10.7 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

„Képeim misztériumjátékok…”

Ezt vallja Somos Gyula festőművész, akit azért kerestem fel otthonában, hogy a Bern Kávéházba tervezett könyvbemutatójáról kérdezzem. A február 13-án este fél hatra tervezett eseményt kis kiállítás is kíséri majd, mely két hétig marad a falakon.

Hogyhogy irodalommal jelentkezel? Mi, ceglédiek festőművészként és tanárként ismerünk, aki évente 3 hónapot tanít Amszterdamban a Ruudt Wackers Akadémián. Valamint előadóként, aki ikonográfiai előadásokat is tart, az ábrázolások szövevényes jelképrendszereit elemezve. A Fiatal Alkotók Műhelyében Cegléden is rendszeresen tanítasz.

Már gimnazista korom óta foglalkoztat az irodalom és költészet. Egy fordítás-kötetem már megjelent, melynek néhány éve éppen a Fiatal Alkotók Műhelyében volt a bemutatója. Ezt a kétnyelvű nyvet, mely a holland Gerrit Achterberg verseit adta közre saját fordításomban egyben magam illusztráltam.

Miként új könyvedet is, melynek Karácsonyi játék a me?  

Nem.  A könyvben reprodukált 22 képem nem illusztráció, hanem önálló alkotás, melyek persze tematikai, gondolati kapcsolatban vannak a hit misztériumával, melyről Karácsonyi Játék-om szól. Ugyanúgy önálló alkotások, mint a szöveg is. Korábbi, fotográfiákra festett munkáim közül válogattam össze azt az anyagot, mely leginkább illeszkedik misztériumjátékom szövegéhez.

Festményeidben itt is mintegy több dimenzión át utaztatod a szemlélődőt. Miért írtad meg ezt a színdarabot?

Evangelizációs szándékkal készült még évekkel ezelőtt egy karácsonyi, köztéri misszióhoz,a katolikus családközösség fölkérésére, de akkor sajnos e szándék nem valósult meg. A helyszín a katolikus templom előtti tér és a Kossuth szobor környéke lett volna a református templom lépcsőjével.

Mondanál egy pár szót a darabról?

Jézus születésének az evangéliumokban elbeszélt története, azaz ennek betlehemes játék formájában való színrevitele adja a darab gerincét, melynek eseményeit egy hívő és egyhitetlen párbeszéde színesíti. A dialógus során a hitetlen végül megigazul.  

A történet nem mese, mint mondod.

A szövegben a hívő szájába adva kevéssé ismert történelmi tényeket sorakoztatok fel az evangéliumi igazságok védelmében.

zom benne, hogy egyszer talán méltó bemutatót érhet meg Karácsonyi játék című színdarabod. A színes, minőségi kivitelű könyv az Apáti Nyomdában készült. Jelenleg min dolgozol?

Épp most fejeztem be Corpus Christi című nagy munkámat (2x2m), mely reményeim szerinta X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén lesz megtekinthető Kecskeméten a Cifrapalotában. A kiállítás március 7 és április 25 között várja a látogatókat. De előtte mindenkedves kétkedőt, érdeklődőt és művészetpártolót várunk a könyvbemutatóra.

Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...