16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Polgármesteri intézkedések a veszélyhelyzetben

Április elsejétől ingyenes lesz a városban a parkolás, valamint az önkormányzati lakásban élők lakbérfizetési könnyítésben részesülnek a veszélyhelyzet fennállásáig – számolt be a döntésekről dr. Csáky András polgármester és Hegedűs Ágota alpolgármester a szerdán délután megtartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A polgármester a tájékoztató elején elmondta: jelen időpontig továbbra sincs tudomásuk arról, hogy Cegléden vírussal fertőzött személy lett volna, vagy lenne. Az eddig elvégzett tesztek mind negatív eredménnyel jártak és a karanténban levők száma sem növekedett. Emlékeztetett: a karanténban levők azok, akik olyan helyről érkeztek haza, melyek fertőzött területek voltak, ám semmiféle betegségnek a tüneteit nem mutatják, jól vannak, az ellátásukról pedig a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodnak.

A tegnapi nap folyamán a Fidesz- illetve a Czigle frakció kéréseit is figyelembe véve, több döntést hozott az úgynevezett helyi operatív csoport – hangzott el a sajtótájékoztatón. „Az első ilyen, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel április elsejétől egészen a veszélyhelyzet fennállásáig, annak utolsó napjáig a parkolási díjfizetési kötelezettséget megszüntetjük, tehát ingyenesen lehet a városban parkolni.” – fogalmazott dr. Csáky András. „A következő döntésünk, hogy mindazon lakásbérlők, akik önkormányzati lakásban élnek, abban az esetben, ha a veszélyhelyzettel kapcsolatban vesztették el állásukat, vagy kerültek lehetetlen anyagi helyzetbe, a veszélyhelyzet megszűntét követő hónap utolsó napjáig lakbérfizetési könnyítést kérhetnek, azaz nem kell lakbért fizetniük erre az időszakra.”

Hozzátette: az így felhalmozódott hátralékot a veszélyhelyzet megszűnését követő hónap utolsó napját követő 24 hónap alatt kell részletekben megfizetni az éppen aktuális bérleti díjjal együtt. Ugyanez vonatkozik a nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében is, azzal a különbséggel, hogy itt a nettó bérleti díjra mondtak moratóriumot, amennyiben erre igényt tartanak kérvény alapján. Az így felhalmozódott bérleti díj hátralékot a moratórium lejártát követő 12 hónap alatt egyenlő részletben kell megfizetnie a bérlőknek. Ez a kedvezmény a garázsokra nem vonatkozik, csak a nem lakás céljául szolgáló helyiségekre. A polgármester végezetül elmondta: bíznak benne, hogy ezen döntésekkel az érintettek életét könnyíteni tudják.

„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a közétkeztetést továbbra is biztosítja a város és kérem a lakosokat, főleg azokat a szülőket, akik száz százalékos térítésmentességet kapnak a gyermekeik számára, hogy rendeljék meg a gyermekeik számára a napi egyszeri meleg ételt.” – erről már a város alpolgármestere beszélt. Hegedűs Ágota elmondta: kiszállítják a melegételt az ugyeri városrészre, a Budai útra, a Várkonyi Iskola Széchenyi úti konyhájára, a Táncsics Iskolába az Eötvös téri konyhára, valamint a központi óvodákba, ahol a gyerekek ellátást kapnak. Ez azokra a gyerekekre is vonatkozik, akik nem veszik igénybe az ügyeleti ellátást, tehát az otthon levő gyerekek is igényelhetik az étkezést.

A tájékoztatón az idős lakosokat arra kérték, hogy továbbra se hagyják el otthonaikat. A családokat, szomszédokat pedig arra biztatják, hogy segítsenek idős ismerőseiken, rokonaikon, akár bevásárlással, akár a gyógyszer kiváltásával. Felhívták a figyelmet arra is, hogy akiknek a környezetében egyedül élő idős ember él, és az utóbbi napokban nem láttak mozgást az adott lakásban vagy ingatlanon, kopogjanak be és kérdezzék meg, hogy vannak. Elkerülve azt, nehogy olyan helyzet álljon elő, hogy az egyedül élő személy rosszul lesz és nincs kitől segítséget kérjen. A városvezetők külön megköszönték a lakosság fegyelmezett hozzáállását a kialakult járványügyi helyzet kezelésében.

(Fotó: Szokolai Attila)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....