14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Biciklisek szürkület után

„Megtiltanám a biciklis közlekedést szürkülettől lakott területen kívül. Láthatósági mellénnyel is alig észrevehetőek a biciklisek olyan területeken, ahol közvilágítás nincs és teljesen sötét van.” – írta I. Gabriella olvasónk, aki tapasztalatait osztotta meg a kivilágítatlan, szabálytalanul közlekedő kerékpárosokkal kapcsolatban.
„Volt olyan, hogy lakott területen kívül csak kb. 30 méterről vettem észre az előttem tekerő bringást! Volt rajta láthatósági mellény, és így sem látszott jól, szerintem kopott lehetett… Nem tudtam használni a távolsági fényszórót, mert szemből jöttek autók. A biciklisnek nem volt hátsó lámpája, de még piros fényvisszaverőt sem rakott fel hátra. (…) Ne vegyünk fel kopott láthatósági mellényt éjszakai biciklizéshez és ne biciklizzünk sötétben, ha lehet!
Ha szemből jön autó, de még távol van, viszont előzni szeretnék, mert a megengedett sebességnél lassabb az előttem haladó jármű, akkor is veszélyes lehet egy szintén szemből jövő biciklis, mert ha van is lámpája, nem biztos, hogy a mögötte jövő jármű fényszórója nem nyomja el a kerékpár világítását, pláne, ha az utána jövő autós elfelejti a távolsági fényt vissza venni…
Nemrég volt egy ilyen halálos baleset, ahol a szemből jövő biciklist nem vette észre az autós előzéskor és egy fiatal lányt halálra gázolt. (A pasi ittas volt, jogsi nélkül vezetett és visszaesőnek számított.) Én józanul sem tudtam messziről, hogy mi van előttem, mert szabálytalanul közlekedett a biciklis.
Vidéken sokan  a KRESZ ismerete nélkül használják a közutakat biciklivel! Kötelező felszerelés nélkül, láthatósági mellény nélkül, ittasan!
Ezt miért nem tilos???
Az elektromos bicikliket szintén betiltatnám! A legtöbben azok közül, akiket én láttam így közlekedni sosem vezettek még autót, a KRESZ-ről még csak nem is hallottak. És az út szélén fehér lámpával kalimpáló gyalogosokat is megkérném a mellény használatára, mert az előbb felsorolt okokból nem biztonságos a sötétben anélkül kóborolni.”
A kép illusztráció

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...