12.7 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Orosz befektetők a fürdőövezetben

Exkluzív faházak épülnek a Fürdő utcában nem messze a Termálfürdőtől. A befektető Sizova Gulnara (Gulja), az ötletgazda és a dizájnért felelős Gál Ekatyerina (Kátya) és az ügyvezető igazgató Pochil György (Jura) több évtizede hazánkban élő orosz állampolgárok, akik fantáziát látnak a ceglédi turizmusban. Nyáron a tervek szerint már megnyit az első ütemben elkészülő hat faház 60 férőhellyel, amelyet további hét ház építése követ majd. A télen-nyáron üzemelő faházakban programokkal és helyi termelők kézműves termékeiből összeállított reggelivel is kedveskednek majd a főként orosz vendégeknek. A kutyabarát szálláshelyen egy kutyaparkot is építenek az egyik telken tóval, kúszó-mászó játékokkal a négylábúaknak.

– Honnan jött az ötlet, hogy itt építsenek faházakat? – kérdezem a befektetőt.
– Kátya a barátnőm gyakran jön ide a fürdőbe a gyerekeivel, az ő ötlete volt ez a helyszín, öt telket vásároltunk meg. Mivel ő Szibériából származik és ott nagy hagyománya van a faház építésnek, ezért esett erre a választásunk. Célunk, hogy ökológiailag tiszta, natúr legyen minden berendezés, nem kezelünk semmit vegyszerekkel. A belső kialakításban is igyekszünk egyediek lenni. Egy orosz keramikus készít majd egyedi mosdókat, lámpákat a házakba. A környezettudatosság abban is jelen lesz, hogy a helyi termelőktől vásárolt bio élelmet adunk majd reggelire a vendégeknek: sajtot, zöldséget, tejterméket, pékárut kis fonott kosárban.

– És miért éppen Cegléd a helyszín?
– Cegléd Budapesthez közel van. Most, hogy megépül a 4 sávos út, a repülőtérről 35-40 perc alatt ide lehet majd érni autóval. – veszi át Jura az ügyvezető a szót. – Hévíz világszerte ismert a gyógyvízről és idegenforgalomról, pedig itt Cegléden is adott minden lehetőség! Pest megyében Mogyoródon van csak ennél nagyobb csúszdapark, de ilyen minőségű nincs másik az országban. Van gyógyvíz, orvosok, kalandpark, Magyarország legnagyobb amatőr gokart pályája. Van lovaglási lehetőség, borászatok, lehet horgászni. Hévíz el is bújhat ennyi lehetőség mellett, bár az igaz, hogy még nincs annyira kiépítve Cegléd boltok, utak tekintetében, de a jövőbeli perspektívák adottak. Úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk egymás konkurenciái a hotellal, vagy az apartman parkkal, mert minél többen kínálunk szolgáltatásokat, annál több vendég lesz kíváncsi Cegléd látnivalóira. Mi pedig elsősorban orosz, ukrán és német turistákat szeretnénk hozni Ceglédre, akik újabb vendégeket hoznak majd a városba. Honlapunkon hirdetni fogjuk a helyi partnereinket is, mert szeretnénk komplett szolgáltatást nyújtani a vendégeknek. A nyitást egyelőre késlelteti, hogy ebben a városrészben nincs csatornázás, ami nagy probléma minden itt élőnek és vállalkozónak, de reméljük minél hamarabb megoldódik ez is. Meg is ragadom az alkalmat, hogy ezúton is köszönetet mondjak Takáts László polgármesternek és Illés Mariann városi főépítésznek, akik mindig pozitívan álltak hozzánk és segítséget adtak a beruházáshoz.

– Nyáron a fürdő, csúszdapark és a fent említettek programot nyújtanak, de télen mivel várják a vendégeket?
– Többféle tematikus hetet tervezünk, például kézműves hetet, ahol lehet agyagozni tanulni, kiégetni, festeni. – sorolja Gulja lelkesen a terveket. – De lesz kutyásoknak hirdetett „kutyaparadicsom” is, amikor helyi kutyakiképző foglalkozik majd az ebekkel. Tervezünk családoknak vidéki életet megismertető hetet, amikor a gyerekek megtapasztalhatják, milyen az állatgondozás, mezőgazdasági munka. De különleges téli program lesz a disznóvágás is, mert az oroszoknál ennek nincs akkora hagyománya mint itt. 27 éve élek Magyarországon és nagyon tetszik a magyar kultúra, a magyar ételek és ez is a cél, hogy bemutassam ezt az oroszoknak, a magyaroknak meg az orosz kultúrát.

– Mi az, ami megtetszett Magyarországon?
– A rendszerváltás idején 1991-ben költöztünk Magyarországra Moszkvából. Családunk van, én Törtelen van egy tanyán, öt gyermekem van, de már felnőttek. Kátya Budapesten él a családjával. Reméljük, hogy a gyerekeinknek is megtetszik majd és folytatják amit elkezdünk itt Cegléden. Mi az, ami miatt itt telepedtünk le? Magyarország nagyon szép, csodálatos, ahogy virágzanak az akácerdők. Nem egy fa, egész erdő virágban! Nagyon sokat utaztam Európában és Ázsiában is, de Budapestnél szebbet még nem láttam soha. Nem azt mondom, hogy más nem szép, de Budapestnél nincs szebb. Amikor megyünk át a Dunán a hidakon… Azért is jó itt élni, mert soha nem tapasztaltam, hogy elutasítanak, kirekesztenek, sok magyar barátom vannak, a gyerekeim is magyarok. A magyarok befogadók és én is szeretném ezt visszaadni azzal, hogy hozzájárulunk a fejlődéshez, mert ez már a mi hazánk is!

– És Cegléd?
– Cegléd egy kedves kis város, egy ékszerdoboz, főleg a központi része. Rend van, tisztaság, fejlődik, látszik, hogy az emberek szeretik a városukat. Törtelen egy 12 hektáros területet vettem egy házzal, több mint tíz éve, de még ma is megkérdem magamtól: miért éppen ott? Nem tudom, a szívem vezetett oda…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...