5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

XX. Nagykőrösi Arany-Napok

Tisztelt Olvasó! Nagykőrösön, a mi kis városunkban az elmúlt évek során elindult egy megújulási folyamat, fejlesztések valósultak meg, értékek teremtődtek és mindezek csak úgy váltak lehetségessé, hogy a közösség összefogott és közös erőfeszítéseinket siker koronázta.
Ezen eredmények nem az ölünkbe hullottak, ezekért egytől-egyig megdolgoztunk. A feszített munka alatt sem feledkeztünk meg azonban hagyományaink ápolásáról és arról, hogy mennyire fontosak is a közösen, együtt eltöltött felhőtlen pillanatok is. Így lehet, hogy a város éves programkínálata még az idei évben is gazdagodhatott olyan eseménnyel, mint például a Kőrösi Möggyfesztivál vagy éppen immár hagyományos programjaink is egyre színvonalasabbá válhatnak.

Megújulva, de a régi jó hagyományokat megőrizve, Arany János emlékét felidézve rendezzük meg szeptember első hétvégéjén a Nagykőrösi Arany Napokat. A város családi hétvégéje számos szórakoztató programmal várja a nagykőrösieket és a hozzánk érkező vendégeket. A programok sorát megtalálja a rendezvény honlapján, szórólapjában, a város honlapján és újságjában, az Önkormányzati Hírekben is. Szívemben tele reménnyel, hogy a Jóisten gondviselése is kíséri majd a Nagykőrösi Arany Napokat, bízom benne, hogy minél többen találkozunk majd a programok helyszínein. Kívánok mindenkinek jó szórakozást, felhőtlen órákat, a programok után pedig térjenek haza otthonaikba szép emlékekkel, pozitív energiákkal feltöltődve, szívükbe zárva mindazon értékeket, melyeket a Nagykőrösi Arany Napokon egymásnak adhatunk.

Dr Czira Szabolcs polgármester, a rendezvény fővédnöke

____________________

A 2019-es
XX. Nagykőrösi Arany Napok részletes programja
Az esemény időpontja, 2019. szeptember 6-7-8., péntek, szombat, vasárnap
Helyszín: Hősök tere és Cifrakert – Nagykőrös, Ceglédi út. 21.
A hagyományok újjáélednek Arany városában
A rendezvény fővédnöke: Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere

A rendezvény ingyenesen látogatható!

2019. szeptember 6. péntek, Hősök tere
Részletes program:
9.00 A rendezvényt megnyitja Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere.
Magyar Rekorderek kísérlet beállítása. 1368 diák jeleléssel mutatja be Arany János Toldi című művének, első versszakának, első sorát. Közreműködik a Siketek és Nagyothallok Országos Szövetségének kecskeméti szervezete.
Zala György szobrászművész, 2018-ban születésének 160. évfordulójára elkészült roll–up kiállítás megnyitója. A vándorkiállítás a nagykőrösi Hősök terén nyílik meg. Köszöntőt mond a kiállítás kurátora: Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke. A kiállítás 2019. szeptember 27-ig tekinthető meg a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Rácz József Galériájában. (Nagykőrös, Szabadság tér 7.)

2019. szeptember 7. szombat, Cifrakert
Részletes program:
10:00 – kb. 11:30 óra Hagyományőrző felvonulás Arany János tiszteletére a XIX. századi hagyományok jegyében az Arany-út vonalán, „Arany” városnéző kisvonat kíséretével. A felvonulást Sasvári Sándor jászai Mari-díjas színművész vezeti. Indulás az Arany János utca 27. elől. Felvonul: Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium; Arany János Református Általános Iskola és Óvoda; Kecskeméti Huszárok Hagyományőrző Egyesülete; Kecskeméti Táncegyüttes Vadhajtás Kamara Csoport;-kisér a Jó zenekar, Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Ceglédi Fúvószenekar, Nagykőrösi Petőfi Sándor Általános Iskola Majorett Csoport és Sasvári Sándor Jásza Mari – díjas színművész. A felvonulást az Arany-városnéző Kisvonat zárja, amelyre bárki felszállhat. A felvonulók útközben többször megállnak és fúvószenekari, illetve néptáncbemutatót tartanak a lakosságnak, illetve tájékoztatókat hallhatunk a nagykőrösi Arany-emlékekről Rácz Péter, gyűjtő tolmácsolásában.
13.30 óra Sasvári Sándor Jászai Mari és EMeRTon – díjas színművész és Sasvári Léna közös előadása.

14.30 óra A 26. Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny területi díjátadója. Sztárvendég: Csengeri Attila EMeRTon – díjas musicalénekes. Esőhelyszín: Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ színházterme (Szabadság tér 7.)

