16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

120 év – 120 diák – Takáts László

Takáts László 1991-ben érettségizett a Kossuth Lajos Gimnáziumban. Egész életét meghatározta ez az időszak, hiszen akkor volt gimnazista, amikor már érződött, hogy hamarosan nagy változások lesznek. Ez a korosztály különösen érzékeny volt ezekre, főleg az otthonról hozott értékek birtokában. Társaihoz hasonlóan őt is megérintette a változás szele, aktívan szereplője volt az őt körülvevő közösségnek. Nem véletlen, hogy civil végzettsége mellett az aktív politikai élet szereplőjévé vált.

– Miért választottad a gimit nyolcadik után?

Határozott tervem volt, hogy szeretnék felsőfokon is tovább tanulni és ennek eléréséhez a legkézenfekvőbb volt a Kossuth Lajos Gimnáziumot választani.

– Milyen volt az osztályod? Hogyan emlékszel vissza a gimis évekre?

Nagyon jó osztályom volt, összetartó közösséget alkottunk. Kellemes emlékeim vannak a gimnazista évekről. Rendszeresen sportoltam, kézilabdáztam, kosárlabdáztam, atletizáltam, ami miatt volt is “nézeteltérésem” a tanulással, hiszen néha a tanulás rovására ment a sport.

Kellemes emlék a fordított nap, amelyek előkészítésében, lebonyolításában már másodikos korunktól aktívan részt vettünk. Ebben az időszakban kezdődött a zenélés is. Gimnazistákból állt össze az Artéria nevű zenekarunk, amellyel 1990-ben megnyertük a ceglédi Ász-t. Óriási élmény volt. Nagyon tartalmas, érdekes időszakban jártam a gimnáziumba, hiszen az 1989-90-es rendszerváltás időszakára estek a gimnáziumi éveim. Például a ceglédi Fidesz is gimnáziumi baráti körből alakult meg 1989 őszén.

– A programokkal teli, boldog gimis években azonban a jövőre is kellett gondolni. Mikor és hogyan döntötted el, hogy „mi leszel, ha nagy leszel”?

Nem az lettem, aki, ami akkor akartam lenni… Bár, mindig egyfajta kettősség volt bennem. Egyrészt volt egy családi indíttatás a mezőgazdaság irányába. Vonzott az erdészet, a természet, imádtam a biológiát, de mellette a történelmet is. Mégis gazdasági pályán akartam elindulni, talán a külkereskedelmi főiskola volt, amit első körben megcéloztam. Oda nem vettek fel, így egy évig katonáskodtam. A gimnáziumi évek során remek alapokat kaptam. Kiváló tanáraim voltak, főleg a humán tantárgyakból. Kiváló szellemiséget örököltünk, annak ellenére is, hogy még akkor sem lehetett teljes őszinteséggel beszélni a két világháború közötti, valamint a második világháború utáni idők történelméről.

– Hol tanultál végül tovább?

Agrár felsőoktatásba kerültem, amit egyáltalán nem bántam meg, azóta sem. A gazdasági pálya egy része azért megmaradt, hiszen saját vállalkozásom van. A történelem pedig a II. világháborús roncskutatás okán szintén szerves része maradt az életemnek, számos olyan történelmi helyre jutottam el, amiről korábban a tanórákon ismereteket szereztünk.

– Főiskola után hol kezdtél dolgozni?

A DPMG Rt-hez kerültem gyakornoknak, majd egy külföldi tulajdonú kertépítő cégnél helyezkedtem el, az M5-ös autópálya építésénél dolgoztunk, az út menti területek, csomópontok kulturált kialakítása volt a feladatunk. Ezt követően kezdtem saját vállalkozásba.

– Mikor és miért kezdtél el politikával foglalkozni? Emlékeim szerint már gimnazista korodban…

Igen, már a gimnáziumban is foglalkoztatott a politika. Családi neveltetésből adódóan a rendszerváltás előtti kommunista rendszer nem állt közel hozzám és a ’80-as években, amikor érződött a változás szele – és mi is igazán fogékony korba léptünk – akkor kezdődött minden. A jó gimnáziumi légkörben a tanároktól is kaptunk szellemiséget útravalóul. Bekapcsolódtunk a történésekbe, eseményeken vettünk részt. Mindig is tevékeny részese voltam a közösségi életnek, tulajdonképpen ezért kezdtem el politizálni és jött a Fidesz ’89 őszén, majd 1998-ban civil pálya mellett önkormányzati képviselő, megyei képviselő lettem. Gimnazista koromban, 17 éves fejjel megélni a rendszerváltást, bekapcsolódni a változásokba meghatározó élmény volt számomra.

– Mikor lett ez fővonal az életedben?

Talán 2006-ban, amikor alpolgármester lettem Cegléden. Ám mindig is fontosnak tartottam a politikai pálya mellett megtartani, fejleszteni a civil életemet. Tizenkilenc éve eredményesen működik a parképítéssel, fenntartással és erdőgazdálkodással foglalkozó cégem. Időközben elvégeztem az erdészeti technikumot 2012-ben, így a családi erdők szakmai irányítását is végezhetem. Családi gazdaságunkban gyümölcstermesztéssel, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozom, így minden, ami a szakmám, minden, ami a mezőgazdaság az megmaradt az életemben. Mindig fontosnak tartottam a több lábon állást, mert hiszem, hogy a biztos, önálló egzisztenciális háttér ad erős alapot a jó politikai döntésekhez.

Köszönöm a beszélgetést!

Volter Etelka

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...