6.2 C
Cegléd
2024. április 16. kedd
spot_img

Elvadult kutyák Ugyerben

Cegléd Ugyer városrészében falkába verődött kóbor kutyák sokkolják a lakosokat. Néhány éve már visszatérő probléma, hogy a dűlőutakon elhanyagolt, éhező kutyák járnak csapatostul, ezek háziállatokat és felnőtteket, gyerekeket egyaránt megtámadtak. A hatósági állatorvos, szakhatóságokkal és gyepmesterrel összefogva rendszeresen razziát tartott az Ugyerban és alkalmanként 20-30 kutyát is elszállítottak, így tudták megfékezni a kóbor kutyák elszaporodását és helyreállítani a köz- és vagyonbiztonságot.

A kiújult problémával egy gazdálkodó kereste meg lapunkat. Arra hívta fel a figyelmünket, hogy utóbbi fél évben újra elszaporodtak a csapatban járó kóbor ebek. Az ugyeri családnak mintegy 30 állatát pusztították el a kutyák, amelyek beássák magukat a kerítés alatt, és az udvaron vagy zárt épületben is megtámadják a jószágot.

Az ugyeri családnak mintegy 30 állatát pusztították el a kutyák

– A kecskék közül, amelyiknek nagyobb szarva van, az meg tudta védeni magát, de birkák, bárányok, vemhes jószágok, és a gyönyörű rackakosunk is kimúlt a támadás miatt. – számolt be az ugyeri gazdálkodó. – Döbbenetes, hogy az ölésre mennek, a nagyobb állatok lágy részeit kifordítják és otthagyják, a kisebbeket széttépik és elhurcolják. Hogy ezek az ebek honnan jönnek? Egyrészt vannak felelőtlen gazdák, akiktől elszökik, esetleg a felesleges szaporulatot kiteszik az utcára. De évek óta probléma az is, hogy ezen a környéken illegálisan tenyésztenek kutyákat, aztán ami nem kell, azt kiteszik az utcára. Sőt, olyat is láttunk, hogy más környékről hoztak ide és tettek ki a dűlő mentén kiskutyákat. Ezek aztán gazda nélkül élnek 2-3, vagy 4-5 fős csapatokba verődnek és teljesen elvadulnak. Fenyegetik az embert is, a másik dűlőben egy felnőtt embernek is nekifordult egy nagyobb termetű kutya, amikor az védte az állatát. Ezek után felvetődik a kérdés, hogy mondjuk egy gyalogosan közlekedő gyerek a dűlőúton biztonságban van-e?
Egyelőre a magunk módján küzdünk ellenük, villanyt gyújtunk éjszakára is, de bejönnek a kutyák a villanypásztoron át is. Legutóbb éjfélkor ébredtünk fel arra, hogy megint itt dúl egy vad, akkor a férjemnek sikerült elkergetni őket. Borzasztó, hogy hiába neveltük magunknak és gyerekeinknek az állatokat, nem lesz húsvéti bárány az asztalon és legalább két-három év, mire utolérjük magunkat, de lehet, hogy hiába veszünk újabb jószágot, mert azokat is kivégzik a kóborló kutyák. – mesélte a felháborodott ugyeri lakos, aki kéri az illetékeseket, hogy tegyenek valamit a helyzet javítása érdekében.

Kutya pórázon Ugyerben (Fotó: Pintér Gyula közterület felügyelő)

Lapunk megkereste Tarr Feliciánt a körzet képviselőjét az ügyben. „Idén már két ebrazzián vagyunk túl az Ugyerban, az egyiken én is részt vettem. Ezekre az intézkedésekre a rendőrséggel, a hatósági állatorvossal, a közterületfelügyelet, a mezőőrség, illetve a gyepmesteri telep képviselőjével közös akció keretében került sor. A razziát a körzetben évről évre tapasztalt gazdátlan vagy gazdával rendelkező szabadon kószáló ebek száma, valamint lakossági jelzések, bejelentések tették szükségessé. Ahol a hatósági állatorvos szabálytalanságot észlelt, ott határidő tűzéssel történtek felszólítások. Véleményem szerint ez az egyik leginkább érintett körzet a nem megfelelően tartott, és gazdátlan ebek előfordulását tekintve. Sajnos, viszonylag rövid idő alatt megtelik a kutyákkal a gyepmester járműve, és az is előfordult, hogy nehezen, vagy nem sikerül minden erőfeszítés ellenére az ebek begyűjtése. Ennek okán, valamint az ugyeri körzetrész fokozott érintettsége miatt is folyamatossá kell tenni az ellenőrzéseket, razziákat.” – nyilatkozta a képviselő.

Az ebtartás körülményeinek ellenőrzésekor begyűjtött kutyák Ugyerben (Fotó: Pintér Gyula közterület felügyelő)

(A címkép illusztráció)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...

15 éves a Nia játékbolt

Idén 15 éves a Nia játékbolt Cegléden, ahol csaknem...