4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Zsinagóga volt…

November 6-án lesz ötven éve, hogy sportcsarnoki mivoltában avatásra került az átépített egykori ceglédi zsinagóga épülete. A Baumhorn Lipót (1860-1932) tervei alapján 1902. szeptember 12-én felavatott, a szecessziós irányzat stiláris elemeit viselő épület a XX. század első felében szolgálta a helyi hitközségi életet.

A két világháború között felerősödött antiszemitizmus károsan érintette a hitéleti gyakorlatot, ami következtében Cegléd zsidó lakosai közül 670 embert elhurcoltak, közülük 130-an élték túl a megrázó éveket. A megfogyatkozott létszám után a ceglédi zsinagóga már nem töltött be hitéleti szerepet, a hitközség kénytelen volt eladásra kínálni a szebb napokat megélt emblematikus épületet. Erre azonban csaknem két évtizedet kellett várni (…), amikor 1964-ben a Ceglédi Izraelita Hitközség hitelessé és nyilvánossá tette a templomépület eladásának szándékát.

Érdeklődők voltak többen, főként a gazdasági élet területéről, de az eladók humanizmusát, az épület funkciójának jövőképe, az ifjúság nevelését szolgáló CVSE teremgondjainak megoldása hatotta meg. A teremsportok művelői egyre-másra keresték a számukra legmegfelelőbb megoldásokat Cegléden. A Vigadó épületének funkciói tulajdonosi változások miatt behatárolódtak. A régi Vasutas Otthon épületének szanálása folytán a szomszédos MEDOSZ épülete (egykori Városi Kaszinó) nyújtott menedéket a korábban aranykorát élőbirkózóknak, majd asztaliteniszezőknek is. Mindezek egyre szűkebbek voltak a város fejlődésben lévő sportéletének növekedéséhez.

A zsinagóga adás-vételi szerződése 1965. áprilisában lett megkötve Fried Dezső a Ceglédi Izraelita Hitközség vezetője és Utassy József a Ceglédi Vasutas Sportegyesület elnöke között. A felek hatósági felügyeleti szervei beleegyezésüket igazolták a szerződésekben és kiegészítő irataiban. Megemlítésre méltó, hogy a felek egy magasabb összegből kiindulva, annál jóvalalatta 400 ezer forintban egyeztek meg az eladás-vétel árában.

Ahhoz, hogy a zsinagóga a CVSE igazi otthonává váljon és megfeleljen a sportolás alapvető feltételeinek, tervszerű mindenre kiterjedő programot kellett készíteni és azon végigmenni. Ebben hatékonyan közreműködött a Ceglédi városi Tanács, a Vasutasok Szakszervezete és aPest megyei Sporthivatal, ami a későbbi működtetés szervezeti kereteire és nem utolsó sorban a teljes felújítás anyagi hátterének biztosítására is kiterjedt. A belső átalakítás nyomán 20×10 méteres küzdőtér, négy öltöző és 600 nézőt befogadó karzat készült el. Ezzel lényegesen megváltoztak a teremsportok edzési- és versenyzési feltételei Cegléden.

A városban sporttörténeti eseménynek számító ünnepélyes átadási rendezvényre 1969.november 6-án került sor. Az avató ünnepség köszöntőjét Barna József, a megyei TST elnöke tartotta. Jelen volt Ernst Tibor az Országos Sporthivatal elnökhelyettese és Gulyás János a Vasutas Szakszervezet titkár is. Ettől kezdődően itt működik az egyesület központi székháza is, otthont teremtve a sportolóknak és a társadalmi segítőknek is. Sokat jelentett évtizedeken keresztül a MÁV működést és fenntartást biztosító támogatása.

Kifejezetten mérföldkő változás volt a CVSE Sportcsarnok életében, amikor 1984-ben sor került a második, belső rekonstrukció végrehajtására. A korábbi templomi magas térségét szintben megfelezték, ezzel duplájára nőtt a sportolók által használható felület az épületben. Az ország legszebb asztalitenisz csarnoka jutott otthonhoz az emeleten, lent a nehézatlétikai szakosztályok kaptak helyet, de duplájára nőtt az öltözök száma és erősítő terem is kialakításra került. A sportolók, családtagok és a sportbarátok színvonalas klubhelységhez is jutottak. A nyolc milliós beruházás költségeit a MÁV fedezte, az avató beszédet TongoriImre a MÁV Budapesti Igazgatósága vezetője tartotta.

A további években megváltozott tulajdonosi és háttér viszonyok miatt nehezedtek az üzemeltetés és fenntartás költségei. Ennek ellenére sikerült a Vasutas Sportcsarnokban különböző fejlesztéseket elvégezni, meglévőeket korszerűsíteni. Szerencsére az idővel bővülő sportolási feltételek nyomán javultak Cegléden a sportolás alapvető feltételei, nőttek a korszerű felkészítési technikák, aminek meg kellett felelni.

A Vasutas Sportcsarnok főbejárati előterében márvány emléktáblák őrzik a birtokbavétel, a második átalakítás emlékét és nem utolsó sorban a CVSE első birkózó aranycsapatának nevére emlékeztető áldásos sorokat. Sportági és városi összefogással sikerül a sport háttér feltételeinek egészében magas színvonalat megteremteni, melynek útját járjuk napjainkban is.

A Vasutas Sportcsarnok nagy szolgálatot tett öt évtized alatt a szakosztályok életének jobb működése érdekében, a CVSE határokon túlnövő sikereinek kivívásában.

Magyar László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...