9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Kampány Cegléd közlekedésbiztonságáért

A néhány hete a Mizsei úton történt halálos baleset nyomán egy ceglédi anyuka Tóth Ildikó indított kezdeményezést. A baleset másnapján saját oldalán tett közzé felhívást egy kérdéssel: vajon lenne-e 150 autós a városban, akivel közösen motivációs kampányt indítana Cegléd közlekedésbiztonságáért. A gondolat halló fülekre talált, jelenleg már 1800 főnél tart a támogatók száma egy külön csoportban, köztük autósok, kerékpárosok és gyalogosok fognak össze, hogy figyeljünk egymásra. Ildikót férje támogatja a nemes cél érdekében, és a családi kasszából finanszírozva készít figyelemfelhívó matricákat, hogy változtasson a ceglédi közlekedési morálon.

– Cegléden olyan rossz a közlekedési morál, hogy ez így nem mehet tovább: folyamatosak a balesetek és gyorshajtások, figyelmetlenek a közlekedésben résztvevők. – mesélt Ildikó az indíttatásról. – Tavasszal és most ősszel is egy-egy fiatal lány halt meg ezen okok miatt. Mi civilek úgy tudjuk segíteni egymást, hogy felhívjuk a figyelmet a balesetek okára és arra, hogy figyeljünk egymásra. Szeretném, ha eljutna a fiatalokig is, hogy mennyire kevésen múlik egy élet…

– Milyen akciókat szerveztek a cél érdekében?
– Szervezünk egy autós felvonulást és matricákat terveztem és készítettem, rajta figyelemfelhívó szövegekkel. Eddig 340 matricát raktak ki ceglédi közlekedők kerékpárosok, autósok. Ezek arra hívják fel a figyelmet, hogy a halálos közlekedési balesetek leggyakoribb oka a gyorshajtás, a mobiltelefon használat és a biztonsági öv használatának hiánya.

– Nagyon sokan hallottak a balesetről és mégsem gondolták, hogy valamit tenniük kellene. Téged mi motivált?
– Kérdezik sokan, de nincs személyes érintettségem, nem ismertem a lányokat, de mint anya, átérzem a szülők fájdalmát. Egy baleset bárkivel megtörténhet, szeretnénk elérni, hogy változás történjen, mert ha odafigyelünk egymásra, akkor a balesetek megelőzhetők. Az én fiaim még csak 4 és másfél évesek, de én is szeretném nyugodtan elengedni őket gyalog az iskolába.

– A csoportban is felvetődött, hogy egyesek politikai célra akarják felhasználni ezt a kezdeményezést. Húsvétkor a belvárosban történt haláleset után az ellenzéki pártok szerveztek hasonló autós felvonulást…
– Írtam is a csoportba, hogy nem szeretnénk, hogy politikai célra használják ezt a kezdeményezést. Én vagyok az adminisztrátor és ez egy zárt csoport, aki politizál, kritizál, azt kizárjuk. Nem akarjuk, hogy rombolják ezt a közösséget, pozitívan kell egymáshoz hozzáállni.

– Milyen eredményeket látsz, mióta elkezdtétek a kampányt?
– Magamon is látom a változást, észreveszem, hogy én is hibázok a közeledés során és odafigyelek, hogy tanuljak belőle. Folyamatosan épül be a tudatunkba, hogy felismerjük, min kell változtatni. Másokon is látom a jó hatást, lelkesen jönnek és ragasztják fel a matricákat, bevonják az ismerősöket és beszélgetni kezdenek a közlekedésbiztonság fontosságáról. Szeretnénk folyamatosan jelen lenni, egészen addig míg eredményt nem érünk el, míg nem lesz kézzelfogható változás.

Hasonló hírek

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. 83-tól 97-ig éltem Cegléden, nagyon megszerettem a várost, és az ottani embereket. Elszomorítanak a hírek, a balesetekkel kapcsolatban, és mélyen együtt érzek az elhunytak hozzátartozóival. Sajnos itt, ahol most lakom, Budapesten is iszonyatosan eldurvult, a közlekedési morál. Magam is létrehoztam, egy Közlekedési Kultúra csoportot, annak reményében, hogy sikerül javítanunk ezen a helyzeten. Sajnálatos, hogy az emberek egy részét, a borzalmas hírek sem térítik jobb belátásra, megfontoltabb, felelősség teljesebb közlekedésre. Az elmúlt hétvégén a magyar utakon 14 ember vesztette életét, 40 ember súlyosan megsebesült, miközben 50 ittas vezetőt kapcsoltak le a rendőrök, (sajnos kevés a hasonló ellenőrzés.)Egy ideig hittem abban, hogy lesznek civil rendőrautók a forgalomban, és kiszűrik a súlyos szabálysértőket, de már nem tudom, mintha ez csak egy ijesztgetés lett volna, mert elég néhány kilométert megtennem, és akár féltucat ilyet láthatok, és bár be vagyok kamerázva, de tudjuk, azok a szent személyiségi jogok. Továbbra is csak a rendőrség jövőbeli aktivitásában bízhatok, és biztatom őket, hogy végre legyen foganatja a munkájuknak. Tiszta szívből kívánok sok sikert a kampányukhoz.
    Üdvözlettel Jancsovics Imre

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....