16 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Csemői ünnepi hét – a virágok jegyében

Ünnepi hétre készül július elején Csemő: 3-án az Entente Florale Europe – az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének nemzetközi zsűrije látogat el a településre, a hétvégén 5-6-án pedig a hagyományos Virágünnepet tartják meg. Dr. Lakos Roland polgármestert kérdeztük az ünnepi hét eseményeiről.
– Először a virágos település versenyről beszéljünk: Milyen helyszíneket tekintenek meg a zsűri tagjai és milyen szempontrendszer alapján zsűriznek? 
– 2018-ban Csemő megnyerte a Virágos Magyarország környezetszépítési verseny falu kategóriáját, és felkérést kaptunk arra, hogy az idei esztendőben az európai verseny falu kategóriájában Magyarországot képviseljük.
Örömmel vállalkoztunk a megmérettetésre, egyrészt mert az ápolt települési környezet az elmúlt évtizedekben védjegyünkké vált, másrészt hiszünk abban, hogy vannak olyan értékeink, és jó gyakorlataink, amelyekkel méltó képviselői lehetünk az országnak európai összevetésben.
A zsűri 9 főt számlál, akik a versenyben részt vevő más országok képviselői, kivétel nélkül mérnöki végzettséggel rendelkeznek: van köztük építész, kertészmérnök, több tájépítész és környezeti mérnök is tagja a grémiumnak. A zsűri munkáját tanácskozási joggal egy magyar zsűritag is segíti.
A megmérettetés már az év elején elkezdődött: többször kellett bemutató anyagot vagy beszámolót készíteni az addig elvégzett munkákról. Az értékelési folyamat csúcspontja a július 3-i csemői zsűrinap lesz, ahol a kötelező ebédidőt nem számítva négy óránk lesz arra, hogy bemutassuk a települést vendégeinknek. A zsűritagok mellet a Nemzeti Turisztikai Ügynökség képviselőit, a verseny jelenlegi (Borbás Marcsi) és korábbi fővédnökét (Kunczéné Fellegi Katalin) és a Virágos Magyarország Mozgalom elnökét is Csemőbe várjuk.
A zsűrinapi program nyilvános a kezdő prezentáció és az ebéd kivételével. A belterületi részen sétál a bizottság, majd a Templom térről a Sportcentrum érintésével Zöldhalom felé vesszük az irányt, először a tájházat és környezetét, majd a Marosi Faiskolát látogatjuk meg. Utolsó állomás az Ökocentrumban az erdei óvodai tábor megtekintése lesz.
– Mi az, amire a legbüszkébb vagy a felkészülési időszak során? 
– A legbüszkébb a lakossági összefogásra vagyok! Az elmúlt hónapokban a felhívásokra több százan mozdultak meg, de enélkül is bármerre mentünk, mindenhol kapáló, locsoló, festő, és gereblyéző embereket találtunk a hét minden napján.
Óriási dolognak tartom, hogy sikerült megértetnünk a lakossággal, hogy ez a verseny nem csak a virágokról szól!  Kis túlzással a település jövője a tét!
Az elmúlt 20 évben nagyon sok pályázati eredménynél számított az, hogy mi vagyunk a „VIRÁGOS” Csemő. 21 évvel ezelőtt a csemőiek sokat dolgoztak azért, hogy megadasson nekik a nemzetközi szereplés joga, annak minden feladatával, izgalmával és örömével együtt. És azért, hogy a mai generációnak jobb legyen. Most rajtunk a sor!
Büszke vagyok arra is, hogy két fontos fejlesztést sikerül megvalósítani még a zsűrinapig. Zöldhalomban, a Tájházunk előtti önkormányzati területen egy szabadidős parkot hoztunk létre – teljesen önerőből. A kerékpártartók fölé a Templom térről elbontott színpad használható gerendáiból és lambéria elemeiből fedést készítünk, közlekedő utat építettünk, a sétány egyik oldalán két szaletlit és főzőszigetet alakítunk ki, a másik oldalán telepítésre kerülnek a saját súlyos kondieszközök. A másik projekt a kulturális kiállítóhely (volt vadászház) udvari környezetének kialakítására irányult. Itt is a munkák vége felé járunk, a parkoló elkészült, az íjászpálya kialakításra került, kész a kerti tó, a főzősziget és játszótér, a szabadtéri tanterem padjait és a kukákat kell még telepítenünk. Ezekre a feladatokra kaptunk a Magyar Államtól 25 millió forint támogatást.
