4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Megújul a gyümölcskutató intézet

Hamarosan régi fényében pompázik majd a Szolnoki úton a Ceglédi Gyümölcskutató Intézet, – hivatalos nevén a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet, ceglédi kutató állomás – épületeinek felújítása a végéhez közeledik. Az intézet műemléki főépülete valamikor a 20-as években épült gazdasszony-képző iskolának. Most megújul a lassan 100 éves épületrész, egy nagyobb melléképület – melyben a mikroszaporító- és konzervtechnológiai labor működik és egy csarnok is.

Dr. Nádosy Ferenc intézményvezető lapunknak arról nyilatkozott, hogy pályázati úton jutottak forráshoz, hogy az épületek energiahatékonysági felújítását megvalósíthassák. – Teljeskörű energiahatékonysági felújítást végzünk: homokzati- és tetőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, nyílászáró csere valósul meg. Jelenleg 75 %-os a készültség, a melléképület és a csarnok már elkészült és használatba is vettük, a főépület színezése zajlik éppen. A homlokzatot eredeti pompájába állítják vissza: sárga színű fal, fehér stukkókkal, ablakkeretekkel, címerrel. – mondta el az intézményvezető és hozzátette: a kutatóintézet épületének megszépülése éppen aktuális, hiszen jövőre lesz 70 éves, az 1950-ben alapított „gyümölcskutató.” A jeles évfordulót nagyszabású rendezvényekkel ünneplik a helyi önkormányzattal együttműködve és kiadvány is készül jövőre a 70 év eredményeinek és a ceglédi gyümölcskutatás atyjának Nyújtó Ferenc munkásságának összefoglalásával.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...