2.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Tiltakozás, petíció a menetrendváltozás ellen – 2.rész

Néhány napja adtunk hírt arról, hogy több önkormányzat tiltakozik a Budapest-Szeged vonatmenetrend változtatás ellen, melyet a vasúttársaság előzetes egyeztetés nélkül december 15-től szándékozik bevezetni. A rendelkezés járatmegszüntetéseket jelent és Cegléden is több IC nem áll majd meg, csak áthalad. Lapunk Facebookján sokan kommentelték a cikket, a Ceglédi Panoráma fórumában a ceglédi önkormányzatot is kérdőre vonta egy olvasó.

„Kecskemét és Szeged mellett, Nagykőrös is tiltakozik a menetrend változtatás ellen. Jó lenne tudni, a ceglédi önkormányzat véleményét, hiszen igen sok embert érint helyi szinten és akkor még az átszálló utasokról nem is szóltam.”

A nyilvános megkeresésre dr. Csáky András válaszolt: „Ma írtam alá – többek között Nagykőrös és Kecskemét polgármestere által is jegyzett – Palkovics miniszter úrnak szóló tiltakozó levelet, mely a menetrend ilyen jellegű megváltoztatásáról szól. A menetrend változtatás kapcsán jogszabályt is sértettek, mert nem egyeztettek az érintett településekkel. Országgyűlési képviselőként már megéltem ilyet, az INTERCITY vonatok kapcsán. Akkor kezdetben azt mondták cinikusan, hogy majd lassítani fognak, hogy le tudjak ugrani. Végül sikerült elérni, hogy itt is megálljanak a vonatok. Bízom benne Földi képviselő úr is megtesz mindent az ügy korrekt rendezése érdekében.” – írta a polgármester.

A ceglédiek nagy része a járatkimaradásokat és folyamatos késéseket elfogadhatatlannak tartja, de H. Csaba olvasónk szerint: „az a 4 vonat nem fog hiányozni. Azoknak hiányzik, akik Szolnok felől/felé átszállnának. (…) Ott jobban hiányzik majd ez a 4 vonat, ahol ez az egy vonat közlekedik óránként. Az ütemes menetrend lényege, hogy az azonos megállási rendű vonatok, minden megállóhelyen, ugyanazon időközönként induljanak, ez az “ütem” a szegedi vonalon 60 perc, azaz egy óra. Mivel napi négy vonat miatt eltérünk ettől, a többi vonat kárt szenved emiatt: nem tartható a 60 perces indulási időköz, mert az áthelyezendő vonatkeresztek (ellenkező irányú vonatok találkozása) miatt más időpontban kell indulni. Nem megoldás erre kb 120 km vasúti pálya kétvágányúsítása, mert az óránkénti egy pár vonat nem indokolja. (…) Van létjogosultsága a “non-stop IC”-knek, de csak úgy, hogy nem szenved emiatt az alapmenetrend kárt. Az utasforgalom mennyisége azt mutatja, hogy mentesítő vonatként van ilyenre szükség (pénteken és vasárnap, iskolaidőben).”

Kecskeméten egy civil szervezet online aláírásgyűjtésbe kezdett a menetrendváltoztatás bevezetése ellen. Cegléden korábban a Momentum megyei képviselője Varga Franciska kampányolt a kecskeméti Szövetség a Hírös Városért Egyesület petíciója mellett, amelyet már több mint 3000-en írtak alá.

Hasonló hírek

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Kedves ceglédiek! Állítsák már le magukat az állandó követelődzéssel! A szemetelés miatt pedig senkinek nem szabad szólni, mert elharapja a torkodat! Ezer meg egy vonattal el tud jutni, akkor mi a probléma! Szegedről is néha szeretnének úgy feljutni Budapestre, hogy ne órákig kelljen vonatozni!

    • Igen? Na és, hogyan lehet máshogy eljutni például Ceglédről Szegedre, úgy, hogy Ne 4-5 óra legyen az út, kedves Jóska? Egyébként, jogos a követelés, hogy NE változzon, évek óta így volt a menetrend, személy szerint jogtalannak/undorítónak tartom a változtatást. Aki pedig el akar jutni Szegedről, és eddig is elviselte az időt, annak mivel lesz jobb, ha 10 perccel rövidül a menetidő?! Egyébként, Szegedről is el lehet jutni Budapestre máshogy, nem muszáj vonatozni 🙂 Sőt, Vonattal 2 óra 5 perc az út, nem egy kibírhatatlan időhossz. Lehet közben olvasni, akár dolgozni, vagy híreket olvasni, el lehet ütni azt az időt hasznosan is.

      • Olvasni. dolgozni. híreket olvasni! A magyar nem ezt csinálja, hanem zabál a vonaton! Olyan büdös van sokszor, hogy az embernek hányingere van! Ezt is betiltanám, anélkül, hogy megkérdezném a ceglédieket! Egyébként a menetrend összeállításánál nem kell kikérni az emberek véleményét, bármennyire is hőbörög.

  2. Kedves Szerző!

    Ha már közzétette, mit kommenteltem a sajtótermék Facebook oldalán, elvárom Öntől, hogy a teljes szöveget tegye közzé, ne csak annak részleteit.
    Így sajnos a szöveg értelmetlen és érthetetlen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...