– Csemő szép eredménye nem előzmény nélküli, mint ismert 1997-ben is a “Virágos Magyarországért” verseny I. helyezettje lett, és 1998-ban “Európa legvirágosabb községe” versenyben bronz minősítést szerzett. Most milyen eredményre számítasz?
– 21 év után újra megmutathatjuk Csemőt, az értékeinket Európának és bemutathatjuk, hogy mennyit és miben fejlődtünk. A munkát elvégeztük; nyugodtan várhatjuk a döntnököket, mert sokan és sokat dolgoztunk!
A versenyben a nemzetközi zsűri által vizsgált szempontrendszer nyilvános. 100 pontos értékelés történik minden településen, a bírálati szempontok az alábbiak: önkormányzat tervei, stratégiái (8 pont); fenntarthatóság, környezetvédelem (12 pont); tájvédelem, tájkép (15 pont), közcélú zöldfelületek fejlesztése és fenntartása (intézménykertek, közterületek) (8 pont); növénytelepítések, ültetés (10 pont), épített örökség, épített környezet (10 pont); környezeti nevelés (10 pont), turisztikai infrastruktúra (7 pont), közösségi részvétel (14 pont), kommunikáció, településmarketing (6 pont).
Nyilvánosak az értékelési szempontok is, mely szerint a 100 pontos kritériumrendszerben 85 pont felett jár arany, 75 pont feletti eredménynél ezüst, 65 pont felett bronz minősítés.
Hiszem azt, hogy az elmúlt két évtized fejlődése egy, a bronznál fényesebb emléktáblát és eredményt hozhat Csemőnek!
Az eredményhirdetésre Ausztriában kerül majd sor, szeptember 28-án Haus településen lesz az ünnepélyes díjkiosztó.
– A falunap éppen az 1998-as nemzetközi látogatás időpontjára emlékezve lett kitűzve július első hétvégéjére. Idén is kétnapos programmal készültök: milyen programokkal várjátok a vendégeket?
– A rendezvény központi helyszíne a Templom tér és környezete. A két nap alatt csak a zenés tűzijátékra „mozdulunk ki” a Hét vezér térre, illetve szombat éjszaka a DISCO-t tartjuk a Piac területén. Elkötelezett hívei vagyunk a minőségi élőzenének.  A pénteki nap, illetve az este – évek óta – koncertekkel telik: az idén az LGT sztárjait és FENYŐ MIKLÓST láthatja a közönség a színpadon. Július 6-án, szombaton egész napos, minden korosztály érdeklődésére számot tartó programmal várjuk az érdeklődőket. A szombati élőzenei kínálat sokszínű, a nótától az operetten át: vendégünk lesz KERESZTES ILDIKÓ, a KFT zenekar, az idén 47 éves LORD zenekar, az éjszakában pedig a GRÍZ muzsikájára szórakozhatunk.
Büszke vagyok arra, hogy fél nap alatt négy nagykoncertet is meg tudunk rendezni. Ehhez elengedhetetlen a profi színpad, a hang- és fénytechnika, ebben évek óta állandó partnerünk a Hangszerpláza (Tajtimusic) „csőprofi” csapata.
– Mely programokat ajánlod leginkább a ceglédieknek?
– Minden rendezvényünkkel a szórakoztatás a célunk, és az, hogy minden generáció megtalálja a nap folyamán a neki tetsző produkciót. Az egész napi programot jó szívvel ajánlom a családoknak. Ehhez adott egy csodálatos környezet a központban, ahol nyugodtan el lehet engedni a gyerkőcöket is. A téren árnyékoló sátor, padok, asztalok, épített mosdó helyiség biztosítja a kényelmet. Aki velünk tart, estére megtudhatja, hogy ki lett idén Csemő díszpolgára… Végül, de nem utolsó sorban a rendezvény ingyenes! A részletes program már elérhető a települési weboldal kezdőlapján. Mindenkit várunk szeretettel!
PROGRAM

