4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Kukkantsunk be!

Hová is kukkantsunk be? Például a Kossuth Lajos Gimnázium dísztermébe (munkaidőben), ahol a Balog László és Balog Zsuzsanna fotóit láthatjuk.Balog László Cegléden született 1930-ban. Iskoláit is itt végezte, a Gimnáziumban tanult, majd Budapesten egy dekoratőr iskolában végzett. Már gyerekként érdekelte a művészet. Szerepelt iskolai színi előadásban és énekelt barátaival Kardos Pál kis alkalmi kamarakórusában. Érdekelték a rajzok és betűk. Az utcákon szerette nézegetni a cégtáblákat és az utcanév táblákat. Szerette Würtz Ádám, Kass János munkáit, valamint a lengyel művészek plakátjait. A dekoratőr iskola elvégzése után Szolnokon kezdett dolgozni, ahonnan több mint 40 év után ment nyugdíjba. Kirakatokat rendezett kollégáival együtt. Munkatársaival rendszeresen indultak belföldi és külföldi kirakat-versenyeken, ahonnan többször hoztak el díjakat, köztük első helyet is. Intézmények, cégek logóját is megtervezte, megrajzolta. Néhány még most is látható Szolnokon és Cegléden. Szabadkézi rajzok, plakátok, betűk, tablók, címkék és sportesemények hirdetőinek tervezését és kivitelezését vállalta. Ünnepi alkalmak dekorációit – karácsonyi képek, húsvéti tojások, nyuszik és számtalan ízléses tárgy – nagy becsben tartják és használják díszítésre családja és rokonai, akiknek jó szívvel ajándékozott!

Balog Zsuzsa pedig itt él közöttünk, velünk alkot és kiállít több helyen is, mint ahogy a szolnoki gyalogoshíd fotója Berlinben is látható lesz a Blue Art Galériában “Centered” kategóriában.

Kukkantsunk be az Otthon Art Kávézóba, ahol május 2-án 17 órakor nyílik Gulicska Lőrinc kiállítása, aki elnyerte a „Cegléd az én városom” fotópályázat közönségdíját a tavalyi évben.

Ne hagyjuk ki a Kossuth Múzeumot sem, hiszen kiállításai és a megvásárolható kiadványok méltón fémjelzik az intézményt. Például lehet olyan képeslapot kapni, amelyen a ceglédi Kossuth szobor látható, előtte pedig Bori Jenő elektromérnök ül velocipédjén és boldogan karikázik. A téma azért is aktuális, mert Jenő április 26-án tartott 4 témában bemutatót: Jákob létrája fizikai kísérlet; Bori bringa, vagyis különleges biciklik, Jenő ötletei alapján, amelyeket gyereknapon lehet majd újra kipróbálni; Gyimesi dalok ütőgardon kísérettel, természetesen Bori Jenő adta a ritmust ütőgardonjával; Magyar tekerőlant bemutatása, alföldi magyar dalok lejátszása a különleges hangszeren.

Messzebbre is kukkanthatunk, például Csemőbe, a Csemői Könyvtár és Közösségi Színtér galériájába, ahová Vassné Irénke könyvtárvezető invitálja a festmények iránt érdeklődőket április 28-tól Kiszely Margó kiállítására.

Minden ceglédi tudja, hogy pezsgő alkotó munka és művészeti élet folyik a Fiatal Alkotók Műhelyében is Sárközy Erzsébet festőművész vezetésével, folyamatos kiállításokkal, Somos Gyula művészettörténeti bemutatóival-fejtegetéseivel.

A Ceglédi Termálfürdő első emeletén a Duó Galéria nyitott képkiállítást a Ceglédi Alkotók Egyesületének alkotásaiból. A falakat szépen díszítik a nagy gonddal elkészített képek. A kiállítás ötletgazdája és rendezője: Újházi György.

Tehát vidáman konstatálhatom, hogy a fotósok kattintgatnak, a festők aktívan festenek, csak egy valaki hiányzik a Benedek Péter Rajzkörből, aki velünk festett, csillogó szemekkel, nagy tehetséggel és szorgalommal: Bognár Emese.  Szívünkben mindig velünk maradsz!

Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...