9.6 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Cegléden forgatták a Béres József filmet

Már játsszák a mozik a Béres József életéről és kutató munkájáról szóló magyar játékfilmet, amelyhez több jelenetet is Cegléden vettek fel. A film készítői a Rákóczi úton, a kollégium előtt és a Gyümölcskutató intézetnél is forgattak. A ceglédi moziban már megtekinthető a film.

Béres József, a róla elnevezett csepp feltalálója azon kiemelkedő személyiségek közé tartozik, akiknek emlékét az emberek szeretete, hálája őrizte meg az utókornak. A feltaláló című filmet Gyöngyössy Bence rendezte és azt az időszakot mutatja be, amikor az agrármérnökként laboratóriumban dolgozó Béres József a hatvanas–hetvenes években kutatásai során felismeri, hogy a növények sok betegségét a nyomelemek hiánya okozza. Ha pótolják ezeket, a betegségek gyógyíthatók. Továbbgondolva a felfedezést felmerül benne, hogy emberek esetében is alkalmazható ez a módszer. Szabadidejében megszállottan dolgozik azon, hogy elmélete gyakorlati igazolást kapjon, és 1972-re elkészül az azóta már legendássá vált Béres Csepp. Először önmagán próbálja ki, majd agytumorban szenvedő húgán, aki meggyógyul. Ettől kezdve sorban állnak a gyógyulást remélő betegek Béres József kisvárdai háza előtt.


Béres József története a népmesék hőseiére emlékeztet; reménykeltő, hogy bár rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül, végül mégiscsak ő győzött – nem csupán a mesében, a valóságban is. A róla elnevezett csepp ma már gyógyszernek minősül, bekerült a nemzet különleges értékei közé. 2002-ben, halála előtt négy évvel Béres József megkapta a legmagasabb tudományos elismerést, a Széchenyi-díjat. Életútja azt példázza, hogy ha valamiben rendkívüli módon hiszünk, és jó cél érdekében munkálkodunk, akkor velünk van a Gondviselés. Béres József egyszer úgy fogalmazta ezt meg: ha az ember megmarad becsületesnek, megtörténik életében a csoda.
Forrás: ctv / magyar kurír

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...