Csemő Virágünnepe (Falunap)

__________________

‌2019. július 5. (péntek)

18.30 ZENEVONAT AZ LGT SZTÁRJAIVAL élő koncert
fellép: Karácsony “James ” János, Solti János
Singh Viktória, Zoller Zsolt
Abrakazabra zenekar

21.00 FENYŐ MIKLÓS élő koncert

__________________

2019. július 6. (szombat)

9.00 CSEMŐI HAGYOMÁNYŐRZŐ EGYESÜLET faluébresztője – A főzőverseny kezdete

10.00 Csemői amatőrök műsora

10.15 “Virágos Csemő” faluszépítő verseny díjátadása

11.00 Főzőcsapatok bemutatása
A délelőtt sztárvendége: NÁDAS GYÖRGY Erzsébet-díjas és Karinthy-gyűrűs színművész, humorista

11.15 KEREPLŐ BÁBSZÍNHÁZ előadása

12.00 Főzőverseny zsűrizése
A zsűri elnöke Ottohál Vilmos, az ízek nagymestere, a zsűri tagjai Csemő Község díszpolgárai

12.00 Jó ebédhez szól a nóta
Tánczos Tibor és Barátai muzsikálnak

13.00 A JÁSZKARAJENŐI ASSZONYKÓRUS és a CSEMŐI GYÖNGYVIRÁG NÉPDALKÖR műsora

13.30 A FŐZŐVERSENY EREDMÉNYHIRDETÉSE

13.45 “A Csemői határon…” TEREMI TRIX és CSENGERI ATTILA operett-musical műsora

14.20 GYŐRI BETTI előadóbűvész mágikus showja

15.00 KERESZTES ILDIKÓ akusztikus koncertje

16.10 Fényűző magyar agár kennel fajtabemutatja
tenyésztő: Kecskés Zsófia

17.00 KFT zenekar élő koncertje

18.40 Tombolasorsolás

19.00 Ünnepi köszöntő, Díszpolgár avatás, kitüntetések átadása

19.20 Óriás Buborék Show

20.00 LORD zenekar élő koncertje.

22.00 Tűzijáték a Hét Vezér téren

22.30-02.00 GRÍZ zenekar élőzene a Templom téren

22.30-02.00 Disco – a Piac területén HÁZIBULI FEELING TEAM

Kísérő programok a téren:
10-16 óráig a Tarisznyás Műhely Fűz Népi Játéktere és kosaras körhintája
10-14 óráig Ijászkodás – a Csemői Palotás SE Turul Íjász Szakosztályának programja
10-15 óráig egészségügyi szűrések
10-16 óráig “semmiből” Valamit kézműves játszóház
10-18 óráig szabadtéri kállítás NAGY VANESSZA DEBÓRA fotóiból

10-12 valamint 14-16 óráig
Nyitva a Hét vezér téren a  Csemői Helytörténeti Gyűjtemény, valamint Orisek Ferenc állandó kiállítása

* 10.00 órától 16.00 óráig a Templom tér és a zöldhalmi Tájház között kisvonat közlekedik folyamatosan.
* 16.00 órától 22 óráig faluközponti körjárat.
* 22.30 és 23.00 órakor hazakísérő járat Zöldhalomba.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...