13.5 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

SORS

Sétálunk. Meleg mosollyal érint az őszi nap. De a lesből előszökő fuvallat mintha súgna valamit a fáknak, mert azok összerezzennek, s mint könnycseppek hullanak a leveleik. Mi történt?
A Budai út és a Kenderföld utca sarkán embergyűrű. Mereven néznek lefelé. A földön… egy ember… zuhant fekvésben. Mozdulatlan. A riadalom – mint az áramütés – bénító. De néhányan… hozzá… Egy fiatalember megkezdi a szívmasszázst. Riadózó fények és hangok rohannak erre. A mentősök. Eszközök, gépek. Összehangolt mozdulatok, szó nélkül. A szemek irányítanak, bennük a lélekerő fénye. Elszánt küzdelem. Ősi harc: az emberi tudás dacolva szembeszáll a természet ítélete ellen. Örökké eldöntetlenül, miáltal fennmarad az emberiség. De az ember, az egyed – „Látjátuk feleim szümtükhel” – világra győzedelmeskedésével elindul végső vesztébe. Letöredeznek a remény percei.
Mint a pillanatot kimerevítő kép: megáll minden mozdulat és gép. Mély, üres csend. Aztán némán pakolnak a mégis-hősök. Egyikőjük fekete fóliát hoz. Mellém húzódik kerékpárjába kapaszkodva egy sápadt hangú idős férfi. „Ennyi…? Ennyi az élet?” – lehajtja a fejét.
Haza, induljunk. A Téglagyár utca elején az új sorház egyik ablakán vöröslő virágok. A kapuban magyarázó emberek. Egy fiatal nő feszesen kerek hasát simogatják a lemenőben visszatekintő napsugarak. S mintha hangjukat – hárfa hangját – hallanám: „Az Élet él és élni akar”.

Koltói

(A kép illusztráció)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...