9.9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Öt év alatt szinte a duplájára emelkedett a ceglédi lakóingatlanok átlagára

A tavalyi év folyamán gyakran hallhattunk az ingatlanárak folyamatos növekedéséről, azonban az év végén már úgy tűnt, hogy a sokak által emlegetett ingatlanlufi végül kidurrant. Ez leginkább az áremelkedés lassulásában és megállásában mutatkozott meg. Emellett a hazánkban is igen komoly gazdasági hatással bíró járványhelyzet is rányomta idén a bélyegét az ingatlanpiaci árakra.

Hosszú távon azonban még minden bizonnyal az árak emelkedéséről számolhatunk be, hiszen a Cegléd területén eladó panel-, illetve téglalakások átlagárai az elmúlt öt év során szinte duplájukra emelkedtek. A legváltozatosabban minden bizonnyal a téglalakások átlagárai alakultak, ennek ellenére általában ez az ingatlantípus bizonyult a legdrágábbnak városunkban. A téglalakásokat rendszerint a panellakások követték, majd a sort a családi házak zárták.

A családi házak mérsékeltebb növekedést mutattak

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatbázisából kiderült, hogy a családi házak átlagárai ugyan évről évre emelkedtek, viszont a három fő ingatlantípus közül itt volt látható a legmérsékeltebb drágulás. 2016 júliusában a ceglédi házak átlagos árfekvése 135 ezer forintra volt tehető négyzetméterenként. Ez az összeg az öt év alatt folyamatosan emelkedett, így elérve 2020 júliusában a 223 ezer forintos négyzetméter árat, ezzel okozva egy 65 százalékos drágulást a vizsgált időintervallumban. Jól látható, hogy a legmérsékeltebb jelző ellenére, ennél az ingatlantípusnál is igen nagy százalékos drágulásról beszélhetünk.

A lakások árai szinte a duplájukra ugrottak

A ceglédi lakások közül minden bizonnyal a téglalakások ára változott a leginkább az évek során. 2016 júliusában még átlagosan 202 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra az ilyen típusú ingatlanokat. 2017 júliusára ez az összeg mintegy 30 ezer forinttal emelkedett négyzetméterenként. A 2018-as év viszont az árak csökkenését hozta, így ekkor átlagosan 228 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra a ceglédi téglalakásokat.

A 2018-2019-es évek között viszont egy rég nem látott áremelkedés szemtanúi lehettünk, hiszen 2019 júliusában a téglaépítésű ingatlanok átlagára már elérte a 390 ezer forintos négyzetméter árat. Ez az összeg az idei év júliusára minimálisan ugyan de csökkent, hiszen napjainkban egy ceglédi téglalakást átlagosan 377 ezer Ft/m2-es áron találhatunk az ingatlanpiacon. Ezek alapján a téglalakások átlagára az öt év alatt 86 százalékkal emelkedett.

A panellakások tekintetében folyamatos, de mérsékeltebb áremelkedésről számolhatunk be. 2016 júliusában a panelépítésű ingatlanok átlagára 164 ezer Ft/m2-re volt tehető. Az évek múlásával ez az összeg 2020 júliusában már 309 ezer forintra emelkedett négyzetméterenként. Az egyszerűbb átláthatóság kedvéért egy 50 m2-es lakás tekintetében akár több mint 7 millió forintos értéknövekedésről beszélhetünk.

A lakásárak stagnálására, csökkenésére lehet számítani

GKI és a Masterplast közös felméréséből kiderült, hogy a felmérés  válaszadóinak 55 százaléka stagnálásra számít a fővárosi lakásáraknál, 35 százalékuk szerint pedig csökkenés várható, ezzel szemben a keleti régióban a megkérdezettek 80 százaléka, a nyugati országrészben pedig 71 százaléka számol árcsökkenéssel. Kiderül még az is, hogy a következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 5, vidéken 8-13 százalékkal eshet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...