5.7 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Fejlesztések Csemőben

Július 3-án érkezik megszemlézni Csemőt az Európai Virágos falvak és városok nemzetközi zsűrije. Szeptember vége pedig az az időpont, mikorra az idei évi fejlesztéseket le szeretnék zárni, mivel októberben helyi önkormányzati választások következnek.   

Dr. Lakos Roland, polgármester  összefoglalója az év első (közel) negyedévéről:

  • Nagy örömömre megindultak végre a külterületi dűlőútfejlesztés kivitelezési munkálatai. A Jáger út alsó rétege teljesen kész, megkezdődött a középső kőréteg terítése, miközben a Boján dűlőben is zajlanak már az alapozási munkák. Nehézséget jelent, hogy a kövek nehezen depózhatók, így ütemezetten kell szállítást rendelnünk, ehhez igazodik a bedolgozás. Minden körülmények között gondoskodik a vállalkozó a dűlők – felújítás alatti – járhatóságáról. A tervek szerint április első napjaira elkészül ez a két dűlő. A munkálatok a Gyüge dűlőben folytatódnak, és a Monori dűlőben záródnak nyár elejére.
  • Több egyeztetést követően megkötöttük a vállalkozási szerződést a Pannon Park Forest Kft-vel a Kulturális Kiállítóhely udvari környezetének kialakítása – melynek alapján még márciusban elindulnak (és reményeim szerint május végéig be is fejeződnek) a kivitelezési munkálatok. A vállalkozó parkolót épít, íjászpályát alakít ki, szabadtéri tantermet létesít, játszótéri eszközöket telepít, továbbá feladat tanösvény, főzősziget, és kerti tó elkészítése is. Ezekre a feladatokra kaptunk a Magyar Államtól 25 millió forint támogatást, megtörtént az államkincstár felé a konkrét szakmai-műszaki tartalom lejelentése. E körben megjegyzem, hogy továbbra is várjuk a tavalyi évben beadott két LEADER pályázatunk (szálláshely kialakítása, tanösvény felszerelése szemléltető eszközökkel) eredményhirdetését. Hiánypótlást a beadott pályázatinkra nem kaptunk…
  • Megkezdtük a Tájház előtti önkormányzati terület parkosítási munkálatait. A terv az, hogy július 3-ig a Tájház kerítése és a nagy buszmegálló közötti terület teljesen megújul, szeretnénk ott egy “kisközpontot” kialakítani! A kerékpár-tartók fölé a Templom térről elbontott színpad használható gerendáiból és lambéria elemiből fedést készítünk (ez egyébként az önkormányzati ciklusprogramban is vállalásunk volt), az ingatlan közepéig téglából közlekedő utat építünk (ennek a kitűzését már lehet látni), a sétány egyik oldalán két szaletlit és melléjük főzőszigetet alakítunk ki, a másik oldalán telepítésre kerülnek a saját súlyos kondieszközök, amelyeket már megvásároltunk. A Monori dűlő felőli “gallérban” füvesítünk és közel 30 facsemetét ültetünk el. Gondoskodni fogunk a terület éjszakai kivilágításáról is.
  • Lassan befejezéshez közeledik az iskola udvarának felújítása. Még tavaly kiszedtük az elöregedett évelőket a szaletli és az épület között, ahová az új növények már elültetésre kerültek. Termőfölddel feltöltöttük a füves részek gödreit, gyeplazítóval “átmentünk” a teljes udvar területén, és várunk a megrendelt fűmagra. Ami még hátra van, hogy kijavítsuk, kicseréljük az ingatlan hátsó és oldalsó kerítését.
  • Március végéig cseréljük a temető felé vezető úton kitört facsemetéket. Úgy számoltuk, hogy a közel 250, tavaly ültetett fából 15 egyedet kell cserélni, amely vagy eltört, vagy nem indult fakadásnak.
