12.7 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Elkezdődött az aratás

Tápiószőlős határában a ceglédi Agrostart Kft. gépei az őszi árpa betakarítását végzik. Országszerte idén is a hagyományos időben, „Péterpálkor” megkezdődött a kalászosok aratása. – írta meg a magyarmezogazdasag.hu.
Az első félév időjárása nem kedvezett a növénytermesztésnek, a tavaszi, 10 hétig tartó aszály komoly veszteséget okozott az őszi vetésű növényeknél. A Medérd utáni esőzések még a hosszabb érési idejű gabonák szemtelítődésében még segíthetnek, ám a viharokkal érkezett nagy mennyiségű csapadék sok helyen károkat okozott. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői szerint búzából közepes termésre van kilátás.


Péter és Pál napja hagyományosan az aratás kezdete. A néphagyomány úgy tartja, ezen a napon a “a búza töve megszakad” és elkezdődhet a betakarítás. Mivel dologtiltó nap is volt, ezért csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. A Parlament 2020. június 29-ei ülésén Kövér László, az Országgyűlés elnöke napirend előtt megemlékezett arról, hogy ez a nap, Péter és Pál napja, az aratás kezdetének napja és 2012 óta a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapja is egyben. Hozzátette: azokra a módosabb parasztgazdákra emlékeznek, akiket a kommunista diktatúra alatt kuláknak bélyegeztek, ezért elvették a vagyonukat, derékba törték az életüket.

Fotó: Csatlós Norbert, bővebb cikk itt olvasható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...