9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Közmeghallgatás

Közmeghallgatást tartott június 20-án a képviselőtestület a Városháza Dísztermében, melyre a város lakosságát várták közérdekű problémáikkal, ötleteikkel. A megszokotthoz képest viszonylag nagy volt az érdeklődés és az eseményre a Húsvétkor történt tragikus baleset kapcsán kialakult közhangulat miatt a polgármester Török Csaba rendőrkapitányt is meghívta, hogy szükség esetén személyesen adhasson tájékoztatást az ügy állásáról.

Rövid idő után szóba is került a belvárosi gyorshajtások ügye, és a baleset kapcsán elhangzott: az elkövető családja olyan vállalkozásokat végez, ami a rendőrség elfogultságát veti fel, ugyanígy az önkormányzatét is. “A közterületi kamerák felvételei valaha használhatók voltak-e a gyorshajtókkal szemben? 20 éve fennáll a probléma azóta nem telepítettek trafipaxot, ez szégyen!” – hangzott el. Válaszában Török Csaba elmondta, hogy a Ceglédi Rendőrkapitányság elfogultságtól mentes teljeskörű és széles spektrumú vizsgálatot folytat az ügyben. A kollégák  szakmai felkészültsége, emberi, erkölcsi hozzáállása is biztosítja az elfogultságmentes eljárást. A közlekedésbiztonság kapcsán elmondta: a baleset után számolt be az elmúlt egy év eredményeiről a testületnek, ott elhangzott számokban is mennyien sértenek szabályt, akár gyorshajtás, vagy ittas vezetés miatt. Ezekben sok eredményt tud felmutatni a rendőrség. Több sebességmerő is működik a városban folyamatosan éjjel is. Sok kritika éri a rendőrséget, amiatt, hogy úgymond elbújva mérnek sebességet, ezért volt olyan törekvés központilag a rendőrség részéről, hogy látható helyen mérték a sebességet, de ezzel visszaéltek az állampolgárok. A belvárosban több helyszínen látható módon jelen vannak a rendőrök, többek között a Kossuth Ferenc utcán is. Kritika hangzik el arról is, hogy a baleset óta se normalizálódott a helyzet a gyorshajtás terén. Két ügyben jelenleg is folyik szabálysértési eljárás, az egyik gyorsulási ügy, a másik a körforgalomnál történt szabálytalanság. Az egyik ügyben pénzbírság kiszabásával és 4 hónapos járművezetéstől eltiltással szankcionáltak a rendőrök. A közlekedésbiztonság azonban nemcsak a rendőrökön múlik, hanem azon is, hogy a közlekedő állampolgárok mennyire figyelmesen vezetnek és követik a szabályokat. A rendőrség több programot indított a balesetek megelőzését célozva, ezek eredményessége azonban időt vesz igénybe. Az önkormányzat támogatja a rendőrség munkáját, az együttműködés részeként a ceglédi rendőrök túlóráját támogatja 2 millió forinttal, amelyhez a ORFK is hozzátett. Ezt kifejezetten a helyi közbiztonság javítására fordítják. – zárta szavait a rendőrkapitány.

