4.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Akik megkapták, amit akartak

2019. február 17-én a Kossuth Művelődési Központ színháztermében mutatják be Veres Tamás ceglédi író-költő Akik megkapták, amit akartak című vígjátékát. A kétfelvonásos darab a Nagyabonyi Színkör előadásában lesz látható Abony és Jánoshida után Cegléden is. A kacagtató jelenetek mellett a darab mély filozófiai gondolatot is boncol: vajon jó-e az nekünk, ha egy jó tündér segítsége folytán egy csapásra elérjük az álmaink.

– Tamás, többféle műfajt kipróbáltál már, írtál verset, kisregényt, novellákat. A színdarabot milyen indíttatásból írtad és röviden miről szól?
– Talán olyan hat vagy hét éve írtam. Akkor még nem mertem sehová elküldeni. Mindig találtam rajta csiszolgatni valót. 2015-ben elküldtem a Tanítványi Láncolat irodalmi műhely és a MA színház drámapályázatára, ahol első helyet ért el. 2016-ban pedig a Drámatéka Drámaműhely pályázatán a legjobb színműnek választották. Tavaly mutatta be szülővárosomban Abonyban a helyi színtársulat, a Nagyabonyi Színkör.

A színdarab egy fiatalemberről, Tóniról szól, aki találkozik a mesék jó tündérével, aki teljesíti egy kívánságát. Ő azt kéri, hogy találkozni szeretne azokkal az emberekkel, akiknek teljesült a kívánsága, vagyis megkapták, amit akartak. Mindenki mást kért. Szerelmet, bölcsességet, szépséget, gazdagságot, hatalmat, az utolsó jelenetben az is kiderül, hogy a fiatalembernek mi oka volt azt kérni, amit kért.

– Mi a célod a darabbal: elgondolkodtatás, görbe tükör vagy nevettetés?
– Mindhárom. Az abonyi ősbemutató után hallottam egy hölgyről, aki a főpróbát megnézte és végigkacagta. Utána megnézte az előadást is és végigsírta. Az a célom, hogy előbb felhőtlenül nevessenek az emberek a színdarabon, utána gondolkodjanak el azon, amit a színpadon láttak!

– A darab arról szól, hogy az ember nem tudja, mi a jó neki, hiába hiszi, hogy okos. Tehát ebben az értelemben nemcsak egy vidám darab, hanem egy filozófiai kérdésfeltevés is a mű. A saját útkeresésed mennyiben volt jelen ebben a darabban?
– A darabban leírt kívánságok nem csak az én útkeresésemet tükrözik, hanem a legtöbb emberét. Az emberek sokszor kívánják maguknak ezeket a dolgokat, amelyeket a szereplők kértek a jó tündértől. Van egy olyan mondás, hogy vigyázz mit kívánsz, mert lehet, hogy megkapod! Ez érvényes a színdarab összes szereplőjére. Én magam azért imádkozom Istenhez, hogy az írásaimmal érjem el azt, amit az utolsó jelenetben látható ember kért, akinek teljesült a kívánsága. Akik még nem látták az előadást, azok előtt nem szeretném lelőni a poént, hogy mi ez. Jöjjenek el és nézzék meg a színdarabot! A színházban minden kiderül!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...