14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Üveggyűjtés tanulságokkal

A közösségi oldalakon számos esetben lehet olvasni, hogy mennyire hiányolják a ceglédiek a szelektív szigeteket, amelyeket szép sorban felszámoltak vagy ketrecekbe zártak. Ezek közül az egyik legnagyobb hiányt az üveggyűjtő konténerek fokozatos megszüntetése okozza.

Április 23-tól egy hétig a város több pontján helyeztek ki üveghulladék gyűjtésére konténereket. 2 nappal a gyűjtés kezdete után olyan állapotok vannak a konténerek környékén, amelyek pontosan megmutatják a szükségességüket. A képeken látható konténer a Bajcsy Zsilinszky térnél található. Az elmúlt napokban olyan mennyiségű fehér és színes üveg gyűlt össze, hogy az emberek már a konténerek mellé rakják ezeket a hulladékokat és hol van még a gyűjtés vége.

Nem szabad elfelejteni, hogy az üveg 100%-ban újrahasznosítható. A gyűjtött üvegeket tisztítást követően erre kialakított helyeken apróra zúzzák és nagy teljesítményű mágnes segítségével megtisztítják a fémmaradványoktól. A már tisztított zúzalékot beolvasztják és újra formába öntik alkalmassá téve a csomagolóipar számára. Az így megalkotott új üvegek minősége alapvetően nem tér el az eredetitől, viszont előállításához egy tizedével kevesebb energiafelhasználásra van szükség.

Az önkormányzat vagy civil szervezetek hiába szerveznek évről évre egyre több hulladékgyűjtő akciót, melynek során megtisztítjuk termőföldjeinket, erdeinket, folyóinkat vagy éppen közvetlen lakókörnyezetünket, ha a hétköznapi hulladékgyűjtéssel problémák vannak. Ha a hulladékszállításban csúszás van, az emberek nem szívesen tárolják otthonaikban a szemetet érthető okokból. Sokan türelmetlenül igyekeznek megszabadulni tőle olyan módon, ami földünk és gyermekeink jövőjét veszélyeztetik, mert erre nem sok lehetőség van városszerte. Két hulladékudvar, ami vagy nyitva van, vagy nincs és egy hulladéklerakó a várostól 9 km-re.

Foglalkozni kell a problémával és alapjában elfojtani az illegális hulladéklerakás csíráját. Ennek első és legfontosabb lépése talán az lehet, ha mindenki számára ismét elérhetővé tesznek városon belül akár nagyobb mennyiség befogadására alkalmas szelektív hulladék gyűjtő helyeket nem a lakókörnyezetben, de könnyen megközelíthetően, közel a városhoz.  Ami már bizonyos, hogy a jelenlegi rendszer nem alkalmas tisztán tartani Cegléd városát és néhány polgártársunk sem képes felfogni tettei következményeit, amikor zöldterületen szabadul meg a szemetétől. Nem kell világmegváltásra törekednünk a környezetvédelemben, elég megpróbálnunk, hogy otthonaink környezetét ne pusztítsuk el.

László Ágnes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...