Takáts László polgármester is szólt a balesettel kapcsolatban. A város első embere kifejtette: megérti a város lakóit, hogy a közhangulatra hatással van egy ilyen tragikus esemény, azonban megdöbbenésének is hangot ad, mert az esettel összefüggésben sokan a közösségi oldalakon fejtik ki megalapozatlan véleményüket, megkérdőjelezve az önkormányzat és a rendőrség elfogulatlanságát, a vizsgálat objektivitását, és előre mondanak ítéletet. A rendőrök, szakértők becsületes nyomozó munkát végeznek pártatlanul és legjobb tudásuk szerint. – mondta Takáts László, majd folytatta: – Az egyik lakos kérdezett a gázoló családjával kapcsolatban, akkor visszakérdezek: tudjuk-e, hogy pontosan mi történt, nem, amit a facebookon leírtak, amit valaki tudni vél, hanem ami bizonyított. Nagy felelősségük van a hírportáloknak, médiának, újságíróknak, amikor a közvéleményt úgy tájékoztatják, hogy csak vélt dolgokat, városi pletykákat közölnek, de nem a valóságot. Tudom, hogy az őszi választások szele ez is, hogy egy országos, komolynak mondható hírportál folyamatosan csúsztatásokon alapuló, elferdített tényeket közöl az ügyben. Egyesek politikai tőkét akarnak kovácsolni ebből, közeledik a választás és talán én, mint polgármesterként nem tetszek valakinek, vagy a jelenlegi városvezetés, de ezért kell lejáratni egy várost? Ha közösségként gondolkodunk, akkor ilyet nem teszünk, a viták maradjanak politikai viták, de kérek mindenkit, akiben van egy kis jó érzés, hogy ne használja önös, politikai érdekekre egy élet elvesztését, egy család gyászát, mert ez gyomorforgató és elutasítandó. – tette hozzá a polgármester, aki arra is kitért, hogy vádakkal illeti a közvélemény az önkormányzatot is: – Valóban azt gondolják, hogy a mi érdekünk lassítani ezt az eljárást? Talán nincs nekem is egy 18 éves lányom? Hogy feltételezhetnek egyáltalán ilyet egyes újságírók. Ami rajtunk áll mindent megteszünk a lakosság közlekedésbiztonságának növelése érdekében.

Az eseményen Takáts László összefoglalta polgármesteri ciklusa alatt az elmúlt években történteket. Elmondta: Magyarország gazdasága felívelő pályán van, 5 év alatt a város adóbevételei megduplázódtak, 2,5 milliárd forintra nőtt a város költségvetése. Hátrányt jelent, hogy Budapest-Szolnok-Kecskemét közé beékelődve Cegléd középvárosként sok tekintetben megyei jogú városokhoz hasonló feladatokat vállal, és Gulyás Gergely államtitkárral egyeztetett is ezügyben, így remélhetőleg több forrás kerülhet a városhoz 2020-tól. Már most érzékelhető, hogy új források nyílnak a város számára és komoly gazdasági növekedés látható, új munkahelyek keletkeznek nagy számban pl. legközelebb az Infineon beruházása nyomán jön létre több száz új munkahely. A 4-es útnak köszönhetően is új lehetőségekhez jut a város, de ezek újabb kihívásokat is hoznak, amihez alkalmazkodni kell. Soha ennyi pályázatot nem nyert a város, most is nagy számban vannak folyamatban. Fontos terv, hogy szeretnék a 311-441 utakat összekötni egy a városi körgyűrűvel.
Az elmúlt években egyetlen forint hitelt sem vett fel a város, ma már nem terheli a várost a korábban jellemző eladósodás. Középületek újultak meg ezek közt kiemelkedő pl. a művelődési központ, amely energetikailag is korszerűsítve lett és további középületek felújítására, kerékpárutakra, kultúrára és a sportra is jutott pénz.
“Azt gondolom, jó úton halad a város abban, ahogy a problémákat kezeljük. Szép jövő előtt állunk, ami bizakodásra ad okot. Cegléd város polgármestereként büszke vagyok arra, amit a város lakóival, gazdasági társaságaival elértünk. Ehhez a fejlődésért köszönet illeti az adófizetőket is!” –  zárta értékelőjét a polgármester.

A lakossági felszólalásokban szóba kerültek egyes lakóövezetek infrastrukturális problémái, mint szennyvízelvezetés, utcák minősége, járdák hiánya, hótakaritas. Volt, aki a közutak közlekedési rendjével, utak állapotát illetően, közterek burkolata kapcsán fogalmazott meg észrevételeket. Szükség lenne zajvédő falra a vasútnál, amit törvény is előír.
Volt, aki erősebben fogalmazott: „A Felszegi úti kerékpár út jó, de ki használja?” “Miért kell a szociális helyzet felmérésére több millió forintot elkölteni?” “Megnevezhető-e konkrét személy, aki felelős a biztonságos városi közlekedésért?” “Miért van az, hogy a környékbeli településekkel szemben Cegléden nincs városi tömegközlekedés, ami könnyítene a városi utak terheltségén?”
Egy hozzászóló viszont gratulált a Laskafesztivál szervezőinek a kiváló rendezvényhez, és volt olyan is, aki megköszönte a testület elmúlt években végzett munkáját.

