12.9 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Támad a vérszívó szúnyog  

Két vadász csendben ül egy magaslesen.

Kis idő múlva halkan megszólal az egyik: Mennyi az idő?

Erre a másik: Hát még a szúnyog.

Ez jellemző most Cegléden is. Rengeteg a szúnyog, ha nyitott szájjal végigmegyünk a városon, jóllakunk velük. Egyik hajnalban én is kinn voltam a vadászterületen barátaimmal és tapasztaltam, hogy nem lehetett kilépni a szabadba, mert egyből ellepett több tucat szúnyog. Késő este a feleségem szokta kiengedni a kutyánkat, de csak úgy tud kimenni az utcára, ha nyáron beöltözik, hogy ne csípjék agyon a szúnyogok.

Nem beszélve arról, hogy most már nyár van és éjszaka szellőztetni kellene, hogy nyugodtan tudjunk aludni, de nem lehet kinyitni az ablakokat anélkül, hogy a szúnyogriasztót ne kapcsoljuk be. Hiába akarunk késő estig kinn ücsörögni az udvaron és beszélgetni, ezt sem lehet a rengeteg szúnyog miatt.

Azért sok minden érthető. Megértjük, hogy az ártéri és az oldalfoltos szúnyogok száraz helyekre is lerakják petéiket, megértjük azt is, hogy a májusi csapadékos időjárás a tíz év alatt felhalmozódott „tojásbankokat” katalizálta, ezért van most ennyi szúnyog. Valószínű, hogy érdemesebb lenne most már a vegyi irtásról, – ami a környezetre sokkal károsabb – átállni a biológiai irtásra, ami kímélőbb. A biológiai irtás lényege, hogy olyan talajlakó baktériumot juttatnak a vizekbe, amely elpusztítja a szúnyog lárváit. A kémiai irtás esetén viszont a levegőbe permetezett idegméreggel történik az irtás. Ez elpusztít minden olyan rovart, ami az adott időpontban éppen a levegőben van, így sajnos a méhek is áldozatul eshetnek.

Most azonban már későn van a biológiai irtásra, annyira sok a repülő szúnyog, hogy elkerülhetetlen a kémiai beavatkozás. Azt hiszem most már erről is lekéstünk. A késlelkedés miatt, mivel hol azt mondták, hogy mivel meleg van nem lehet repülőről irtani, de most esett az eső és akkor sem lehet. Hajnalban viszont lehűl a levegő húsz fok alá, és akkor sem lehet?

Azt hiszem az a baj, hogy az emberek az önkormányzatoktól követelik a segítséget, a polgármesterek jogosan viszont a katasztrófavédelemre várnak. Pedig ha időben elkezdik a gyérítést az invázió megelőzhető. Akármilyen az időjárás a földi szúnyogirtás elvégezhető. Cegléden amikor a Vörösmarty téren gyereknapot rendeztek, előző nap egy terepjáróról  lepermetezték a környéket, lehet hogy ez túl drága, de a mi érdekünkben ezt meg kell tenni.

Azóta azonban senki nem látott Cegléden sem légi, sem földi szúnyogirtást és a szúnyog invázió egyre elviselhetetlenebb. Nem riogatásként, de előfordul már „betelepülő” szúnyog faj is, mint a koreai szúnyog, ami bizonyítottan terjeszti a szív- és bőrférgességet és a trópusi eredetű Chikungunya-lázat. Különösen veszélyes háziállatainkra a csípés, mert azt nem biztos, hogy mi észrevesszük. 

Mindig is értek bennünket szúnyogcsípések, mivel a szúnyog a természet része. Több védekezés is előkerült már, hogy azért kevés a fecske, mert ha permeteznek kiirtják a fő táplálékukat.

Érdekes, de a szúnyogok sem szeretnek minden vércsoportot ugyanannyira.  A 0-s vércsoporttal rendelkezőket gyakrabban támadják meg a vérszívók és az is számít, hogy a bőr milyen illatot bocsájt ki. Az édesebb illatot jobban kedvelik. Ha valaki például olyan ételeket eszik, amik a bőrön is kiválasztódnak (például fokhagymát) az csökkenti a csípések számát.

Ha meg is történik a szúnyogirtás, azt senki ne várja el, hogy nullára fog csökkenni a csípések száma, hiszen a beavatkozás neve is sugallja, szúnyoggyérítést és nem irtást végeznek.

A szúnyogcsípések miatt egyre több az allergiás ember, az emberek lesznek érzékenyebbek.

Ezért is érdemes különböző bőrre kenhető, fújható szereket alkalmazni, amik elriasztják a rovarokat.

Mészáros Iván

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....