7.4 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Ülésezett a testület

Hosszabb kihagyás után első rendes ülését tartotta Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete ma délelőtt. Az ülésen több mint 50 napirendi pontot tárgyaltak.

Döntés született arról, hogy elfogadja a testület a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió felajánlását és támogatja azt a szándékot, hogy Cegléden intézményt hozzanak létre szenvedélybetegek, illetve pszichiátriai betegek nappali ellátására. A misszió központi régiójának vezetője azzal a tájékoztatással kereste meg az önkormányzatot, hogy szervezetük egy új, országos lefedettségű intézményhálózatot szeretne létrehozni – Új Esély Központ elnevezéssel. A hálózat célja, hogy integrálja a hátrányos helyzetű embereket a társadalomba, egyúttal – uniós forrásokat felhasználva – fenntartható munkahelyeket hozzon létre. Az intézmény elsősorban szenvedélybetegek, ill. pszichiátriai betegek nappali ellátását biztosítaná 50 férőhellyel. Az intézmény kialakítását és elindítását a misszió teljes egészében saját forrásból valósítja meg.

Elfogadta a testület az önkormányzat fenntartásában működő Lövész utcai Óvoda, Pesti úti Óvoda és Széchenyi úti Óvoda és tagóvodáinak a 2020/2021-es évre vonatkozó munkatervét.

Döntöttek a közhasznú gazdasági társaságok – a Ceglédi TV Kft., a VÁRVAG Kft. és a Kossuth Művelődési Központ Kft. – ügyvezetőinek javadalmazásáról. A 2019-es évi munkájukért 2 havi bruttó megbízási díjat szavaztak meg. A prémium kifizetésének időpontját az önkormányzati költségvetés terhére legkésőbb 2021. december 31-ig határozták meg. Ugyanakkor nem állapít meg a 2020. gazdasági évre vonatkozóan prémiumfeltételeket és prémiumot az önkormányzati gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselői részére, a 2021. évi önkormányzati költségvetés kiadásainak csökkentése indokával.

Elfogadták a „Ceglédiek a Ceglédiekért” Közalapítvány tavalyi évi beszámolóját is.

Polgármesteri előterjesztés szerint pályázatot írtak volna ki a Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetői pozíciójára, mivel a jelenlegi ügyvezető megbízása év végén lejár. A testület végül ezt nem fogadta el és újabb 5 évre megbízta Détári-Lukács Ágnest az ügyvezetői feladatok ellátásával.

Elfogadták a város 2020. I. félévi pénzügyi beszámolóját. Dr. Csáky  András polgármester elmondta: az első félévben 81 millió forintos  elmaradás volt az előző évhez képest. A hónap végéig várható még plusz  bevétel, pontosabb számokat év végén látnak majd. Mint mondta: ezekből a  bevételekből március közepéig kell és óvatosan gazdálkodnia a városnak,  hiszen akkor lesz a következő adófeltöltési határidő.

Felülvizsgálják a Puskaporos utca és a Szolnoki út 43-47. háztömb előtti közterület forgalmi rendjét és döntöttek az előbbinél 3, utóbbinál 1 darab sebességcsökkentő küszöbbel történő sebességkorlátozásról. Ugyanakkor utasítja a hivatalt a küszöbökkel történő forgalmi rend érvénybe léptetésével kapcsolatos átfogó lakossági véleményeztetésre, különös tekintettel a sebességcsökkentő küszöbök konkrét helyét illetően. Az előterjesztés kitér arra is, hogy ismételten napirendre tűzik a kérdést, amennyiben azt a lakossági vélemények, vagy a költségek alakulása indokolja.

László Ágnes önálló képviselői indítványa kapcsán tárgyaltak a lakossági gyümölcsfatelepítési programról a képviselők. Az előterjesztés arra tesz javaslatot, hogy alkossanak egy határozatot, melynek célja a lakossági gyümölcsfatelepítés támogatása, ezáltal csatlakozva a 10 millió fát Magyarországra programhoz, ösztönözve az önfenntartás megvalósítását, valamint támogatva a ceglédi nemesítésű gyümölcsfajták térhódítását. Dr. Ferenczi Norbert elmondta: az előterjesztést úgy támogatnák, hogy a Gazdasági Bizottság által kiírt fásítási keretet módosították, hogy pályázni lehessen magánterületen levő gyümölcsfára is. László Ágnes nem vonta vissza az előterjesztést és annak tartalma szerint kérte, hogy a programot a VÁRVAG Nonprofit Kft. dolgozza ki és bonyolítsa le úgy, hogy a kiadható gyümölcsfák maximum mennyisége magánszemélyeknél 5 darab, szervezetek esetében 20 darab legyen. Dr. Diósgyőri Gitta címzetes főjegyző tájékoztatása szerint az önkormányzatnak az államháztartási törvény (Áht.) szerint kell eljárnia, azaz támogatói szerződést kell kötni, 0-s adóigazolás is szükséges a magánterület esetén, amit ellenőriznie is kell az önkormányzatnak, mivel közpénzről van szó. Az előterjesztésben megjelölt VÁRVAG Nonprofit Kft-nek is kötelező e szerint eljárnia. A képviselő asszony indítványát a grémium többsége elutasította.

László Ágnes és Fehér István önkormányzati képviselők indítványa egy önkormányzati rendelet módosítására tett javaslatot. Mint írják: Az idén nyár elején városunkban a gázágyús vadriasztók használata miatt lakossági panaszok érkeztek az önkormányzathoz. A panaszosok megfogalmazták, hogy a használatban lévő riasztó eszközök túl hangosak, kora reggeltől alkalmazzák azokat, ezzel zavarják a gyümölcsös közelében lévő lakóépületekben élőket a pihenésben. Az önkormányzat most elvi döntést hozott Cegléd Város Önkormányzatának a helyi környezet és természet védelméről szóló 2/2003. (I. 30.) Ök. rendeletének módosításáról, annak a Zaj- és rezgésvédelem című IX. fejezettel történő kiegészítéséről.

Kónya Ágnes képviselő nyújtott be előterjesztést „Felhívás a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett aláírásgyűjtés támogatására” tárgyban, melynek lényege hogy az Európai Unió tagállamaiban élő őshonos nemzeti kisebbségek által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak EU-s támogatásokra. A vonatkozó uniós jogszabály azt írja elő, hogy még négy, összesen hét országban el kell érni az adott tagországra megállapított aláírásszámot. (Három ország már ezt teljesítette: hazánk mellett Románia és Szlovákia) Az önkormányzat is tudná segíteni ezt a kezdeményezést, amennyiben felveszi a kapcsolatot németországi testvérvárosaival (Mühldorf és Plauen), hogy álljanak a kezdeményezés mellé. Erről döntött most a testület.

Több ingatlan értékesítéséről is döntöttek a képviselők a mai ülésen. A Képviselő-testületi ülés döntéseiről bővebben a www.cegled.hu oldalon tájékozódhat.

(Fotók: Kisfaludi István)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...