16.00 óra Varga Miklós EMeRTon és Világ Magyarságáért – díjas, Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntet művész előadása.

17.00 óra The Pontiac zenekar koncertje.

19.00 óra Retro Party: Sub Bass Monster, Fresh, Hip Hop Boyz és O.D. Duck, Kerozin, Ámokfutók
22.30 óra Cifrabuli Dj. Antonyo (Zenepavilon)

Kísérő programok:
10.00-18.00 óra között Népi fajátszótér: fakörhinta, koronázó, sárkányűző, katicafogó.
Ceglédi Hagyományéltető Baráti Kör: íjásztatás, karikás ostor és néptánc bemutató, hagyományőrző konyhabemutató, állatsimogató.
MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság egyenruha és fegyver bemutatója.
Arany-városnéző kisvonat az Arany-út vonalán.
Magyar Posta kitelepülése és a rendezvény logójával ellátott képeslapok bélyegzése. A nap folyamán képeslapokat, lehet vásárolni.
Greznár Vidámpark az Ifjúsági Pályán.

2019. szeptember 8. vasárnap, Cifrakert
8.00 Polgárrá fogadási ünnepség. Arany János városának polgárrá fogadási ünnepsége. Az elmúlt évben született nagykőrösi csecsemőket a város polgármestere ünnepélyes keretek között a város polgárává fogadja.
Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármesterének köszöntője
Fogadalomtétel
Ecsedi Péter énekművész ünnepi műsora
Ajándékok átadása
Sorsolás
10.00 Nagykőrös Szépe verseny döntője a színpadon.
10.00-13.00 A Kőrösi Nagy Sportágválasztó. Az érdeklődők találkozhatnak többek között: labdarúgás, rögbi, röplabda, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, MediBall, boksz, cselgáncs, harcművészeti bemutatók, valamint különböző birkózó és akrobatikus torna csoportok, fitnesz és testépítő csapatok tagjaival, képviselőivel. A Sportágválasztó célja az, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges életmód fontosságára. A rendezvény a gyakorlatban tud segítséget nyújtani ahhoz, hogy minél többen egyesületi kereteken belül sportoljanak a városban. Egy – egy helyszínen a mozgásos – sportos feladat teljesítését követően pecsétet adunk, amelyet egy kártyán kell gyűjteni a rendezvény ideje alatt. Aki az összes helyszínről összegyűjti a pecséteket és a betelt kártyát leadja a Rendezői sátorban, az ajándékcsomagot kap a készlet erejéig.
13.00 Kőrösi táncegyesületek bemutatója.
Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ Hip – Hop tánccsoportja
Relevé Táncegyesület
Grapevine Tánciskola
L – Dance Group
14.00 Nagykőrös Szépe verseny eredményhirdetése.
15.00 Szandi EMeRTon díjas énekesnő műsora.

16.00 Nagykőrös című könyv bemutatója. A könyv Papp Elek Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett fotográfus képeiből készült és a kiadványt L. Simon László országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke szekeztette. A vendégeket köszönti: Dr. Czira Szabolcs, Nagykőrös város polgármestere. A könyvet bemutatja: L. Simon László. Helyszín: Svájci Ház.
16.00 Bartha Tóni Bábszínháza bemutatja: Paprika Jancsi

17.00 Nagykőrösiek Nagykőrösért Díjátadó
17.30 Feke Pál Junior Príma és Artisjus díjas színművész, énekes műsora.

18.00 Rocklegendák – Az élő koncert a rock műfaj hazai és nemzetközi megteremtőit mutatja be számos ikonikus zenekar és rocklegendán keresztül. Közreműködik: Bordás József dob, Baricz Gergő ének.
20.30 Szikora Róbert és az R-GO élő koncert.

Kísérő programok: 10.00-18.00 óra között
Népi fajátszótér: fakörhinta, koronázó, sárkányűző, katicafogó.
Emlékfényképek készítése Kádár Ferkó Fotószínházának közreműködésével.
Hagyományőrzők utcája: látványkovácsolás, fafaragás.
Készíts emléket fából! – interaktív faműves gyermekprogramok a Magyar Hagyományőrző Faművesek közreműködésével.
Bartha Tóni Csúzlizdája
UTAZÁS A MÚLTBA – lovas fogatos barangolás Nagykőrös szívében, Bezzegh István közreműködésével. Minden órában lovas fogat indul a Cifra Csárda elől. A fogat az Arany-út vonalán közlekedik.
Greznár Vidámpark az Ifjúsági Pályán.

A látogató a rendezvényen való részvétellel elfogadja a rendezvény házirendjét, amelyről a helyszínen és a rendezvény honlapján tájékozódhat.
A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...