10.4 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Ceglédi gimnazista a Fradiban

Érdekesség, hogy az idén 120. évét ünneplő Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumot és az Ferencvárosi Torna Clubot (továbbiakban FTC, Fradi) is ugyanabban az évben, 1889-ben alapították. Ez persze teljesen véletlen egybeesés, de nekem szöget ütött a fejembe: vajon az elmúlt 120 évben ennél szorosabb kapcsolat is kialakult a két „csapat” között? Magyarul: akadt olyan fradista futballista, aki korábban a Kossuth gimibe járt? (Elképzelhető, hogy más sportágakban is fellelhető párhuzam, de némi „futballsovinizmussal” én csak ezt a vonalat vizsgáltam meg.)

Elsőként valószínűleg mindenkinek az 1967-ben Cegléden született és felnőtt, 20-szoros válogatott Keresztúri András neve ugrik be, aki a Fradiban 42 mérkőzésen 8 gólt rúgott. A ceglédi háttér egyértelmű, viszont ő nem a Gimnáziumban, hanem a Mezőgazdasági Technikumban tanult.

A városi labdarúgásban tájékozott idősebbek persze rögtön folytatják is: hát „a” Kökény! Ez a tipp sem rossz, de kissé félrevezető, ugyanis két, Kökény nevű futballista testvérről van szó. Az idősebbik, István valóban járt a gimnáziumba, és NB I-es játékos is lett, csak éppen Szegeden. Az öccse, József nemzetközi szintű jobbszélső volt a 60-as évek Fradijában, ahol 41 mérkőzést játszott (mellesleg az ősfradista kézilabdás „fenoména”, Bea az ő leánya). Vele csak az a „probléma”, hogy soha nem járt a Kossuth Gimnáziumba.

Akad viszont egy játékos, aki tökéletesen beleillik a képbe: járt is a Kossuth Gimnáziumba és futballozott is az FTC-ben. A nevét ennek ellenére kevesen ismerik, még Cegléden is, pedig azt gondolom, a város labdarúgó történetében az övé az egyik legfényesebb karrier – a legfrissebb ismeretek szerint.

Jakab László, aki 1916. március 3-án, Kolozsvárott született, Cegléden végezte a gimnázium I.-IV. évfolyamát. Szinte egyidős a ceglédi „Paganinivel”, a világhírű Zsengellér Gyulával, de Jakab a trianoni Erdélyből érkezett, és három évvel később járta a gimit. Viszont a futballpályán találkozhattak Ábellel, talán a Ceglédi MOVE-ban.

A Fradi Múzeum dokumentációi szerint Jakab László 1936. január 6-án játszott először a Fradi nagycsapatában és 1942. szeptember 13. az utolsó fellelhető mérkőzése. Ezen közel hét esztendő alatt 66 bajnokin 48 gólt szerzett, 34 nemzetközi meccsen pedig 22-t. Elképesztő adatok! A Fradival háromszoros magyar bajnok (1937-38, 39-40, 40-41), kétszeres ezüst- és bronzérmes.  1937-ben a KEK győztes csapat tagja.

Olyan legendákkal játszott egy csapatban, mint a világ legjobbjai között számon tartott Sárosi György dr. (62-szeres válogatott), Toldi Géza (46) vagy Lázár Gyula (49), de megemlíthetjük Sárosi III.-t (25)  Hádát (16), Rudast (23), Polgárt (26) vagy Korányit (40) és Gyetvait (17) is. Közülük hatan a 38-as VB ezüstérmes válogatottban szerepeltek.

Az 1942 utáni, háborús időszakát sajnos homály fedi, de az akkor 26 éves játékos bizonyosan nem vonult vissza, hiszen 1945 tavaszán tagja volt az Újpesti TE bajnokcsapatának. Sőt, ekkor együtt játszott Zsengellér, Jakab és Laborc (Langa) Lajos, aki Cegléd és Szolnok után az UTE-ban 4-szeres válogatott lett és magyar bajnok lett.

Viszonylag fiatalon, 68 évesen hunyt el, utolsó lakcíme Budapesten az I. kerületben volt.

Wachtler J. György
a CVSE egykori futballistája, labdarúgó szakedző, nyugdíjas testnevelő
A kiemelt kép illusztráció.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...