14.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

BALESET-megelőzés

Június 14-én közlekedésbiztonsági előadást tartott Pintér József a veszprémi rendőrkapitányság baleseti helyszínelője a CSZC Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium tanára Szeker Anikó szervezésében. Az előadáson az iskola 4 osztálya és tanáraik vettek részt helyhiány miatt nem az iskolában, hanem a Ceglédi Rendőrkapitányság előadótermében. A helyenként sokkoló képekkel és 13 év helyszíni tapasztalataival életszerűvé tett előadás nemcsak azoknak szólt, akik a jogosítvány megszerzése előtt állnak, hanem hasznos információkat nyújtott a gyalogosan vagy motorkerékpárral közlekedőknek is. A diákok figyelmét baleset megelőzési témákban felhívni Cegléden különösen aktuális a húsvéti halálos kimenetelű baleset fényében, de az évszakhoz kötődő, fiatalokat érintő veszélyhelyzetek  miatt is. Lapunk a szervezőt Szeker Anikót kérdezte a részletekről:

Hogy jutott eszedbe, hogy szervezz egy balesetmegelőzési előadást a diákoknak és miért éppen Pintér Józsefet hívtad meg? 

  • A témát mindig is fontos kérdésnek tartottam nemcsak szülő, de pedagógusként és az idei tanévtől osztályfőnökként is. Minden évzárón felhívja az igazgatónő a diákok figyelmét a nyár veszélyeire, de úgy gondolom egy ilyen, mondjuk ki sokak számára sokkoló eladást, nehezebben felejt el a hallgató. A televízióban láttam még márciusban egy műsort Pintér József egyedi előadásairól és már akkor eldöntöttem, ha mód van rá, a mi diákjainknak is hallaniuk kell. Elszántságomat a húsvéti szomorú eset még jobban felerősítette.

Volt-e specialitása a ceglédi előadásnak? 

  • Sokat beszélgettünk Józseffel, mielőtt eljött hozzánk. Meséltem az itteni problémákról, a saját diákjainkról és ő ennek fényében készült fel az itteni rendhagyó utolsó tanítási napra. Maga az előadás címe BALESET is egy mozaikszó, amely összegzi a balesetek legfőbb okait: biztonsági öv hiánya, alkohol, linkség, előzés, sebesség, elalvás, telefon. Kitért a gyorshajtás veszélyeire, különös tekintettel a nagyzolásból elkövetett balesetekre és elmondta azt is, hogy a „feltuningolt” autók sem jelentenek életbiztosítást.

Hány fiatal hallgatta meg az előadást és milyen visszajelzések voltak? 

  • Minden osztályfőnök szerette volna, hogy az osztálya részt vegyen ezen a délelőttön. A negyedik évfolyam ugyan már elballagott, de a 11. osztályosok zöme is tervezi a jogosítvány megszerzését a közeljövőben.  Így is volt azonban olyan visszajelzés 15 éves tanulótól, aki még az általános iskolában szeretett volna ezekkel a dolgokkal szembesülni. 

A gyerekek otthon is sokat meséltek az elhangzottakról, az előadásmódot, József stílusát pedig különösen dicsérték. 

Kiknek ajánlanád az előadást és várható, hogy megszervezed-e jövőre is?

Őszintén szólva, ha rajtam múlna, a vezetői engedély megszerzésének feltétele lenne egy ilyen előadáson való részvétel.

 Mindemellett a közlekedésben bármilyen formában résztvevő, minden korosztály tagjainak hasznos, sőt életmentő lehet. Azon kollegáim, akiknek az osztálya helyhiány miatt kimaradt a rendezvényből, megkértek, hogy jövőre szervezzük újra a rendezvényt. Természetesen azon leszek, hogy még több emberhez eljusson a híre és a városban ezzel is javítsunk a baleseti statisztikákon.

Külön keretbe:

Oláh László 9.c osztályos diák véleménye:

„A baleset-megelőzési előadás érdekes, tanulságos és lebilincselő volt. Pintér József megmutatta nekünk, hogy milyen veszélyekkel jár egy-egy szabály figyelmen kívül hagyása, illetve, hogy mik a baleset legfőbb okai és ésszerű indokokkal próbálta elvenni a kedvünk ezek megszegésétől. Betekintést nyitott a helyszínekre, elgondolkodtató képeket mutatva, amire szükség van, hogy belássuk milyen következményekkel járhat a tettünk. az előadás kellően figyelemfelhívó. A nyers valóságot igyekezett tapasztalatai segítségével jobban felfoghatóvá tenni. A hangulatot (ahol a téma engedte) oldotta a szellemességével. Remélem többször lesz ilyen előadás.” 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...