5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

120 év 120 diák a gimiből

Az idei tanévben ünnepli a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium fennállásának 120. évfordulóját. Már a tavalyi évben is több ünnepi program a jubileum jegyében zajlott, emellett Volter Etelka az iskola igazgatóhelyettese, gigászi feladatot is vállalt: az évforduló kapcsán 120 volt gimis diákkal interjút készít, amely a Ceglédi Panoráma online felületén is megjelenik.

-Milyen programok voltak és várhatók az ünnepi tanév keretében?

-Már a tanévet megelőző időszakban is nagyon sok ötlet felmerült, mivel lehetne emlékezetessé tenni a jubileumi tanévet. Alapvetően kétféle irányban gondolkodtunk: egyrészt a tanév folyamán rendezvényeket terveztünk, másrészt szeretnénk valami maradandót is alkotni.
Tervezünk egy ünnepi tantestületi ülést tavasszal, ahová vendég előadókat is hívunk. Tervezünk egy tanártalálkozót is. Bár minden évben tartunk nyugdíjas találkozót, most ezt azzal bővítenénk ki, hogy a nyugdíjasokon kívül a valaha itt tanító tanárokat is meghívjuk. Az öregdiák egyesületet is bevonjuk ezek szervezésébe, lebonyolításába.
Az év során egy-egy rendezvény is ide sorolható, pl. a fordított napok történetéből készített kiállítás is.

A maradandó alkotások egyike szeptember óta látható az előkertben. Örömmel mondhatom, hogy osztálytalálkozókon is szívesen fényképezkednek ebben a „keretben”. Alkottunk egy új logót, ez több tárgyon is megjelent, illetve meg fog jelenni (molinó, jelvény, póló, naptár stb.) A projekt-hét témája is a 120 éves iskola volt. Nagyon sok színvonalas produkciót hoztak létre a diákok (híres emberek tablója, fényképalbum, riportfilm stb.)

-Honnan jött az interjúsorozat ötlete és mi a célja?

-Decemberben szerveztünk egy pályaválasztási napot, ahova negyvennél több volt diákot hívtunk meg. Ekkor láttam, hogy akár csak a negyven diák életét követve milyen sokféle pályát futottak be tanítványaink, s az ötlet is itt fogalmazódott meg bennem. A gondolatot tettek követték, a mindenki által ismert közösségi oldalon írtam pár volt diáknak. Meglepő volt a reakció, szinte mindenki azonnal reagált. Nemcsak örültek a megkeresésnek, hanem megtiszteltetésnek vették azt. Ez óriási energiát adott.

Az interjúsorozattal a célom az, hogy megmutassam, milyen hihetetlen sokszínű a paletta, milyen sok különböző és sikeres életút rajzolódik ki. Először a nem régen végzetteket kerestem meg, rájuk még emlékeznek a mai diákok is. Akár még a pályaválasztásban is segítség lehet a mostani diákoknak.

-Mi alapján választod ki az interjúalanyaid?

-Hogy kiket választok ki, az sok mindentől függ. Természetesen könnyebb olyan valakivel interjút készíteni, akit személyesen ismerek, tudom, hogy mi lett belőle, milyen sikerei vannak. De hamarosan megjelenik interjú olyan személlyel is, akihez kisebb nyomozómunka után jutottam el. Szívesen veszem kollegáim, családtagjaim és akár a volt interjúalanyok javaslatait is. Valahogy úgy működik ez, mint a lavina. Egy megjelent interjú után négy-öt újabb ötlet merül fel.

Most már tudatosabban próbálok arra figyelni, hogy nagyon különböző életutakat is bemutassak. Ahogy sorban felmerülnek a nevek, egyre több új szempont is előkerül: érdekes lehet például szülő-gyerek páros, vagy testvérek, akik mindketten ide jártak. Érdekes lehet, ha olyanokat is bemutatok, akik külföldön élnek. Ugyancsak érdekes, ha valaki szerzett egy végzettséget, aztán mégis egészen más dolgot csinál. Bízom benne, hogy összejön valóban a 120 interjú. Interjúalany van akár sokszor 120 is, egyértelműen idő és energia kérdése az egész.

Nem célom, hogy a mindenki által ismert és sikerek volt diákokat mutassam be, mert őket úgyis ismerik. Inkább azt szeretném megmutatni, hogy egy könyvtáros, egy mérnök, egy orvos, egy blogger pályája is lehet sikeres és érdekes. Nem azokat keresem, akikkel már korábban készítettem hosszabb interjút (éppen a Ceglédi Panoráma számára). Persze nem kizárt, hogy újra megkeresem őket is.

Lesznek „kiemelt” interjúalanyok. Erről nem szeretnék sokat elárulni, de annyit igen, hogy ők már a kevésbé fiatalok közé tartoznak és az egész életüket bemutató beszélgetést írok le.

-Kiadványban tervezitek megjelentetni a beszélgetéseket?

-Ha az ünnepi tanév végére értünk, mindenképpen szeretném, ha valamilyen kiadványban meg tudnánk jelentetni ezeket az interjúkat. Hogy ez papírformában vagy e-könyvben történik meg, még nem tudom, ez az anyagi lehetőségek függvénye.

KE

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...