14 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Cegléd és környező települései az ingatlanpiac nagyítója alatt

A hazai lakáspiacon elképesztő áremelkedéseknek lehettünk tanúi az elmúlt éveket tekintve. Azonban a drágulás nem csak országos szinten, hanem a vidéki városokban, falvakban is érezhető. Mivel az árak földrajzilag eltérő mértékben emelkedtek, így a különböző települések különböző ingatlantípusainak átlagárai között jelentős különbségeket tapasztalhatnak a vásárlók.

Mire elég 20 millió forint Cegléden?
A ceglédi lakóingatlanok statisztikái szerint is jó mélyre kell nyúlnunk a zsebünkben. 2019 februárjában, az átlagos négyzetméter árak a téglalakások esetében voltak a legmagasabbak, 355 ezer Ft/m²-rel. Ezzel az összeggel számolva 20 millió forintért Cegléden egy 56 m²-es téglaépítésű lakást kaphatnánk.
A panelek esetében a téglalakásoknál csaknem 26 négyzetméterrel nagyobb ingatlan jönne ki az általunk meghatározott 20 millió forintos keretösszegből, mivel idén februárban a panellakások egyetlen négyzetmétere átlagosan 244 ezer forintba került.
2019 februárjában Cegléden, az átlagos négyzetméter árakat tekintve a legolcsóbban a családi házakat kínálták. Az eladó ceglédi házak átlagára februárban 170 ezer Ft/m², így esetükben 20 millióból egy 117 négyzetméteres családi házat vehetnénk.
Tehát az említett összegért legkisebb otthonhoz a téglalakások, míg legnagyobbhoz a családi házak esetén juthatunk Cegléden. A két véglet között pedig több mint kétszeres a területi különbség, amennyiben ugyanazt a büdzsét vesszük alapul.

Családi házak átlagárainak versenye
A családi házakat tekintve jelentősen eltérő átlagárakkal találkozhatunk Cegléd környékén. A vizsgálatunk alá vont települések közül legdrágábbnak Üllő és Vecsés bizonyultak, ahol idén januárban egy négyzetméter ára átlagosan 300-320 ezer forint körül alakult.
Az elemzett települések családi házainak ingatlanpiaci versenyében, középmezőnyben, Monor és Albertirsa helyezkednek el. 2019 januárjában Monoron 250 ezer Ft/m²-es, míg Albertirsán 217 Ft/m²-es átlagáron lehetett hozzájutni a családi házakhoz.
A vizsgált települések házait tekintve a legalacsonyabb átlagos négyzetméter árakat Ceglédbercel, Cegléd, Abony és Pilis mutatják. Egy négyzetmétert Abonyban és Ceglédbercelen átlagosan 120-140 ezer forintért kínáltak idén januárban. Náluk 10-20 ezer forinttal magasabb átlagáron lehetett hozzájutni a ceglédi és pilisi családi házak egyetlen négyzetméteréhez a 2019-es év januári hónapjában.

Júliusban érvénybe lépő változások
A használt lakásokra is kiterjesztették a CSOK mellé felvehető kamattámogatott kölcsönt, mely két gyermek esetében 10, három gyermek esetében pedig 15 millió forintot jelent. A támogatás július elsejétől lesz igénybe vehető.
Továbbá a családi otthonteremtési kedvezmény az EU tagállamain kívül már figyelembe vesz minden külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is, amennyiben magyar állampolgárok igénylik a támogatást.
Mindezeken felül pedig változás még, hogy júliustól az eddigiektől eltérően, nem csak az új, hanem a régi alapokra épülő ingatlan esetén is felvehető lesz a támogatás. Természetesen ebben az esetben csak akkor jár az összeg, ha az alapokat statikailag rendben találják.

Kovács Kornél – ingatlannet.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...