  • Kiépítésre került az automata öntözőrendszer a központi buszfordulóban (Kováts Zoltán sétány). Hornyák Balázs vállalkozó támogatásának köszönhetően a buszfordulóra tervezett összeg kis kiegészítéssel elégséges volt ahhoz is, hogy a református templom és a régi vasútállomás épülete közötti területet is automatizáljuk. Ott korábban is volt kút és szivattyú is, de zöldebb lehet az a terület is, mintha kézzel locsolnánk…
  • Cserélni fogjuk a buszvárókat a Ceglédi úton. Új, és nagyobb fából készült buszváró kerül telepítésre az Iskola dűlő mindkét oldalára, továbbá a zöldhalmi orvosi rendelő Cegléd felé vezető oldalára, valamint az iskola előtti felépítmény is cserés lesz. Ennek a négy buszmegálló épületnek a legyártására és telepítésére szintén aláírt szerződésünk van. A Mikebudai úttól egészen a Pesti útig a többi buszvárót (összesen 8 db.) Lindab lemezzel borított fémszerkezetesre cseréljük. 5 darab fémépítmény vázszerkezete már elkészült.
  • Megrendeltünk 80 darab napelemes LED-es technológiájú kültéri világítótestet. Vásároltunk hozzá vasoszlopot. Meg kell hajtanunk az oszlop felső részét, melyre megfelelő dőlésszögben rögzíthető lesz a világítótest.  Próbáltunk engedélyt kérni a szolgáltatótól, hogy használhassuk a villanyoszlopokat, de nem kaptuk meg, így magunknak kell megoldanunk a felszerelést és a kihelyezést is. Valamennyi új lámpatestet a külterületen fogjuk elhelyezni.
  • Árajánlatot kértünk a még hiányzó 3 vizesedő középület (tejbegyűjtő állomás, sportpálya öltözőépülete és a zöldhalmi közösségi ház) utólagos alászigetelésére. Megfelelő ajánlat esetén még tavasszal a sportcentrumnál lévő két épület felújítása megtörténhet, míg a közösségi ház renoválására augusztus hónapban kerülhet sor.
  • Tervezők számolnak és dolgoznak azon, hogy még az idei esztendőben 3 új, hitelesített közkifolyó – kék színű közkút – létesüljön Alsó-Csemőben(2 db), illetve Hantházán (1db)  közcélra, a bekötéssel nem rendelkező lakosok ivóvízhez jutását szolgálva. Jelenleg az alkalmas helyszínek feltérképezése és rétegvizsgálata zajlik. E körben fontos megjegyezni, hogy a zöldhalmi településrészen az egészséges ivóvíz pályázatban tervezve van további 3 közkút.
  • PÁLYÁZATOK
    A bölcsőde létesítésére
    vonatkozó pályázati anyagunkat beadtuk, sőt már túl vagyunk a hiánypóltás teljesítésén is. A kerékpársáv létesítése Zöldhalomban című pályázat kapcsán szintén hiánypótlást kellett még januárban teljesítenünk – döntésre várunk. A Magyar Falu pályázati programban éppen a mai napon kellett volna megnyílnia a feltöltő felületnek, de április közepéig nem lesz elérhető. E program keretében (az első két intézkedésként) védőnői eszközbeszerzésre, és a könyvtár villanyhálózatának teljes felújítására, továbbá új hangosítási eszközpark beszerzésére áll készen a pályázatunk – és amint lehetséges fel is fogjuk tölteni.
  • Testületi szintén született döntés arról, hogy az idei évben a nemzeti ünnepek mellett csak két nagy rendezvényt szervezünk: az Anyák napi virágvásár és Anyám Tyúkja főzőfesztivál időpontja május 4-e. Véglegessé vált a meghívott előadók, művészek listája is, sőt a szerződéseket is megkötöttük a fellépőkkel. A teljesség igénye nélkül elfogadta meghívásunkat Bokor János nótaénekes, Soltész Rezső, Csordás Tibi, Kaczor Feri, Zsadon Andrea-Szolnoki Tibor művészházaspár és élőben zenél majd nálunk a Balkan Fanatik. Természetesen a színpadfedést, a hang és fénytechnikát is megrendeltük. Mostantól a rendezvényszervezés témakörében a július 5-6-i Virágünnepre (falunapra) koncentrálunk.

A beszámoló a főbb fejlesztések rövid összefoglalását tartalmazza.

Dr. Lakos Roland
polgármester

Forrás: csemo.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...