keretében a gimnáziumba is, akkor hallottam először erről a képzésfajtáról. Nagyon megtetszett, ezért mindenképp ki akartam próbálni.

– Konkrétan milyen szakra jelentkeztél? Lány létedre miért éppen erre?

– A Műszaki Anyagtudományi Karra, az anyagmérnök alapképzésre jelentkeztem. Eredetileg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre szerettem volna jelentkezni, és iparbiztonsággal foglalkozni, mert szerettem volna a tűzoltók munkáját segíteni. Persze édesanyámtól sokszor hallottam, hogy „kislányom, nem tudnál valami nőies munkát választani”?
Sajnos az NKE egészségi okokból nem jött össze, ezért a már fent említett school-túrán hallottak alapján döntöttem úgy, hogy megpróbálom ezt a pályát.
Mivel hiányszakma, nagy szükség van további szakemberekre, ezért bátorítok mindenkit, hogy akit érdekel a műszaki pálya, az anyagok szerkezete és felhasználhatósága, próbálja meg ezt a pályát.

– Mit jelent pontosabban a duális képzés?

– A Miskolci Egyetemen 2015 óta folyik duális rendszerben képzés, és a lényege, hogy az elméleti oktatás a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzés pedig a választott gazdálkodó szervezetnél folyik. Duális hallgatóként így bepillantást nyerhetünk az általunk választott cég működésébe, megismerhetjük a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatjuk meg a szakma fortélyait. Nem elhanyagolható, hogy a tanulmányaink befejezésekor pedig már komoly szakmai gyakorlattal rendelkezhetünk. Sőt, lehet, már munkaszerződéssel a zsebünkben vehetjük át diplomát.

– Milyen tapasztalataid vannak eddig a képzéssel? Javasolnád-e másoknak is?

– Szeptembertől novemberig tart a szorgalmi időszak az egyetemen, utána pedig januárig a cégnél dolgozom. Én az Ecseri Kft.-hez jelentkeztem duális képzésre. Nekem nagyon tetszik mind az elméleti képzés az egyetemen, mind a cégnél töltött idő. Valóban látom, hogy milyen fontos, hogy az órán tanultakat gyakorlatban is elsajátíthassuk. S hogy a diplománk mellett már gyakorlati tapasztalatunk is lesz, ezért hiszem, hogy jobb, mint a hagyományos képzés. Érdemes kipróbálni mindenképp, javaslom a jelenleg végzős diákoknak is.

Köszönöm a beszélgetést.

Volter Etelka

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...