1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Talált képek: kiállítás profi módon

Március 29-én az Otthon Art kávézóban nyílt meg Apáti Tóth Sándor fotóművész kamarakiállítása Talált képek címmel. A megnyitó időpontjában az érdeklődők, jó barátok, művésztársak, családtagok, fotósok, újságírók sürögtek-forogtak az Otthon Art kávézó falai között és a falakra profi módon feltett képek forgatagában. Jó volt a hangulat, mert Apáti-Tóth Sándor minden ismerőst és ismeretlent kedvesen fogadott, fáradhatatlanul köszöntötte az érdeklődőket. Sokan voltunk és ez jó érzés volt, mert ez is jelent valami fontosat: az ismertséget, az elismertséget, a ceglédiek szomját az igazi művészetre.

A kiállítást Újházi György nyitotta meg, aki a Ceglédi Alkotók Egyesületének elnöke. A kiállítás címe: „Talált képek”, amiről azt lehetne gondolni, hogy: ”csak úgy találta”, de ez nála soha sincs így, hiszen az utolsó mozzanatig minden precízen meg van tervezve a képeken. De a cím ennél sokkal többet takar, hiszen a megnyitón megtudtuk, hogy Zalán Tiborral együtt jelentetett meg egy közös könyvet „Talált képek” címmel 2002-ben. Zalán Tibor japán mintára háromsoros haiku verseket illesztett Apáti-Tóth Sándor művészfotói közé. Mitől lesz egy fotó művészi? Általában nem művészi, amit a gyorsan elkattintott fényképezőgépünkkel készítünk, bár néha véletlenül előfordulhat. Vagy attól művészi, hogy megrendezett terepen különös beállításokat fotózunk le? Nem, ez sem az igazi.

Valójában átlagos embernek, aki nem gondolatilag járja át a saját koncepcióját nem is érti, hogy miért lesz egy fotó művészi és miért lesznek egyes emberek fotóművészek. Ha Apáti-Tóth Sándor képeit nézegetjük, és eltöprengünk a formák, tónusok és ritmusok harmóniáin, akkor valamit elcsíphetünk belőle, hogy mi a lényeg. A lényeg az intelligens ember gondolkodásában, életvitelében, megjelenésében, varázsában van, csak mélyen, empatikusan kell a művész üzeneteihez fordulni és akkor megértjük, hogy egy kialakult belső szellemiség, rend, gondolkodásmód, lényeglátás és különlegesség kiforrt kis villanásai, szélei jönnek elő a művész fotóin. Köszönjük Sándor, hogy megmutattad ezt nekünk, többieknek. A kiállítást egy hónapig láthatjuk. A rendezvény végén Sándor felesége Terézke visszafordult és a fő helyre helyezett kép meghívón megjelenő átalakított kópiájára mutatott mosolyogva: ”ez itt különben meg én vagyok!”- és mosolyogva távoztak együtt, nagy békességben.

Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...