9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Kisvasút emlékhelyet avattak

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján bensőséges hangulatú ünnepség során került felavatásra a Tiszajenő község szélén található egykori végállomásánál a Cegléd – Tiszajenő-Vezseny keskeny nyomközű vasút emlékhelye.

Az emlékhely létrehozásának gondolata Virág József polgármesterben két évvel ezelőtt merült fel, miután korábban, betelepülőként azt tapasztalta, hogy ez az 1927 és 1973 között működő, 760 mm-es nyombőségű vasút fontos szerepet töltött be a település életében, emléke pedig még közel fél évszázaddal megszüntetése után is élénken él a helybeliek emlékezetében.  A két, tárgyalással és szervezéssel eltelt esztendőre került fel a korona augusztus 15-én, amikor népes közönség gyűlt össze a nagyjából a régi vasút végpontjánál kiképzett, az eredetihez hasonló „cérnavékony” sínekből álló vágánymezőn kiállított Mk48-as sorozatú dízellokomotív – ilyen típusú mozdonyok továbbították a vonatokat a kisvasút utolsó tizenegynéhány évében – és a hozzá kapcsolt személyvagon előtti területen. A Nyíregyházáról érkezett járművek a MÁV Zrt tulajdonában vannak, melyeket a tiszajenői önkormányzat tartós bérletbe vett.

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=karoly.tamas.56&set=a.4466598333365188

Az ünnepség citera- és énekszóval kezdődött, a színvonalas zenei produkciót követően Kállai Mária országgyűlési képviselő és a község polgármestere mondott ünnepi beszédet, akik a nemzetiszínű szalag átvágásával és az információs tábla leleplezésével közösen avatták fel az emlékhelyet. Az ünnepség hivatalos részének zárásaként a polgármester úr emléklapokat nyújtott át a létesítmény létrehozásában önzetlenül részt vevő segítőknek. Ezután a falu lakói egy koszorút helyeztek el az emléktáblán, egy felajánlásképpen érkezett pezsgősüvegnek a mozdonyhoz dobásával pedig Virág József másodszor is felavatta az emlékhelyet (bár az megjelentek közül többen is annak a véleménynek adtak hangot, hogy azt a pezsgőt inkább be kellett volna hűteni és meginni). Miután mindez lezajlott, az érdeklődök az emlékhely mögötti árnyas helyen megterített asztalhoz vonultak és az ott kínált finom falatok elfogyasztása közben kedélyes beszélgetésbe merülve múlatták az időt. Végezetül mindenki felszállt a személyvagonba és egy képzeletbeli utazásra indultak a kisvasúttal.

Tasnádi Tamás

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...