8.8 C
Cegléd
2024. március 25. hétfő
spot_img

Hit vezeti, hittel vezet

Amikor az önmaga választotta úton járt, voltak botlásai. Amióta a hit vezeti életútján, jól halad. S már oly’ biztos előrejutása ezen az útirányon, hogy másokat is erre vezet. JAKAB ISTVÁN ugyanis a ceglédi roma önkormányzat elnöke, megyei vezető is, a nemzetközi és országos KRÍSZI (roma: „tárgyalás”, „bíróság”) tagja. 
–    Ahogy’ elképzelem, ezekhez a feladatokhoz néhány erős tulajdonság szükségeltetik: szeretet, tisztelet, szorgalom. 
–   Valóban ezek segítenek a munkámban.
–   Ezért ilyen előrevivő a pályafutása?
–   Nem zökkenőmentes…, voltak eltévelyedések.
–   Beszél majd ezekről is?
–   Őszinte leszek, ha már megtisztel a látogatásával.
–   Őszinteségéért a tisztelet kölcsönös. 
–   Szüleim kereskedők voltak, régiségeket és tollakat vettek és eladtak, piacoztak. Iparengedéllyel rendelkeztek. Öt gyermeket neveltek, három leányt és két fiút. A romasághoz viszonyítva jól éltünk, mindent megkaptunk. Az unokatestvérekkel is úgy nőttünk föl, mintha édestestvérek lennénk. A nagymama, a Mama fogta össze a családot. Bár a romáknál a férfi a fej, de a Papát a háború után meglőtték az oroszok, meg is halt. Mama sokat mesélt az ügyes, vezetői képességekkel bíró férjéről. A magára maradt Mama lett a család anyja, a fej. Mintaértékű szeretettel irányított minket, ez mindegyikünk életét meghatározta. Nála találkoztunk naponta, ott ettünk, játszottunk, gyakran onnan mentünk iskolába. De a szigor is jellemezte őt. Bizony előfordult később, hogy a felnőtt gyerekeit is megpofozta, ha cigarettázáson, ivászaton rajtakapta. Én soha nem dohányoztam, alkoholhoz is csak módjával nyúlok, ünnepeken vagy focizás után egy-egy pohár sör.
–   Szülei?
–   Apukám sajnos hamar megbetegedett, Anyukám agyvérzést kapott és lebénult, utána több mint tíz évig fekvőbeteg volt. Így húszéves koromban rám hárult a család eltartása. Bár a bátyámnak kellett volna átvennie a fej szerepét, de ő vakon született, ezért ez nem jöhetett szóba. Sajnos, már ő is meghalt.
–   Hogyan kezdődött életének a munkaszakasza?
–   Tekintsünk vissza néhány évet az időben. A nyolc általános után azért nem tanultam tovább, mert segítenem kellett a családnak. Szüleim taxival jártak piacozni, ez sokba került nekik. Miután vettek egy autót, én megszereztem a jogosítványt és szállítottam őket. Becsületesen megéltünk ebből a munkából.
–   Hogyan építette tovább az életét?
–   Építőipari vállalkozó lettem. Társasházakat építettem, főleg az úgynevezett szocpolos épületeket Cegléden és környékén.
–   Aztán… viharfelhők érkeztek a házak fölé.
–   Nézze, elmondok mindent őszintén. Nem vagyok a dologra büszke, de nem is szégyellem. Többen építettek szocpolos házakat rossz minőségben: használt anyagokból, gyenge alappal, így életveszélyessé váltak az épületek. Feljelentés érkezett, megindult az ügyészi vizsgálat. Kiderült, az én házaim a legjobbak. Azóta több mint húsz év telt el, a házak ma is állnak megfelelő minőségben, ha kell, megmutatom önnek.
–   Akkor miért „csapott le” a törvény?
–   Az építkezéshez 25 százalék önerőnek kellett lennie, a 75 százalékot az állam finanszírozta. Én, mint vállalkozó megelőlegeztem az önrészt, de az ügyészség ezt úgy ítélte meg, hogy ezt az ügyfélnek kellett volna megtennie. De mivel nem így történt, én „kicsalattam” az államtól a pénzt, tehát csaltam. Hozzáteszem: előtte minden házam megkapta a használatbavételi engedélyt.
–   Mi lett a következménye?
–   Kétéves börtönbüntetés. Több mint tíz évig folyt a tárgyalás, s mire véget ért, az akkori törvények szerint az ügyem már nem is számított bűncselekménynek.
–   Mégis…
–   Mégis le kellett ülnöm a két évet. Kecskemétre kerültem, kijárásos voltam, az utcákat takarítottuk. Hamarosan én lettem ennek a felügyelője. Fizikailag viszonylag könnyen viseltem a bentlétet.
–   S lelkileg?
–   Sokkhatás ért. Ott találkoztam először a rasszizmussal. Cegléden tiszteltek, bent megvetetté váltam, lecigányoztak.
–    Hogy’ tekint vissza erre?
–   Mára beforrt a seb, de néha felsajdul. Azokkal, akik a rossz házakat építették, nem történt semmi.
“Három fiúgyermekünk született”

–   Beszéljünk békésebb témákról. Például a családjáról.

