16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Zalán és a kenyér

Kisunokám, már pár hónapja elhagyta a négykézláb mászást. Nap, mint nap a járás örömét gyakorolja. Szinte napi 8-10 km is megtesz. Kedvenc foglalatossága, mikor eljön hozzánk az, hogy az autóm számtalanszor körbejárja, megvizsgálja. Szerencse, hogy a kocsi nem kerek, mert elszédülne. Így megvan nekünk is a napi kilométerünk utána menve, hogy el ne essen. A napokban hoztam haza egész kenyeret, Zalánka megfogta a két végét és beleharapott a frissen illatozó, életet tartó kenyérkébe. Nem hiába van az imában is: „a mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma”. Mire az asztalunkra kerül, igen sok ember munkája van benne, amire a pék teszi rá a pontot. Sok kitüntetés van a médiában, művészeknek, íróknak, színészeknek, de még egyszer sem hallottam a pékek kitüntetéséről, pedig megérdemelnék!

Gyerekkorunkban Pákozdi Sándor szomszédunk sütötte a finom kenyereket a Kátai úton. Nekünk külön félkilós cipót sütött, később fiamnak, Tominak is sütött két cipót, aminek már 34 éve, hogy bevittük az oviba. A teremben a friss kenyér illata terjedt és az ovisok között szét lett osztva. 

Sanyi bácsihoz kapcsolódik a következő történet is: Szólt nekünk, gyerekek gyertek a vonalra dobni a pénzt. Ő 5 forintosokat dobott, mi meg 1 forintosokat dobáltunk a vonalra. Feldobáskor, ha korona volt a miénk, övé a fillér. Mi jól jártunk, mikor az 5 forintos a koronára fordult. Ő meg örült a kölykök örömének. 

50 évvel ezelőtt 3 Ft volt a kenyér, most a kenyér kiszámolva 110-szer többe kerül sajnos. Mikor munkába mentünk proletár szendvicset vittünk, mely két szelet kenyér megkenve zsírral hagymával összeborítva. Ma is kellemes étek! 

Kell a kis magyar és a kenyér is! Jó, ha sok gyermek születik, hogy e szép ország a magyarok hazája legyen. Kisunokám kívánom mindig meglegyen a napi kenyered! 

Józsi bá

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....