6.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Júniusi napsütésben

Sokan gyűltünk össze a Tetz Alapfokú Művészeti Iskola szíves invitálására a Selyem utcában, ahol Benedek Péter Cegléden alkotó festőművész emléktábláját koszorúzta meg a város, a Tetz Művészeti iskola és a Benedek Péter rajzkör. Így, mint egy „csupasz hír” felett simán átsiklanánk, de!

A rendezvényt a kora délutáni órákon közös festés előzte meg a Tetz alkotótermében. Összegyűltek a fiatalok, általános és középiskolások és a Benedek Rajzkör tagjai, hogy egy nagyméretű ponyvára képet fessenek Péter bácsi tiszteletére, emlékére, közösen. Ezt ki is állították az ünnepség alkalmából, ahol a megemlékezésre, szokatlanul sokan eljöttek. Kiállították azokat az alkotásokat is, amelyeket a „kicsik” készítettek erre az alkalomra. Dr. Szabó Alfréd nyugdíjas pedagógus méltó és méltató beszédet mondott, melyet Hegedűs Ágota alpolgármester asszony megnyitóbeszéde előzött meg. Sőt! Megszólalt Mihálka György is, aki oroszlánrészt vállalt a rendezvény megszervezésében és kivitelezésében.

A rendezvény olyannyira sokszínű, érdekes, nyüzsgő volt, hogy P. Rónai Gábor boldogan megjegyezte: „10 éve járok erre az ünnepségre, de ilyen sokan még nem voltak, sőt, csak néhányan lézengtek.” Örömében meghívta a rajzkörösöket és tanítványait fagyizni.

Jó tapasztalat, tanulság mindenkinek, aki azt szeretné, hogy egy-egy rendezvény megérintsen embereket, olyannyira, hogy el is jöjjenek, mert íme: belehelyezték az érdeklődőket egy közös alkotásba, majd együtt, mindenki közösen, szinte közösséget alkotva vett részt egy – egyébként általában elég unalmas – koszorúzáson.

A koszorúzásból közös öröm lett: alkotó, szülő, nagymama boldogan, mosolyogva hallgatták a –természetesen méltó és színvonalas beszédeket- miközben a szívmelengető együttlét a közös munka után tette örömtelivé az ünnepséget.

Az öröm folytatódott, mert városunk pedagógus kórusa Vásárosnaményban találkozott még 16 kórussal, ahol 4 helyszínen csoportokban mutathatták be műsorukat.

A templomi szereplés a kánikula ellenére is kimagaslóan sikerült, mert – mindenki szerint – jó volt a műsorválasztás, jó formában volt a kórus a nagyszabású ceglédi teltházas Pünkösdi Hangverseny után, és ami a legszámottevőbb, hogy a karnagy, Soltészné Lédeczi Judit profi módon vezényelte az énekkart.

A szereplés után vacsora, közös éneklés zajlott a vásárosnaményi múzeum előtt, majd a városi sportcsarnokban is folytatódott az ünneplés kitüntetésekkel, egy kis eszem-iszommal és a fiatalok éjfélig rophatták a táncot.

Másnap tartalmas programokkal töltötte az énekkar a napot. Szatmári Gábor, városunk közkedvelt rádióriportere és műsorszerkesztője, aki a környéket ismeri és szereti előre megszervezte fontos állomásainkat időpont egyeztetésekkel, idegenvezetőkkel és ebédmegrendeléssel, ahol az ottani finomságokat: csomózott tészta, kukoricás töltött káposzta és fokhagymás-füstöltszalonnás kenyérlángost rendelt énekkaros társainak. A programok során 13. századi kőtemplomot, régi, de gyönyörűen megőrzött sártemplomot, az országban egyedülálló csónakos temetőt nézhettük meg, ahol Erkel Ferenc síremléke előtt elénekeltük a Himnuszt.

Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...