4.5 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Hittel szolgál

Lépések és szavak kerengnek a ceglédberceli művelődési ház előcsarnokában. „Megjött a Józsi!” – fut végig egy hang a várakozók között. Kézfogás, mosoly, ölelés… Úgy kínálja körbe barátságát, mint ahogyan szívélyes háziak köszöntik a kedves vendégeket. Érdekes életút az övé: a kisbolt pultja mögül a községháza fő asztaláig. S ami végigvezette TÖRÖK JÓZSEF polgármestert, az az emberek szolgálata.

–     Illendőségből ez a kedvesség?

–    Dehogy! – hárítja el a vélelmet. – Ahhoz, hogy választ adjak a kérdésre, családomról és pályafutásomról kell beszélnem.

–    Hallgatom.

–    Ikergyerekként születtem hét hónapra. Fiútestvérem néhány nap múlva meghalt. Sovány, kicsi, ványadt gyerek lett belőlem. Édesanyám mondogatta később: Súlyt kéne a zsebedbe rakni, nehogy elfújjon a szél. Török nagyapámat korán elveszítettük. Arra emlékszem, hogy kalapjával játékosan megsuhintott. Török nagymama kilencvennyolc évesen hagyott itt minket. Csepp asszony volt, de csupa szív és lélek. Szűcs nagyapa szikár parasztember lévén nagyon szerette a földet és a jószágokat. Barátságosan szólt mindenkihez. Szűcs nagymama imádta és jól hajtotta a lovakat. Kis csézával vitte a piacra a lábasjószágokat. „Tudod kisfiam, olyan gyorsan hajtottam, hogy öregapád morgott mellettem” – huncutkodott. Ember- és természetszeretet példáját láttam náluk, ez a kettő össze is függ. Édesapám fuvaros volt, s nagyon szép hangú. Föl akarták vinni Pestre művészt nevelni belőle, de a gazdaság itthon fogta. Gyönyörű lovaival kereste meg a család kenyerét. Ő is arra adott regulát, hogy tisztességgel és becsülettel kell élni. A sok munka és a szívműtét megtépázta az egészségét, de szép barna haját egyetlen ősz szál sem tarkázta. Kint ült a kórház folyosóján, amikor valaki megjegyezte: Nézd az öreget, műtétre vár, és festeti a haját! Amikor elértem a tizennyolcadik életévemet, bort töltött, koccintottunk, s így szólt: Jegyezd meg, csak egy becsülete van az embernek, s csak egyszer lehet elveszíteni! A Mama, édesanyám itt lakik mellettünk, éber szeretettel figyeli életünket.

–    Meghatározó a múlt példája. S a jelené?

–    Az is. A feleségemé és a gyermekeinké. Irénke szülei Balsán laktak (Tokaj fölött, a Tisza mellett). Édesapját a munkája erre a vidékre szólította, így ismerkedtek össze apámmal. S amikor erre járt a család is, betértek hozzánk. Megláttam a szép lányt, s ebből a találkozásból gyönyörű szerelem, később két ugyancsak gyönyörű gyermek született. De vissza az időben! Irénke már Pesten nőtt fel, itt végezte az iskoláit is. A műszaki könyvkiadóhoz került a Várban, a Mátyás-templommal szemben. Gyakran üldögéltünk ott a lépcsőn, előttünk a város és a szerelmes élet. A gyerekek születése után Cegléden dolgozott különböző intézményekben, s negyven év munkaviszony után nyugdíjba ment. Annyira gyerekszerető, hogy képesítés nélküli óvónő is volt. Annak idején népi táncosként állt színpadra, sőt még a színművészeti főiskolával is próbálkozott. Rendkívül szerény, mosolygós, egyszerű és tiszta lelkületű. Ő Vízöntő, én Rák, tehát összeköt bennünket az egyik lételem is, a víz, ezért szomjazunk egymásra…

–    A gyerekek?

–    Három év és három nap után követték egymást. Tamás (30 éves) a Corvinuson végzett, marketinggel foglalkozik. Bernadett (27 éves) művészlélek, animációs rajzoló. Új korszakot nyitott életünkben Olivér, Tamásék kisfia. „Kezdő” nagyszülőként most örömködünk-röpködünk. Alig várom, hogy „Twist Olivér” nagyobbacska legyen, hogy elvihessem pecázni, s igyekszem majd fiúsan „elrontani”.

–    A család mellett a másik szeretetforrásod a munka.

