8.8 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Érettségire készülnek a középiskolák

Gőzerővel készülnek a középfokú oktatási intézmények az idei rendhagyó érettségire, amely egy hét múlva május 4-én megkezdődik a tervek szerint. A korábbi bejelentés értelmében a járványügyi helyzetre tekintettel csak az írásbeliket tartják meg, kevés rendeletben rögzített kivétellel. Lapunk megkereste Gulyás Zoltánt, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium igazgatóját adjon tájékoztatást: az intézményben, hogyan készülnek az érettségire.
– Mennyire okozott/okoz majd nehézséget igazodni az egészségügyi követelményekhez? Biztosítható a termekben a diákok létszámkorlátja és a szükséges távolság biztosítása? A diákoknak kötelező lesz-e a maszk, kesztyű? Hogyan oldják meg a távolság biztosítását a folyosókon, bejáratoknál?
– Az egészségügyi előírásokhoz való igazodás önmagában nem okoz nehézséget, hiszen az épület fizikai adottságai lehetővé teszik, hogy mondjuk a biztonsági távolságot, a maximális 10 vizsgázó/terem előírást betartsuk. A diákok megérkezésekor vagy az írásbelik végén nem lesz csoportosulás, a kijelölt munkatársunk már a kapuban várja majd őket, az épületen kívül is kijelöljük a távolságot, több kijáraton keresztül hagyják el az épületet stb. Nyilván a helyzet rendkívüliségéből adódik, hogy szokatlan így megszervezni az érettségit, ez zaklatottabbá tesz mindenkit, de a legfontosabb felada-tunkat, hogy a nyugodt vizsgáztatás körülményeit biztosítsuk – minden tőlünk telhető eszközzel –, el fogjuk érni. A maszk- és kesztyűviselést a jogszabály nem teszi kötele-zővé, én nagyon ajánlom mégis a vizsgázóknak, mert egyrészt ezzel olyanra kérem őket, amelyet én is és a felügyelő tanárok is megtesznek, másrészt óvatosságból, a többiekre való tekintettel mindenkitől elvárhatunk ilyen „kényelmetlenséget”.
– Meg tudják oldani a megfelelő számú felügyelőtanár biztosítását az intézmény pedagógusai-val?
– Igen, az iskola erőforrásai elegendőek a felügyelet ellátásához, ám a biztonság kedvéért a Várkonyi iskola pedagógusai közül többen is készenlétben állnak, hogy az előre nem látható problémák (pl. betegség) esetén se legyen kieső idő a vizsgákon. Több telefont kaptam a na-pokban olyanoktól, akik felajánlották a támogatásukat. Nagyon jó érzés, hogy a nehéz időkben is gondolnak az érettségizőkre, köszönjük!
–  Hogyan tudják majd biztosítani a betekintést a dolgozatokba?
– Az összes egészségügyi előírást betartva: hosszabb ideig lehet betekinteni, egyszerre csak egy személy tartózkodhat a helyiségben, lefényképezheti a dolgozatát és otthon megfo-galmazhatja az észrevételét. Ez egy alapvető joga minden vizsgázónak, amellyel élhet most is, ha akar.
– Mit üzenne a diákoknak, akik 4 évig készültek erre a pillanatra, de most a koronavírus-járvány miatt a ballagás, szerenád, bankett is elmarad és a kialakult helyzetben a vizsgákra való felkészülés sem lehetett zökkenőmentes?
– Ez nehéz kérdés … de ebben a helyzetben talán nem tűnik közhelyesnek: „Tartsatok ki, mert minden fontos rendezvényt, főleg a ballagást, az érettségi bankettet, meg fo-gunk tartani egy kicsit később, amint az lehetséges! De most figyeljetek oda, mert MOST kell jól teljesíteni, MOST kell vizsgáznotok, ezért jöttetek a gimibe és ezért ta-nultatok éveken keresztül!”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...