9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Zakar József, a keramikus

– A hét műtárgya –

A ceglédi Kardos Pál Pedagógus énekkar tenor szólamában énekel Zakar Józsi, innen az ismeretségünk, de találkoztunk mi már a Várkonyi iskolában is, ahol a szülők báljára gyűjtött alkotásokat, amelyek árát az iskola jobbítására, szebbítésére költötték. Már kicsöngettek, amikor a tanítási óra után felkerestem Józsit, de a kis nebulók egyre csak bombázták tanár bácsijukat kérdéseikkel, munkájukkal kapcsolatban. Találkoztunk a „Határtalanul” iskolai rendezvényein, én mint meghívott, ő mint szervező. 450 gyerek egy pisszenés nélkül hallgatta végig a Józsi által választott előadásokat.

A mindig mosolygós, nyugodt, fiatal művész korához képest nagy utat járt be, de legalábbis kerámiái. Még a távoli Sanghaj városában is kiállították az elsők között alkotását a Kerámia Biennálén. Persze pályázni kellett, a válogatás 3 fordulós volt, de sikerült a legjobbak között bekerülni alkotásával. Itthon is számos kiállítással ismerik el művészetét és már 2012-ben elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap Alkotói ösztöndíját. Kiállított még Hollandiában, Németországban, Ausztriában és számos magyar városban is, sőt, a fővárosban is a Museion No.1 Galériában.

Mit mondanál a Bern Kávéházban kiállított munkádról, a Sors-ról? – kérdezem a művészt:

– Szeretem a térben megkeresni a nekem megtetsző arányokat, így az én gondolataimban megjelenő arányosságot a geometriai formákban találom meg. Az érzések és összefüggések kifejezésére a legtisztább formavilágot a geometria adja. A Sors című kerámiám egy 3 tagú sorozat része, mely valójában a részek és az egész ellentétét egyesíti, fejezi ki egy-egy alkotásban.

Aztán modern világunk elmaradhatatlan eszközére terelődik a szó, a számítógépre és a számítógépes alkotásra. Pillanatok alatt megegyezünk abban, hogy a papír, ceruza, kapcsolatában létrehozható nüansznyi rezdüléseket nem lehet egyelőre a számítógéppel megvalósítani, visszaadni.

Tervek?

– Kísérletezem új anyagokkal, a porcelánnal, kőcseréppel, különböző alapanyagokból általam összeállított agyagokkal. Azonban 8-16 óráig nem tudnám ezt csinálni, kell a kizökkenés, kikapcsolódás, új és újabb ingerek. Ezért tanítok főállásban. Szeretek tanítani, sőt szeretnék majd művészeti iskolában újra tanítani, mert a középiskolásokkal más a lelki kapcsolat, más az a szál, amin el lehet indítani őket a művészetek útján, mint a kicsiknél. Pályámat Debrecenben kezdtem a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban, 30 művésztanár környezetében. Nagyon jó közösség volt, a tanítást is nagyon élveztem, de én ceglédi vagyok. Itt szeretek élni és alkotni.

Zakar József keramikus, művésztanár legközelebbi önálló kiállítása augusztus 13-27-e között lesz a Kápolna Galériában Kecskeméten.

A Sors című alkotása a Bern Kávéházban tekinthető meg nyitvatartási időben.
Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...