–   Tizennyolc éves koromban nősültem. Nálunk, romáknál kéretés van. Az a ceremónia, hogy a szülők kinézik a leendő társat, vele kell házasodni. Mi Püspökladányba mentünk, mert ott állítólag sok a szép lány. Megnéztük Mónikát, mondták, rendben van.
–   Akkor látta először a leendő asszonyát. Mit érzett?
–   Nem akartam elvenni… De ugye nálunk a szülők döntenek. Aztán mégis romantikus kalandba keveredtünk. Mónika elvált apja ellenezte a kapcsolatot, ezért megszöktettem a lányt, elhoztam Ceglédre. Utána persze jöttek a szülők is, rendesen megbeszéltünk mindent, s a nagy lagzi szentté tette a békét köztünk. A Szép utcában vettünk egy házat, ma is ott élünk. Három fiúgyermekünk született. István a szegedi jogi egyetemre jár, három évet elvégzett. Mivel családos, pénzt kell keresnie, ezért jelenleg dolgozik. Utána viszont folytatja a tanulmányait. Krisztián jó táncos, ő vezeti a ceglédi roma táncházat. Az Ecseri Kft.-nél minőségellenőr, saját házukban élnek. Márk Monoron dolgozik, szakács, ő még nálunk lakik. S van már hét unokám! S bár többfelé élünk, szinte mindig együtt vagyunk. Erős családcentrikusság jellemez bennünket, így él tovább lelkünkben a Mama és szüleink szerető nevelése. Büszke vagyok arra, hogy amikor együtt látnak bennünket, azt hiszik, ez egy baráti társaság, s nem gondolják, hogy én az apjuk vagyok. Ez a családi élet minta nemcsak a romák körében, hanem a városban is. De őszintén, önkritikusan kijelentem azt is, hogy nem helyeslem: sok roma családban munka, biztos megélhetés nélkül jön egyik gyerek a másik után.

–   A családszeretetet a Jakab házaspár kibővíti.
–   Nevelőszülők vagyunk. Sok gyereket hazagondoztunk már, most öt van nálunk óvodástól az ötödik osztályosig. Folyamatban van az ügyünk: szeretnénk átvenni a nevelőszülői hálózatot. Egy kislányt (negyedikes) örökbe fogadtunk. Alkoholista anyja szülés után a kórházban hagyta. A kicsit ötnapos kora óta mi neveljük. Annyira megszerettük, hogy elhatároztuk a feleségemmel, örökbe vesszük. Így lett L. Csillából Jakab Csilla.
–    Hogyan ítéli meg a ceglédi romák helyzetét?
–   A városnak nagyon jó kapcsolata volt az itteni „őshonos” romákkal. De miután más vidékekről beköltöztek hozzánk, romlott a helyzet. Az Ugyerban telepedtek le. Az a baj, hogy a többségi társadalom általánosít, nem tesz különbséget a rendesen élő és dolgozó, illetve a másként viselkedő romák közt. Pedig többségük megfelelően beilleszkedik a társadalomba. A roma önkormányzat is elítéli a bűnözést. Jó a kapcsolatunk a rendőrséggel, segítünk a bűnmegelőzésben. Sokszor magam is kimegyek a helyszínre intézkedni.
–    Melyik szót használjam: roma vagy cigány:
–   Végül is mindegy. A roma szó jobb megítélést jelent, a cigány kissé negatív.
–   Mi a feladata a KRÍSZI-ben, ebben a roma csoportban?
–   Olyan a funkció, mint egy vajdáé. Ha vitás kérdések merülnek föl a romák közt, elfogadják az én ítéletemet, mert hiteles személy vagyok.
–   Hogyan talált a hit útjára?
–   A Krisztus Szeretete Egyházban tértem meg, mielőtt börtönbe kerültem. A mi családunk mindig erősen hitt Istenben. Eljutottam egyszer a gyülekezetbe, ott találkoztam Isten jelenlétével. Megváltozott az életem, átadtam magam Istennek.
–   Mit jelentett a változás?
–   Előtte szabados, erkölcsileg kifogásolható életet éltem. Azóta a tisztesség és a még erősebb családszeretet vezérel. Isten hívása életemnek a leg-leg-legfontosabb élménye, értéke. Hálás vagyok neki, hogy adott talentumot, ő tett vezetővé, hogy hirdessem az evangéliumot. Azt, hogy az istenhit megigazulásra, üdvösségre szolgál. Hetente istentiszteletet tartok, feleségem a dicsőítő szolgálatban vesz részt. Örömmel mondom, hogy az Ugyerban is elindult a gyülekezeti élet. Ez nevelő hatású, meg is kezdődött a pozitív változás, bár ez nem megy végbe egyik napról a másikra.
–   Kiegyensúlyozottnak, derűsnek látszik. 
–   Az is vagyok. Életem legboldogabb éveit élem.
–   Ez a jövő záloga?
–   Igen, azáltal, hogy szolgálom az Istent, a családomat és a romaságot.
Koltói Ádám

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....

Új üzemeltető a balatonszárszói tábor élén

A március 21-ei testületi ülésen több mint egy órát...

Újabb feljelentés

Feljelentést tett a Ceglédi Rendőrkapitányságon Horváth Gábor korábbi önkormányzati...

Állami kitüntetés

Kurdi Viktor a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Arany...

Vádemelés a tolvajbanda ellen

A nagykőrösi rendőrök vádemelést javasolnak öt tolvajjal szemben. A...