12.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Cegléd, Nagykőrös és Abony címere is felkerül az Országházra

Évszázados következetlenséget számol fel az a felújítás, amelyet jelenleg a Parlamenten végeznek. 120 új város címere kerül fel az Országház homlokzatára, köztük Abony, Nagykőrös és Cegléd címere is. – írta meg az epiteszforum.hu.
„Az Országház homlokzatát összesen 386 címer díszíti. Mindenki döbbenetére azonban a rehabilitációs munkálatok alatt is egyértelművé vált, hogy a program nem logikus. A terv a 63 vármegye, valamint a törvényhatósági jogú és volt szabad királyi városok címereinek megfaragása volt. De amíg egy-egy település vagy megye akár tízszer is képviselteti magát, addig olyan nagyvárosok, mint mondjuk Eger, vagy az eredetileg is tervezett Hódmezővásárhely és Szászváros jelvénye egyszer sem látható. Persze rögtön adhatnánk erre választ azzal, hogy biztos az 1960-as évekbeli felújítás során történtek bökkenők és elég csupán az eredeti építkezés archív felvételeit, terveit felkutatni egy autentikus rekonstrukcióért. Csakhogy a kutatók ezen fotókat böngészve azt vélték felfedezni, hogy a régi program legalább ilyen kusza volt és a 20. századi felújítás csupán csak bonyolított a helyzeten. A dokumentumok felelevenítik, hogy a városoktól és megyéktől bekérték a címereket, a határidők közeledtével azonban egy részük nem készült el.


A Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán merült fel hát az ötlet az Országgyűlés Hivatala részéről, hogy ebben a szimbolikus dologban ideje rendet tenni: a Trianon-emlékmű átadásának időpontjára, június 4-re tűzték ki az új címergaléria elkészültét is. A régi tervhez hűen a 63 vármegye, és a törvényhatósági jogú városok címere mindenképpen fennmarad majd, de a sokszorosításokat ki lehet küszöbölni. Így fennmarad további 120 hely, melyen feltűnhetnek az 1896-ban fennálló, rendezett tanácsú városok, az akkori megyeszékhelyek és a korabeli népességszámokhoz igazodó nagyobb települések címerei is.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....