1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

25 éves a Bocs kosársuli!

1995. január 30-án tartotta első kosárlabda edzését Bogádi Csaba testnevelő tanár, edző általános iskolás fiúknak a mezgáz új tornatermében. Ez volt a „történelmi pillanat”: a Bocs kosársuli létrejötte! A kezdeti kisebb létszám fokozatosan bővült, a tanév végén már 50 főt is meghaladta. Főleg a Táncsics iskolából jöttek diákok, később valamennyi általános iskolából és a ”kisgimiből” is tagjai lettekvalamelyik csoportnak.

Néhány hónappal később Nagykőrösön is megalakult egy hasonló kosársuli, ezzel megkezdődött a különböző kosárlabda tornák és dzsemborik sorozata. Ilyenkor 10-12 személyes gépkocsi szállította az ifjú kosarasokat a versenyek helyszínére! Ekkorra már 80-100 kis „bocs” ismerkedett a sportág alapjaival és a családi házak kertjében egyre több helyen állítottak fel kosárpalánkot.

A kosársuli névadója alapvető célkitűzésként a kosárlabda játék alapjainak megtanítását és megszerettetését tűzte ki, a szabadidő hasznos eltöltéseként. Természetesen a legtehetségesebb tanítványokat örömmel engedte el versenyezni más egyesületekbe. A szabadidős civil szervezet 1998-ban alapítványt hozott létre, így különböző anyagi támogatásra is lehetőségük lett. Hamar kialakultak a hagyományos programok, amelyek napjainkig léteznek, ezek a születésnapi dzsembori, naptári és tanévzáró összejövetel, az utóbbin az év játékosa díjak kiosztása és a kosár majális. Hosszú éveken keresztül nyári edzőtáborok is szerepeltek a programokban, többször voltunk Ikladon, ahol 25-30 gyerek közül jó néhányan első ízben részesültek táborozási élményben. Mindemellett Tápiószentmártonban is táboroztunkegyszer. Sok éven keresztül a „Mezgáz” és uszoda helyszínein is zajlottak nyári technika képző táborok 2015-ig!

Az első 24 évben az edzéseket a Török iskola tornatermében tartottuk, kezdetben 3 csoporttal, később kettő és ebben a tanévben az új helyszínen a Szent Kereszt iskola tornatermében már csak egy csoporttal.

Az alapítvány létrehozásával tudtunk versenyeken is részt venni. Sok éven keresztül utaztuk körbe megyénket a Pest megyei „dühöngő” tornákon, több csapattal is, amelyek közülegy megye bajnok lett! A Kenguru kupán is szerepeltünk néhány alkalommal Katonatelepen, a legtehetségesebb alakulat 1 győzelemre volt az országos döntőbe jutástól! Meghívást kaptunk az egyik legrangosabb nemzetközi utánpótlás tornára, a Pityke dzsemborira is. Kiemelkedő eredménynek számított az országos KIDDS-en (Katolikus Iskolák Diákjainak Sport találkozója) 7-8.-os fiú tanulók első helyezése, hiszen a csapat tagjai mind „bocsok” voltak!

A legtehetségesebb játékosaink akik, természetesen más csapatokban érték el a különböző címeiket: Bogádi Katinka korosztályos magyar bajnok és válogatott, többszörös országos középiskolás  diákolimpiai bajnok, NB. I-es felnőtt játékos, Nagy Lilla felnőtt NB.I/B-és csapat tag, Papp Regina  felnőtt NB.I/B-és játékos, Király Andrea a jelenlegi NB.I-esCEKK tagja, Andó Levente a jelenlegi NB.I/B-és CKE tagja, Baksa Bettina NB-és csapatokban szerepel(t) és utánpótlásban Prinz Hanga a CEKK csapataiban játszik.

Bogádi Csaba

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...