–    Jó rajzolóként dekoratőr szerettem volna lenni, de a szülők féltették a sovány legényt a napi Budapestre utazástól. Így lettem tanuló Cegléden az élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatnál. Kaptam egy kerékpárt, azzal tekertem le Ceglédre reggel hat órára. A „citromházban” működő bolt pultja mögé kerültem. Dani Mihály boltvezető mutatta a viselkedési irányt. Tisztelettel, udvariasan kell fogadni a vevőket. Ezt a mintát adták tovább a régi, vérbeli (szívbeli) kereskedők. Miska bácsi megtanította a legkisebb szakmai fogásokat is.  A bő mérésen nincsen haszon, de tíz-húsz fillért (akkor még…) rá lehet írni pluszban a csomagolópapírra. Mindig az emberek szemébe kell nézni! Ezt máig teszem, mint ahogyan ma is álmodom erről a szép munkáról.

–    A tanulóévek után?

–    Iskolákat végeztem, majd 1980-ban átmentem a Pest megyei vendéglátó-ipari vállalathoz, ahol később igazgatóhelyettes lettem. Itt is példás egyéniségekkel találkoztam, akiktől rengeteget tanultam a szakmából és emberségből. Megadta a Jóisten, hogy például Hajdu Endre, Baldavári László, Pál Attila, Oláh László, Oldal László, Őze Károly, Reggel Gerson közelében lehettem. Megszerettem a vendéglátózást is, de a kereskedelem iránti vonzalmamat sem űzte el az idő; ha kellene, most is beállnék a pult mögé. Egy ideig bérlőként vezettem a Batthyány utca sarkán lévő boltot, de a nagy multik kihúzták alólam a sámlit. Hazakerültem Bercelre, sógorom, dr. Ruttner György farmjának építésén dolgoztam.  Szeretem a fizikai munkát is.

–    S jött a nagy fordulat…

–   2002-ben is sokan biztattak: „Nem kéne kis Török megpróbálnod a polgármesterséget?!” Sikerült.

–    Az emberek iránti alázatosságodat nem veszélyezteti a rang?

–    Nem, nem. Ellenkezőleg. Négy ciklus után még erősíti is. A krédóm ugyanis: Bár én vagyok a falu első embere, de nem az egyetlen, azaz első az egyenlők között. A megbízást nem megszereztem, hanem megkaptam. Így a falu népe a „feljebbvalóm”. Hallgatok, meghallgatok másokat, akik valamilyen szakterülethez jobban értenek, mint én.

–    A falu (szülőfalum) kis sejtekből épült föl egykoron. Szoros kapcsolatban éltek a szomszédok, az utcabeliek, az alvég és a felvég lakosai. (Hivatásra ösztönző emlékem: Téli estéken anyám a hátára vett – apám vasúti fordában -, átmentünk a szomszédba, hallgattam a felnőtteket, nem a beszédük tartalmát, hanem a zenéjét, amely álomba ringatott.)

–    Értem, érzem a nosztalgiádat, de a globalizáció és a városiasodás hullámai besodródtak Bercelre is, szinte összemosva ezeket az életformákat. De Ceglédbercel lelkeket egybefűző közösség. Vészes történelmi időket élt át és túl: háború, kitelepítés, Gulag… Mivel a legtöbben a vasútnál dolgoztak, vasakaratúak lettek.

Ezek után válaszolhatok az első kérdésedre: A családi és közösségi példák alakították ki erkölcsi elkötelezettségemet, – tisztelni és szeretni az embereket!

–    Mégis… Soha nem ragad el az indulat sodra?

–    Nagyon sokára telik be a pohár. A csalódást próbálom empátiával enyhíteni. Gyarlóság, ember a neved – így is módosíthatnám az ismert szólást, hiszen mindannyiunkra vonatkozhat ez. Bárha valaki megsértett, mégis előre köszönök neki az utcán. A konfliktust meg kimorgom magamból. Az igazságért viszont kiállok, néha föl is emelem a hangom, de ha megsértettem ezzel valakit, utána elnézést kérek. Ám az is igaz…, éjjel sokszor nem alszom, töprengek a bajok okain, talán nem kellett volna…, talán nem így…, légy türelmes…, mosolyogj! Tudod, ez a lelkület abból is fakad, hogy hívő ember vagyok. Katolikus vallású, meggyónom a bűneimet. Nem szokásból járok templomba, csak akkor megyek, ha hívást érzek: El kell jönnöd, most szükséged van rám! Így vagyok az imádkozással is. Nincs kötelező rendje, csak ha kéri a lelkem. Például egy szálloda teraszán Irénkére vártam, jött egy átszellemült pillanat, észre sem vettem, összekulcsoltam a kezem, s szívhangon szóltam a Jóistenhez.

–    Miért?

–    Hogy megköszönjem és kérjem az oltalmát: Vágyam nem fölvisz azon a ranglétrán, amelynek fokai a titulus és a pénz, – lent akarok szélesedő körben eljutni az emberekhez.

 

Koltói Ádám

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....