18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Gyermekcsíny vagy bűn?

Csíny vagy bűn? – ez volt a témája annak a bűnmegelőzési előadásnak, amelyet Sós Zsanett a Ceglédi Rendőrkapitányság törzsőrmestere tartott a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola 5/b osztályos tanulóinak kedd délelőtt.

A gyerekek olyanok, mint a kis felnőttek: keresik a helyüket az osztályközösségekben, az iskolában, szeretnének kitűnni és szeretnék, ha elfogadnák őket. Vannak, akiknek ez könnyen sikerül, de vannak olyanok is, akik természetüknél fogva visszahúzódóbbak, szerényebbek és persze vannak olyanok, akik úgy vélik nekik mindent szabad, a szabályok rájuk nem vonatkoznak. A szabályok háttérbe szorítása pedig egyenes út a bűnelkövetéshez.

Egy rövid kisfilm bemutatását követően a bűnmegelőzési szakember előadása során kitért arra, hogy nemcsak az a bűnelkövető, aki tettlegességével kárt, fájdalmat, maradandó vagy rövid ideig tartó sérülést okoz a másiknak, hanem az is, aki ebben valamilyen formában segítőjévé válik a bűnelkövetőnek. A hallgatás szintén ugyanolyan rossz, mint a bántalmazás! Felhívta a gyerekek figyelmét, hogy merjenek segítséget kérni, hogy jelezzék, ha őket vagy társukat valamilyen formában zaklatás/bántás éri. Számos tapasztalati példa hangzott el az előadás alatt és a gyerekek nagyon ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre és szinte megnyíltak a rendőrnő előtt. A szégyenérzetük, mintha semmivé vált volna és csak sorolták és sorolták a tapasztalataikat. A gyerekek problémái felnőtt ember számára aprónak tűnhetnek (lökdösődés, piszkálás), de ez számukra komoly traumát is jelenthet, ezért fontos, hogy meghallgassák őket.

Az iskolákban nem ritka, hogy a gyerekek heccelik egymást, viccelnek, de néha rosszul mérik fel tetteik lehetséges következményeit. Ennek hatására komoly, esetleg maradandó egészségkárosodást okozhatnak társaiknak. Az oktatási rendszer nagyon megköti a tanárok kezét a fegyelmezésben, de sajnos vannak olyan szülők is, akik nem akarnak, vagy nem tudnak együttműködni a problémák kezelésében. Nagyon fontos, hogy felismerjük, hogy az iskola nem helyettesíti, hanem kiegészíti a szülői nevelést. Nem vonhatjuk meg a vállunkat, hogy a dolog az iskolában történt, oldja meg az iskola. Elengedhetetlen, hogy beszéljünk a gyerekkel, hallgassuk meg. Ha nem akar iskolába menni, vegyük észre a jeleket, hogy valaki bántja. A nagyobb bűnök, mindig kicsivel kezdődnek. Az ugratást felválthatja a károkozás, a lökdösődés és a pszichológiai terror, végül a tettlegesség. Bármelyik oldalon is van a gyermekünk – bántalmazó vagy bántalmazott – igyekezzünk elkerülni a komolyabb problémákat és kérjük akár szakember segítségét. A bántalmazó részéről is vannak árulkodó jelek, hogy nehezen vagy egyáltalán nem képes szocializálódni a társaihoz és tehetetlensége agresszióvá válik, akár otthon, akár az iskolában, figyeljünk rá! A segítségkérés nem a szülői mivoltunk szégyene, hanem racionális gondolkodás eredménye.

A gyerekek fiatal koruk miatt nem tudják felmérni esetenként tetteik kihatását, hanem el vannak azzal a ténnyel, hogy kiskorú vagyok és nem büntethető (ezt nagyon tudják). Ez viszont nagy tévedés! 2012-ben megváltozott a büntethetőség alsó korhatára. Olyan esetekben, amikor az elkövetett tett súlyos, pl. emberölés, halált vagy életveszélyt okozó testi sértés, illetve rablás és/vagy kifosztás a 12-14- év közötti elkövetők is büntethetők.

Zsanett már nem először látogatott el ebbe az osztályba. A tavalyi évben karos forgalomirányítást tanított a gyerekeknek, majd az idén az internet veszélyeire hívta fel a figyelmet. A gyerekek mindig nagy örömmel és kíváncsisággal várják.

Szülőként csak megköszönhetjük, hogy az iskola és a Ceglédi Rendőrkapitányság ilyen irányú segítséget nyújt számunkra. Hálásak lehetünk, hogy gyermekeink olyan információkhoz jutnak, amik nekünk már evidensek, de a fiatal nemzedéknek fontos és hasznos információkat tartalmaznak, ami segít neki jó emberré válni.

László Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....