16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

TeSZEDD az Ugyerban

A tavalyi szemétgyűjtés óta nem sokat változott az ugyeri terület látképe: szemét-szemét hátán – ezt állapítottuk meg március 22-én az ugyeri szemétszedésen. A résztvevők száma a meghirdetett gyülekezési ponton is szánalmas volt. Az őszi csapat: Zentainé Nagy Mária, Horváth Gábor a körzet önkormányzati képviselője, a mezőőrök és jómagam ott voltunk. Ehhez a maroknyi csapathoz csatlakozott Földi Áron az LMP képviselője és Horváth Gábor fia. 11 fő ezen a hatalmas területen csupán csepp a tengerben és hihetetlen, elszomorító ez az érdektelenség.

A közösségi oldalak visszhangoznak az ugyeri problémáktól és mégsem jöttek a lakosok, pedig láttunk jópár andalgó fiatal roma fiút, az óvodánál reggel 8-kor beszélgető embereket, de szíves invitálásunk ellenére sem ragadták meg az alkalmat, hogy környezetüket szebbé tegyék. Kifogás volt persze temérdek! Lehet azt mondani, hogy péntek van, lehet azt mondani, hogy délre munkába megyek, de még akkor is ott van pár óra, amit a környezet védelmére lehetne fordítani.

Nagyon pozitív meglepetés volt, hogy az ugyeri iskola tanulói is gyűjtöttek szemetet, amit az iskola gondnoka adott át a csapatnak.

Most viszont kicsit más volt a helyzet, mint tavaly, ugyanis határozottan elkülöníthető volt, hogy a hulladék javarésze a területen lakóktól származik. Emellett persze sok zsákos halom is volt, ahol egyértelműen már nem lehetett megállapítani, hogy a városlakók vitték-e oda vagy a helyiek. Több dűlőben nem halmokban állt a szemét, hanem itt ott eldobált műanyagflakonok, sörösdobozok, felesüvegek tarkították a területet. A legmeglepőbb viszont az volt, hogy az iskola környékén valakinek nagyon komoly gyomorpanaszai lehetnek, mert 12 db feles keserű volt szétdobálva. Reméljük azóta meggyógyult! Sok házzal szemben lehetett látni kis ösvényeket, amik az erdőbe vezetnek, szinte ordított, hogy az ott lakó használja szemétlerakónak az erdőt.

Az általunk bejárt területen a tavaly őszi helyzethez viszonyítva rengeteg sitt és üveg került ki az erdőbe. Utóbbi igen nagy probléma, hogy tényleg soha, de soha nem fog lebomlani, ha eltörik balesetveszélyes. Ez a dolog egyenesen betudható annak is, hogy a városban egyetlen egy üveg hulladékgyűjtő sincs. Egy 38 ezres városban ez hihetetlen! A Szabadság térre alkalmanként kihelyezett gyűjtők annyit érnek, mint sivatagban egy pohár víz.

A gyűjtés során több dűlőt is átjártunk és rengeteg „szellemház” van. Ezek javarésze leégett, düledezik és egyesek szemétlerakónak használják. Nagyon jó lenne ha önkormányzati szinten egy külterületi kommandót hoznának létre, akik megkeresik ezen ingatlanok és területek tulajdonosait és felszólítják őket a területük karbantartására, tisztántartására és a városhoz hasonlóan megfelelő büntetést rónának ki, ha nem teljesítik a felszólításban leírt tartalmat.

Így nézett ki a TeSzedd akció keretében végzett ugyeri nagytakarítás. Remélhetőleg szombaton többen jelennek meg a helyiek közül is, hogy javítsák saját életkörülményeiket és ne csak azt a bizonyos sültgalambot várják!

László Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....