Takáts László külön-külön reagált minden felszólalás után. Elmondta, kifejezetten örül és kéri a város polgárait, mondják el javaslataikat, véleményeiket, mert sokszor marad magára nagyobb horderejű döntésekben. Hozzátette, nagyon örülnek, ha a lakosok szépítik a közterületet, pl. fát ültetnek – de minden ilyet be kell jelenteni, mert később ha ezek problémát okoznak, mert pl. belóg egy közlekedési tábla elé, az az önkormányzatnak okoz problémákat.

A gyorshajtásokat illetően hosszan taglalta, hogyan vizsgálták végig az elmúlt években a lehetőségeket, kutatva megoldás után. Legtöbben a fekvőrendőrt ajánlanák, de az a szabályok szerint maximum a közlekedési rend szerinti mértékűre lassíthatja a forgalmat és a Kossuth Ferenc utca a Volánbusz és a mentők útvonala, ezért sem lehet fekvőrendőrt elhelyezni. Végül elmondta, amikor valaki a közlekedésben részt vesz, elsősorban az ő felelőssége, hogy betartsa a szabályokat, ezért az önkormányzat nem kérhető számon. A jogkövetés sokat segítene a hétköznapi élet minden területén.

Két éve vizsgálják a helyi buszjárat lehetőségét is, de ehhez legalább 3 buszra lenne szükség, ami több száz millió forint, ehhez sofőrök legalább hat és mivel nem vagyunk megyei város nem kapunk rá külön pénzt, tehát saját költségvetésből kéne erre forrást előteremteni.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. (Takáts László)”Nagy felelősségük van a hírportáloknak, médiának, újságíróknak, amikor a közvéleményt úgy tájékoztatják, hogy csak vélt dolgokat, városi pletykákat közölnek, de nem a valóságot. Tudom, hogy az őszi választások szele ez is,…”
    Bármennyire is fáj, igazat kell adnom a Polgármester úrnak. A “2*12pöttyhu” Bé-eR tollnoka komoly hadjáratot folytat a város közössége ellen. Kiépített “besúgó hálózattal” olyan témákat taglal, feltételezásekre. mende-mondákra alapozva, ahol a megcélzottaktól némi ellenszolgáltatás nézhet ki a “békénhagylak”-ért cserébe.
    BéeR ebből nagyon jól megél! Az “oknyomózó” újságíróként elég magas az “óradíja”, főként ha a “nemírok” szolgáltatást választja valaki. (1-3milla)
    “A téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte!”- tartja az örökérvényű mondás… és Neki van az a “péz” amennyiért hajlandó lehajolni!
    Más gyászából, vélt vagy valós sérelmekből (kirúgtak, nem fizettek stb), csúsztatásokkal telepakolt interjúkat kovácsolni, majd várni az arany csörgését… (amiről nem kell számlát adni)
    Ne finnyáskodjunk itt etikai és/vagy erkölcsi dilemmák felett.
    Nem mindegy, hogy több száz család megélhetése kerülhet veszélybe. Régi barátságok, kapcsolatok szakadnak meg.
    Teljesen mindegy honnan, csak “neki fütyöljön” az a file-mile! és mindkét zsebbe csusszanjon az Aranyból.
    A MA-posztokhoz súgók, dülledő mellel “nomostjómögmontamafotelbű!” érzése nem fogja a közösséget (a többséget) kárpótolni a HOLNAP elmaradt fejlesztéseiért, az “ide NEM! jövünk!…” vállalkozások be nem fizetett adóforintjaiért. (amit esetleg utakra, csatornákra, óvodákra fordíthattunk volna)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...