5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Kiállítás a javából!

Két okból is igaz ez a cím a Ceglédi Alkotók Egyesületének február 8-án Apáti-Tóth Sándor és Újházi György által megnyitott kiállítására. Egyrészt a megnyitón a beszélgetésekben elhangzott vélemények jók voltak, másrészt azért is, mert az alkotók több képet, festményt is hoztak. A mesterek pedig csak a javából válogattak, vagyis a kiállítás rendezői: Csurgai Ferenc szobrászművész, P. Rónai Gábor, a gimnázium művésztanára, Apáti-Tóth Sándor fotóművész és Újházi György a CAE Képzőművészeti Szekció vezetője.

A megnyitón megemlékeztünk Ozsváth Sára (23) festőtársunkról és a feledhetetlen Nagy László Lázár barátunkról, akinek megemlítésre került a Don Quijote című maradandó rézkarc-sorozata, mely élete utolsó periódusában vívott kemény harcát ábrázolja az életért. Meggyújtották a gyertyát és egy méltó műsorszámmal tették a szervezők még színvonalasabbá a rendezvényt. Virág Lili éneke finoman, tisztán és kedvesen lengett körül mindnyájunkat, Albert Ágnes kísérte zongorán.

Aztán következett a pogácsa, üdítő, bor és természetesen az egyre bátrabb, egyre őszintébb vélemények. A festők a kötelező családi és baráti körök elismerő kézfogásai után, a mesterek véleményeire voltak kíváncsiak, bár ők is általában a dicséretek között óvatosan elrejtve szoktak egy-egy kritikus véleményt „elejteni”. Az építő jellegű kritika mindig fontos, mert továbbalkotásra serkent. Ha elmegy a kedve, akkor a kritika is rossz irányba tereli az alkotót. A festő azonban nem bújhat el az őt körülvevő világtól, hiszen benne él és a művészeteknek mindig is szerepe volt, hogy egy kicsit tükröt tartsanak a társadalom elé.

Így volt ezzel:

  • Somos Gyula, aki vallási mondanivalójú profi festményeivel most is elkápráztatott bennünket,
  • Csurgai Ferenc festett beton alkotásaival,
  • Apáti-Tóth Sándor lenyűgöző művészfotóival,
  • Girst Ádám szövevényes tusrajzaival és papír térplasztikáival,
  • Bartus Zita letisztult tájképeivel,
  • Csernus Lajos elgondolkoztató középkori figuráival,
  • Oldalné Irénke a négy évszakot bemutató tűzzománcaival,
  • Mátékovics Mónika kerámiáival,
  • Rónai Gábor, Bogdán Márta, Gulicska Lőrincz, Horváth Klára, Gór Erika, Oláh Tibor, Ozsvát Sára, Tóth Tibor, Benkő Zoltán, Ozsvát Attila, Sütő Gábor, Kovács Edit, Ercsei Lenke és Kiszely Margó alkotásaikkal.

A kiállítás – mintegy – megkoronázása a Kultúrházak éjszakáján történt, amikor az erre vállalkozó művészek, festők a kiállítás helyszínen festettek valami újat. Azért is érdekes volt ez a program, mert a szemlélődők belepillanthattak abba, hogyan és milyen vívódások között alakul egy munka, ki milyen alapanyagra dolgozik, milyen festékeket használ és a felmerülő kérdésekre is választ kaphattak a vendégek, sőt a fiatalok ki is próbálhatták a festőeszközöket.

A kiállítás február 28-án zár, aki szeretne egy kellemes, nyugodt fél/egy órát eltölteni és elmélyülni az alkotások világában, addig még megteheti.

Kiszely Margó
Fotó: Kisfaludi István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...